Strona 332 z 1000 PierwszyPierwszy ... 232282322330331332333334342382432832 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 311 do 3 320 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    no i to właśnie mi sie trafiło na moim drugim plenerze ślubnym. Pochmurny dzień/ szaro-buro . Aż się boję przejrzeć RAWy. Chyba będę musiał ostro PS-uć fotu żeby wyszło coś fajnego
    Sam się o tym przekonałem z pogodą nie raz. Myślę, że tutaj dopiero otwiera się droga do tzw. kreatywności (nie mówię, jedynie o PS), ale przede wszystkim zestaw lampek np. EX z odbłyśnikami typu nawet plastry styropianu, może ze złotą folia do ocieplenia klimatu+ pomocnik co lata z tym wg twoich życzeń itp. Sam teraz dywaguję, nie robiłem plenerów. Sztuka fotografii weselnej nie jest łatwa.

W sumie jak czytam fora , to widzę, że fotografowie ( nie tylko ślubni) dzielą się na świadomych fotografii i tych nieświadomych. Drugą warstwę w każdej grupie tworzą ci co mają kasę i ci co jej nie mają. I to koniec.
    Świadomi to nie tylko doświadczeni w sensie stażu, ale przede wszystkim kombinujący z oświetleniem, wiedzący jak użyć odpowiednich nastaw oraz co ważne co można wyciągnąć i jak w PoStprodukcji. Są tacy co tłuką imprezki okolicznościowe przez 20 lat i jadą na zielonym lub P z ogólnym chaosem barwnym i choreograficznym ( i ciotki są zadowolone), ale ci skategoryzowani są w grupie nieświadomych. Taki na przykład ma aparat, może zakład foto, ludzie walą drzwiami i oknami. Człowiek ten nie ma czasu (tak jak np. JA) na czytanie forów, przeglądanie galerii i wzdychanie do zdjęć tam zobaczonych( że też bym tak chciał ale nie wiem jak). Ba nawet nie ma czasu na przeczytanie instrukcji obsługi aparatu. No i najważniejsze chyba dla niego: jest szczęśliwy, że mu się kręci biznes.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

bo to sa handlowcy , nie fotografowie ;]
    no comment...

Początki nałogu

Domyślnie

Ja takich bym przypisał raczej do cechu rzemiosł różnych o ile taki jeszcze istnieje. Na miano handlowca to mi się widzi nasz forumowy kolega, który znowu coś sprzedaje i zmienia w stopce (bez uszczypliwości oczywiście).

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Są tacy co tłuką imprezki okolicznościowe przez 20 lat i jadą na zielonym lub P z ogólnym chaosem barwnym i choreograficznym ( i ciotki są zadowolone), ale ci skategoryzowani są w grupie nieświadomych. Taki na przykład ma aparat, może zakład foto, ludzie walą drzwiami i oknami. Człowiek ten nie ma czasu (tak jak np. JA) na czytanie forów, przeglądanie galerii i wzdychanie do zdjęć tam zobaczonych( że też bym tak chciał ale nie wiem jak). Ba nawet nie ma czasu na przeczytanie instrukcji obsługi aparatu. No i najważniejsze chyba dla niego: jest szczęśliwy, że mu się kręci biznes.
    Ta, pracowałem kiedyś u takiego, nakupił sprzętu za ciężki pieniądz, otworzył zakład a kreatywności i jakiegokolwiek pojęcia o kompozycji czy dobrym świetle zero... Na całe szczęście już tam nie robie (bo kto to potem poprawiać musiał w PS??...)
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Zablokowany

Domyślnie

Ja takich bym przypisał raczej do cechu rzemiosł różnych o ile taki jeszcze istnieje. Na miano handlowca to mi się widzi nasz forumowy kolega, który znowu coś sprzedaje i zmienia w stopce (bez uszczypliwości oczywiście).
    Pijesz do mnie? Mam nadzieję, że nie, bo musiał bym ci napisać z uszczypliwością: nie za twoje sobie kupuję. Nie pijesz do mnie? Podobna konkluzja.

Domyślnie

Nesla,

nie będę odkryję nic nowego i powiem tyle masz super sprzęt, i zacznij robić zdjęcia. Wtedy jak ci sugerują inni zobaczysz, czego ci brakuje, lub co nie daje takich efektów jak sobie wyobrażasz. Każde z twoich szkieł na FF - 5d, może ci dać obrazek powalający na kolana oraz kiepskie takie, że głowa boli. Wszystko cokolwiek sfocisz, będzie wypadkową, zadziałania AF-u, dobrania odpowiednich iso, przysłony, czasu naświetlania oraz warunków atmosferycznych (pogodowych), radości Młodych no i miejsca w których zrobisz twoje zdjęcia.

Jeżeli myślisz, że nakupisz stałej L i cykniesz parę fotek na ślubie w pochmurny dzień pod brudną ścianą kościoła po 16:00 i to cię powali na kolana to myślę, że się mylisz i to grubo. Może cię i powali..... rozczarowanie, że coś jest nie tak, bo masz same e-L-ki i wyszło jak z kompakta. A tu pogoda pochmurna, a tu kadry ci uciekły, bo nie miałaś akurat szerokiego (17-35) zuuuma tylko zapięłaś 85/1,2L, lub 135L.
    Jak dostaniesz deszczową pogodę i smutną parę , bezbarwne i smutne otoczenie, to myślisz, że robiąc 17-35 czy może 24L uzyskasz to co widzisz w niektórych galeriach. Tu jedynie ci pomoże doświadczenie nabyte z czasem i tal jak piszą forumowi koledzy własne preferencje, które później sobie wyrobisz. Na razie idź do kościoła i pstrykaj foty.
    Poza tym nie wiesz ile jest w tym postprodukcji , żeby uzyskać jakiś całkiem fajny efekt. czasem nie trzeba do tego e-L-ki.
    Jak masz ciśnienie na kasę do wydania to kupuj eLki i włóż je do torby, a z czasem zorientujesz się co i jak się używa i będzie git.
    Jedna z tutejszych ostatnich wypowiedzi gietrzego mi utkwiła w pamięci obleciał ślub FF (chyba 450d) oraz eL-ką (sigma 70-300) i też się da, trzeba wiedzieć tylko co, kiedy i na jakich parametrach użyć, bez tego będzie L-ipa i rozczarowanie.
    pozdrawiam i zachęcam do wyjścia w teren.
    Darecky, dzieki za przemyslenia. Wiesz to nie jest tak, ze ja zupelne nemo w temacie fotografii. Akurat dzialna slubna to dla mnie nowosc, moj pierwszy slub, z ktorego wywnioskowalam "koniecznie dokupic lepszy szeroki kat" mozna zobaczyc tutaj:
    www.fotokadabra.com (zakladka : bruidsreportage)
    Doskonale zdaje sobie sprawe ze zaden aparat ani zadne szklo nie zrobia za mnie swietnego zdjecia, rowniez zdaje sobie sprawe z wplywu postprodukcji na efekt koncowy. Nie mam tez za duzo kasy, z ktora nie wiem co zrobic Ale jesli mam to chce ja zainwestowac z glowa. Moze ten krotki post do ktorego sie odnosisz mogl zasugerowac moje naiwne podejscie, ale daleko mi do takich zludzen o jakie mnie poderzewasz
    Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sluchajcie, mam pytanie posrednio zwiazane z tematem. Z ciekawosci

Czy widzieliscie, aby ktos uzywal statywu, albo monopodu podczas ceremonii slubnej?

I drugie,
    jako taka kontra na wszechobecna potrzebe wysokiego ISO ??:

A moze tak nizsze ISO i dluzszy czas? Jakich najdluzszych czasow uzywacie - z reki i z odpaleniem lampy?
    (innymi slowy czy pozwalacie sobie na dluzszy czas, kiedy uzywacie lampy - liczac, ze ona zamrozi ruch)
    (moze nie mlodych w ruchu, ale drgania reki?)
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Czy widzieliscie, aby ktos uzywal statywu, albo monopodu podczas ceremonii slubnej?
    kamerzysta :wink:
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A moze tak nizsze ISO i dluzszy czas
    wesele, nocny plener.
    Idź i potestuj a nie pytaj na forum o takie rzeczy

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

a ja w drugą stronę spytam.
    Jakich największych iso używacie na ceremonii/ zabawie?

Z moich własnych spostrzeżeń wynika (nie wiem czy dobrze), że zdjęcie dobrze naświetlone (jasne) na ISO 1600 potrafi lepiej wyglądać , niż np. niedoświetlone na ISO 800. I stąd moje pytanie właśnie, bo czasem mnie aż korci żeby pojechać na ISO 3200
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    a ja w drugą stronę spytam.
    Jakich największych iso używacie na ceremonii/ zabawie?
    Mozecie poczytac opinie na temat wysokiego ISO w swiatku slubnym w watku z 5D II:
    http://canon-board.info/showthread.p...postcount=1401
    (od postu #1401)

I zobaczycie, ze opinii, odpowiedzi tyle co ludzi...
    To samo co iles ostatnich postow na temat obiektywow...

Ze nie wspomne, iz przegladalem niedawno starsze posty, szukajac czegos - i dokladnie te same pytania padaly, co pare dni temu
    Pozdrawiam!

Strona 332 z 1000 PierwszyPierwszy ... 232282322330331332333334342382432832 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów