Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Aparat za 700 zł - 300D?

BastekNT
    Guest

Domyślnie Aparat za 700 zł - 300D?

Witajcie.

Mam ja sobie odłożone 700 złotych na aparat. Więcej nie będzie, bo za tydzień zaczyna się kolejny rok studiów i będą inne wydatki. :P

Aparat kupić muszę. Nie mam żadnego oprócz 3,2 mpx w telefonie.

Chciałbym rozpocząć jakoś zabawę z jakąś bardziej profesjonalną fotografią.

Wiem, że 700 zł to tragicznie mało. Znalazłem jednak za tę cenę 300D z kitem.

Czy ten aparat sprawdzi się w roli nauczyciela dla początkującego? Czy ewentualnie, jeśli okaże się, że nie mam czasu na naukę - zdjęcia w trybie auto będą w porządku?

Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja zaczynałem od 300D i muszę powiedzieć, że był to chyba dobry nauczyciel.
    Jest prosty w obsłudze i okrojony w funkcje przez co raczej się nie pogubisz w jego menu.

A odpowiadając na drugie pytanie, to zdjęcia z lustrzanek w trybie auto nigdy nie będą w porządku. Przynajmniej takie jest moje zdanie.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

nie ma az tak wiele nauki - godzine usiadziesz i zasady idzie zrozumiec. tryby półautomatyczne są ok. co do 300d za 700zł - o ile bedzie w dobrym stanie to dosc dobry wybor na kompakcie, chocby mial tryb manual neistety nie pouczysz się za dobrze zabawy glebia ostrosci.. nie ta matryca

Domyślnie

300D to fajny sprzęt - starzy wyjadacze pewnie zaczynali od tego sprzęcicha robić śluby ładnych pare lat temu. Można wiele się nauczyć, a widziałem niedawno galerię z 300D gdzieś w sieci - zdjęcia zawstydziłyby niejednego amatora nieogarniającego jeszcze linie 30-50D, na 350D nie wystarczy co prawda (chyba, że znajdziesz okazyjną). Dolicz do tego jakąś 1GB kartę jeszcze np.

Tryb auto jest nieciekawy, nudny i niepraktyczny, niekreatywny - po co? Lepiej zacząć chociażby od i tak zautomatyzowanego P ale tam już można zmieniać balans bieli, czułość itp. - takie podstawowe funkcje, potem rzucić się na tryb Av i sprawdzić jak wpływa wartość przesłony na głębię, światło i czas... po prostu robić zdjęcia!

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    ...na kompakcie, choćby mial tryb manual niestety nie pouczysz się za dobrze zabawy głębia ostrości.. nie ta matryca
    Ostatnio znajomi chcieli kupić aparat tylko dlatego, że w portretach jak robię zdjęcie, albo nawet z wakacji to "to tło takie fajne - zamazane jest". Tylko dlatego chcieli zmieniać z G5 bodajże. Cóż...jednak dostępność sprzętu patrząc przez pryzmat ceny jest jednak teraz większa dla szarych ludzi.
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 23-09-2009 o 10:10
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja bym nie proponował zaczynać od trybu P, od razu Av, Tv i M. Tryb P może bardzo skrzywić podejście, to to nadal automat i nie fotograf a elektronika decyduje co robi.

A 300D to dobry wybór na początek, problemem może być tylko znalezienie zadbanego egzemplarza.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

BastekNT
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzięki za odpowiedzi, jutro obejrzę ten aparat i - jeśli będzie w porządku - biorę.

Jeszcze jedno pytanie, szukałem dłuuugo softu "Wasia", ale wszędzie gdzie patrzyłem linki są nieaktywne... Można jeszcze skądś ściągnąć ten firmware?

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

zagadaj moze kogos ze sprzedajacych 300d z firmwarem do 10d, moze udostepnia Ci

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie napalałbym się na 300D, chyba że z bardzo pewnego źródła, z małym przebiegiem. Jakkolwiek aparacik zacny i wciąż można nim robić zdjęcia (mój funkcjonuje do dziś, bo sprzedawać się nie opłaca) to aparaty te miały dość słabą migawkę i mechanizm lustra, o czym na forum pisano wielokrotnie. Radość po zakupie może trwać zatem dość krótko.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Ja zaczynałem przygodę z cyfrowymi lustrzankami do 350d. Kosztował dosyć duże pieniądze. Teraz prawie za grosze kupisz. Może od niego zaczniesz? Polecam.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Domyślnie

Bastek..
    300 D jest bardzo fajny ale jak pisza migawka na niedlugo starcza (choć w moim uzywanym wystarczyła na chyba rok okazjonalnego pstrykania i jakiś rok reporterki).
    Także kupując w tej chwili 300D mozesz niestety dlugo się nim nie cieszyć a wymiana to koszt 500 pln w nieautoryziowanym serwisie.

Może znajdziesz za ta cenę 10D?? poczekaj szukaj i moze jakaś okazja się trafi.

Jak będziesz chciał firmware Wasi to pisz do mnie ja mam w domu.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów