Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Dyfuzor-Wesele- Kościół&Sala

Domyślnie

430EX nie ma tej białej kartki, którą można wysunąć (nie wiem czy w 430EXII dorobili), więc fajną rzeczą może być też http://www.allegro.pl/item736677528_...t_bouncer.html , przydatne, gdy są baaardzo wysoko sufity i nie ma od czego odbić. Widziałem też nakładki z jakąś siatką a'la dyfuzor.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Coś już napisał Awatar adobija
    Miasto
    Kęty

Domyślnie

ja używam osobiście oryginalnego Stofena i jestem zadowolony.....ale zasada podstawowa, u mnie palnik najczęściej odchylony jest 45 do góry....wtedy światło fajnie się rozchodzi i odbija (czasami korzystam z białej płytki w 580EX, a co do tych mini softboxów to wydaje mi się że raczej lepiej się nadają do zdjęć błyskanych wprost na obiekt......zmiękczą wtedy światło na pewno lepiej niż Stofen....tak mi sie wydaje choć nie miałem okazji

EOS 50D, BG-E2N, T 17-50mm f2.8 , 18-55mm 3.5 - 5.6, 50mm f1,8 II,
    85mm f1.8, 70-200mm f4 L, 580 EX, Sto-Fen Omni-Bounce EY, OC-E (5m ), 20GB Sandisca, Lowepro D550 AW, Velbon Sherpa 600R i baaardzo dużo chęci ,

www.pbase.com/adobija

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

kupiłem kiedyś DYFUZOR LIGHTSPHERE II CLOUD Canon 430EX - wielka porażka - to jest zrobione z grubej cieżkiej przeźroczystej gumy - nie dośc że cieżko sie zakłada to jeszcze 430ex nie trzyma tego - lampa opada. odłożyłem na półkę. żeby to był palstik to co innego. poza tym goście weselni juz chcieli mi nalewać szampana do tego bo wyglada jak kubek

najlepiej to działa gdy lampa ma 75` i tylko ma male odleglosci np. portrety. do mini studia to jest ok ale nie na imprezy. strasznie zabiera światło

teraz wróciłem do korzeni biała kartka na gumkę albo zwykły dyfuzor i lampa na 75`.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja uzywam stoffenów, palnik na 45 stopni i czesto korekcja blysku lampy w zaleznosci od sali. nie mam powodów do narzekania. ale ustawienie palnika jest kluczowe. Przy kadrach pionowych przydaje sie bracket zeby lampa byla caly czas nad aparatem.

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Ja po kupnie pierwszego dyfuzora całkowicie olałem sprawę. Lepsze mam efekty odbijając światło bez modyfikatorów i polecam pójść w moje ślady. Może wyjątkiem jest jak dopełniam błyskiem w pełnym słońcu.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Może wyjątkiem jest jak dopełniam błyskiem w pełnym słońcu.
    Może rozwiń to trochę.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moregun Zobacz posta
    kupiłem kiedyś DYFUZOR LIGHTSPHERE II CLOUD Canon 430EX - wielka porażka - to jest zrobione z grubej cieżkiej przeźroczystej gumy - nie dośc że cieżko sie zakłada to jeszcze 430ex nie trzyma tego - lampa opada. odłożyłem na półkę. żeby to był palstik to co innego. poza tym goście weselni juz chcieli mi nalewać szampana do tego bo wyglada jak kubek
    A ja używam tego dyfuzora z 580 ExII i bardzo sobie chwalę. Ciężko się zakłada, ale za to mocno siedzi, mając to na lampie i tak palnik jest w górę więc nic nie opada.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

Używam tego dyfuzora do 430. Jak wszystko - nie jest żadnym panaceum na walenie prosto po oczach z lampą. W żaden sposób nie zastępuje sufitu. Zależnie od odległości od obiektu daję 45 do 90 stopni. Przy 90 moim zdaniem zachowuje się trochę jak kukułka - dopala trochę na wprost - przy mniejszych odległościach IMHO to nieco pomaga. Wszystko to kwestia eksperymentów ze światłem. Oczywiście - daje tez zafarb - ale od czego RAW .

Pozdrawiam...

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Może rozwiń to trochę.
    Hmmm, nie wiem co tu jest do rozwijania....Może podam przykład?
    pełne słońce lub w inne warunki gdzie powstają ostre cienie- wtedy ustawiam lampę centralnie na wprost fotografowanego obiektu i zakładam dyfuzor by zmiękczyć trochę na wprost padający błysk.

Jeszcze przypomniało mi się że używam czasem jak bezpośrednio oświetlam fotografowany obiekt na błysku zdalnym, a nie chce się rozkładać z żaglami (parasolkami) bo np. wieje wiatr.

Ale generalnie idzie żyć bez dyfuzora.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów