Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Dyfuzor-Wesele- Kościół&Sala

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Mając 550 kupiłem oryginalnego stoffena i byłem zadowolony. Po zmianie lamp na 580EXII też kupiłem oryginał, później sprowadziłem sobie garego fonga i stwierdziłem że gary nadaje się do zbierania datków pod kościołem lub do wypełnienia go gorzałą. Bardzo dużo marnuje mocy lampy, jest strasznie niewygodny i beznadziejnie ciężki.
    Kilka dni temu zamówiłem w jednym ze sklepów allegrowych nakładkę typu stoffen za 15 złotych i okazuje się że jest to doskonała podróbka oryginału. Po testach stwierdzam że działa identycznie jak oryginał, naprawdę identycznie.
    Myślę że po przetestowaniu już chyba wszystkiego uważam że stoffen i biała kartka są najlepsze. Karteczka która jest w 580EXII jest troszkę maława, więc wykorzystuję dodatkową na przemian ze stoffenem. Oczywiście do kadrów pionowych używam flash bracket.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sek w tym, ze dyfuzory z dwoch pierwszych linkow inaczej pracuja ze swiatlem. Troche nie ma sensu ich porownywac...

Pewnie zmiekcza swiatlo lepiej niz Stofen przy blysku na wprost, cala energie skieruja na obiekt.
    Natomiast uzycie Stofena, 45 stopni - pozwala odbic czesc swiatla w wielu sytuacjach.

To od Ciebie i sytuacji zalezy - czego bardziej potrzebujesz.
    Nie dziala to tak, ze jeden dyfuzor jest zawsze lepszy od drugiego.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Hmmm, nie wiem co tu jest do rozwijania....Może podam przykład?
    pełne słońce lub w inne warunki gdzie powstają ostre cienie- wtedy ustawiam lampę centralnie na wprost fotografowanego obiektu i zakładam dyfuzor by zmiękczyć trochę na wprost padający błysk.

Jeszcze przypomniało mi się że używam czasem jak bezpośrednio oświetlam fotografowany obiekt na błysku zdalnym, a nie chce się rozkładać z żaglami (parasolkami) bo np. wieje wiatr.

Ale generalnie idzie żyć bez dyfuzora.
    hmm, zastanawiam sie co daje dyfuzor wielkosci Stofena uzywany w otwartej przestrzeni. Pracujac w pomieszczeniu,gdy uzywamy Stofena czesc swiatla z lampy ucieka nie tylko przodem dyfuzora ale i bokami. Dzieki temu swiatlo padajace bezposrednio, jest zmiekczone przez swiatlo ktore poszlo bokami i wypelnilo pomieszczenie. W otwartej przestrzeni efekt ten nie wystepuje, wiec nasze zrodlo swiatla bedzie tej samej wielkosci co w lampie bez Stofena. Uzyskujemy wiec tylko tyle ze nasza lampa musi uzyc wiecej mocy aby doswietlic obiekt (a wiec wieksze zuzycie akumulatorkow)

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

tak to by bylo w powietrzu a na ogol i w terenie jakas sciana/trawa sie znajdzie:0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    tak to by bylo w powietrzu a na ogol i w terenie jakas sciana/trawa sie znajdzie:0
    Przy odrobinie optymizmu mozesz probowac odbic od nizszej warstwy chmur. Tylko musza byc baranki a nie burzowe. I uwaga na tecze zeby zafarbu nie bylo:-D

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Może rozwiń to trochę.
    A moze to
    hss

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanarek Zobacz posta
    hmm, zastanawiam sie co daje dyfuzor wielkosci Stofena uzywany w otwartej przestrzeni. Pracujac w pomieszczeniu,gdy uzywamy Stofena czesc swiatla z lampy ucieka nie tylko przodem dyfuzora ale i bokami. Dzieki temu swiatlo padajace bezposrednio, jest zmiekczone przez swiatlo ktore poszlo bokami i wypelnilo pomieszczenie. W otwartej przestrzeni efekt ten nie wystepuje, wiec nasze zrodlo swiatla bedzie tej samej wielkosci co w lampie bez Stofena. Uzyskujemy wiec tylko tyle ze nasza lampa musi uzyc wiecej mocy aby doswietlic obiekt (a wiec wieksze zuzycie akumulatorkow)
    exacly
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    A moze to
    hss
    nie kumam.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 22-09-2009 o 18:06 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

U mnie sprawdza się off camera shoe + czasami ABBC PRO

Więcej info: http://www.abetterbouncecard.com

Samemu można to zrobić za psie pieniądze. Podesłać foto, jak wyglada home made abbc?
    Ostatnio edytowane przez sebfoto ; 22-09-2009 o 19:24
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebfoto Zobacz posta
    U mnie sprawdza się off camera shoe + czasami ABBC PRO

Więcej info: http://www.abetterbouncecard.com

Samemu można to zrobić za psie pieniądze. Podesłać foto, jak wyglada home made abbc?
    Ale facet ma gadane. Mógł by sprzedawać ubezpieczenia . Pewnie że podeślij...

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Ale facet ma gadane. Mógł by sprzedawać ubezpieczenia . Pewnie że podeślij...
    I pewnie żył z ubezpieczeń, a teraz sprzedaje takie ABBC kit za grube USD
    http://sebfoto.com/blog/44.jpg

Ostatnio edytowane przez sebfoto ; 22-09-2009 o 22:46
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów