Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co można zrobić więcej zestawem 2xTT5
w porównaniu do miniTT1+TT5?
A co do różnych częstotliwości to są sprawy ustaw przydziału zakresu częstotliwości i homologacji.
nic, poza tym ze tt5 ma dwa wejscia wiecej - 1 do podlaczenia lamp studyjnych, 2 to chyba do zdalnego sterowania aparatem - i wieksze gabaryty niz mini (choc duzym plusem jest zasilanie go przez AA, a nie przez dziwna, mniej dostepna bateryjke).
jak sie myle, to poprawiac proszę![]()
Dokładnie tak. TT1 to "tylko" nadajnik" .Ale rozmiarowo dużo mniejszy od TT5 wiec jako montowany na sanki aparatu to w/g mnie wygodnieszy bo tu rozmiar ma znaczenie.
z tą innością bateryjki to nie przesadzajmy. bez problemu do kupienia w większości sklepów. .Wiele miejsca nie zajmuje. mozna kupić za te 7 zł zapasową i wrzucić do plecaka na tzw "wszelki wypadek" .
Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-09-2009 o 11:43
moim zdaniem na początek zdecydowanie kupować komplet TT1+TT5. nadajni TT1 Mini jak sama nazwa wskazuje jest rzeczywiście niewielki gabarytowo i założony na body nie powoduje dyskomfortu. TT5 to już spore urzadzenie i założone na body może sprawiać problemy np przy wkładaniu aparatu do torby podczas przemieszczania sie w plenerze. Być może dla wiekszości takie problemy to pikuś ale skoro kupujemy urządzenia mające miedzyinnymi zapewnić nam komfort pracy w plenerze to niech ten komfort naprawdę bedzie. w plenerze zwykle dzieje sie dużo i szybko, czasem czeste pakowanie/przemieszczanie sie. TT5 w takich wypadkach raczej każdorazowo należałoby zdejmować z sanek a TT1mini można spokojnie zostawić na sankach aparatu i pakować razem z aparatem do torby. Nie przekadza i nie ma ryzyka uszkodzenia.
sorki za może zbyt praktyczne uwagi co do flexów /wiadomo że ich siła tkwi w przenoszeniu ettl / ale może takie praktyczne spostrzeżenia też komuś sie przydadzą przed zakupem, w sumie nie taniego urządzenia.
Pamietajmy również że wkrótce na rynku pojawi sie dodatek w postaci wizard zone commander który bedzie zakładany na sanki nadajnika wiec na sankach aparatu bedzie podpięte już całkiem sporo i lepiej żeby to były mniehjsze niż większe pudełka. ;-)
Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-09-2009 o 12:03
ceny !!
w moim przypadku gdyby nie to to bym kupił tt1 + tt53
Sklep przykładowy UK wiec wersja Eu
Pocket Wizard Flex TT5 (Canon) £218.99
Pocket Wizard Mini TT1 (Canon) £199.00
PocketWizard Flex/Mini Kit (Canon) £395.00
Wersja Us 2x tt5 300euro z dostawa + ubezp.
Tylko dlatego kupiłem 2x tt5 (mam 2x 580 wiec zobaczę jak to będzie działać w sporcie jak ok to tt1 może przyjdzie jak nie to sprzedam)
Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 20-09-2009 o 17:02
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
Dzieki Darku za prezentacje
Canion, jak laczysz lampa z TT5? Wlasnie tez uzywam ezyboxa. Raczej pod sanki nie podpinasz. I jeszcze jedno? Gdzie i za ile przytuliles zestaw?
oczywiście że lampę wpinam w sanki TT5. potem całośc dokręcam śrubą do uchwytu ezyboxa. śruba oryginalna, wykręcam tylko stopkę ezyboxa /jest niepotrzebna/ i srubą która zostaje poprostu dokrecam TT5 /TT5 ma od spodu gwint statywowy więc wszystko elegancko pasuje i co wazne stabilnie sie trzyma/. komplecik kupiłem w foto-net. szybko i sprawnie. zależało mi na wersji EU i fakturze , a że foto-net i do ceny podszedł elastycznie wiec wszystko OK.
Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-09-2009 o 20:32