Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 76

Wątek: Canon 500D nagrywanie HD

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cały czas operujesz ogólnikami "poważne nagrywanie", "chce robić filmy", a tu właśnie szczegóły decydują. Takie uproszczenia prowadzą jedynie do tego, że dziennikarsko można o czymś napisać, że jest do niczego albo super. Tyle że to tylko słowa nie zmieniające rzeczywistości, a ta jest taka że dslr-y oferują możliwości, których nie znajdziesz nawet w kamerach za 25 kzł. Dlatego takie uproszczenia, że coś jest jednoznacznie "lepsze" nie mają żadnego sensu.

Dobra, wycofuje się z "poważnego nagrywania" bo widzę, że bardzo Ci się ono nie podoba Chodzi mi tylko o to, że jeśli ktoś chce uwiecznić na filmie np. swojego psa w ogródku, to lepiej wyjdzie mu to przy użyciu tej kamery(szybki, bezgłośny AF i korekta ekspozycji, płynny zoom) niż robienie tego samego przy pomocy 500d. Poza tym uważam że UOGÓLNIENIA są tu na miejscu bo pierwsza linia amatorskiego sprzętu, a takimi są aparaty xxxD i kamery VIXIA, przez to, że kierowana do dużej liczby odbiorców, musi być w jakimś stopniu do zastosowań ogólnych, czy(może lepsze słowo) uniwersalnych.
    |Canon|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oasisman Zobacz posta
    Dobra, wycofuje się z "poważnego nagrywania" bo widzę, że bardzo Ci się ono nie podoba Chodzi mi tylko o to, że jeśli ktoś chce uwiecznić na filmie np. swojego psa w ogródku, to lepiej wyjdzie mu to przy użyciu tej kamery(szybki, bezgłośny AF i korekta ekspozycji, płynny zoom) niż robienie tego samego przy pomocy 500d. Poza tym uważam że UOGÓLNIENIA są tu na miejscu bo pierwsza linia amatorskiego sprzętu, a takimi są aparaty xxxD i kamery VIXIA, przez to, że kierowana do dużej liczby odbiorców, musi być w jakimś stopniu do zastosowań ogólnych, czy(może lepsze słowo) uniwersalnych.
    Nie chodzi o to, że mi się nie podoba. Kiedy zacząłeś pisać o konkretach sprawa zaczęła wyglądać zupełnie inaczej .
    Tak - też uważam, że do kręcenia przysłowiowej cioci na imieninach tradycyjna kamera jest wygodniejsza . Przy czym nawet tu jest pewne "ale" - przy kręceniu zwykłą kamerą ludzie mają tendencję do robienia różnego rodzaju sztucznych min czy gestów. W aparacie póki się nie błyska fleszem (a to przez laików jest często uważane za robienie zdjęć) wielu nie ma świadomości tego, że ich właśnie wtedy nagrywasz. To pozwala na robienie bardziej naturalnych ujęć.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-09-2009 o 22:16
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    - przy kręceniu zwykłą kamerą ludzie mają tendencję do robienia różnego rodzaju sztucznych min czy gestów. W aparacie póki się nie błyska fleszem (a to przez laików jest często uważane za robienie zdjęć) wielu nie ma świadomości tego, że ich właśnie wtedy nagrywasz. To pozwala na robienie bardziej naturalnych ujęć.
    To jak ludzie reagują na to co im się trzyma przed nosem zależy w dużej mierze od ich mentalności, obycia i dystansu do siebie, ale zgadzam się, że alergia na kamerę występuje u nas(polaków) dość powszechnie...zwłaszcza na imprezach typu wesele. Często są temu winni kamerzyści, którzy mało subtelnie wyskakują z wypalającym oczy halogenem i proszą o kilka słów dla pary młodej a później jest 7 płyt dvd na których 200 osob po kolei mówi: wszystkiego najlepszego....
    Wracając do sedna sprawy: argument słuszny, ale myślę że mimo wszystko, nie kierowałbym nim się tak bardzo przy wyborze maszynki do ruchomych obrazków.
    |Canon|

Domyślnie

Wiadomo że, ta kamera nie jest profesjonalna. Nagrywanie filmów w 500d to tylko dodatkowy gadżet, tak samo jak w tej kamerze funkcja robienia zdjęć.
    Jeśli ktoś chce robić filmy to myślę/wiem że o niebo lepsza jest "zabawkowa" kamera niż aparat z funkcją filmów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Obiektywów się nie wymienia. Jest za to 12 x zoom optyczny :-D
    przepraszam ale głupoty piszesz....
    tak się składa że mam canona HV30 (czyli taką powiedzmy kamerę-zabawkę)
    oraz w pracy mam canona 5d mark II - wystarczy 5 minut kręcenia 5d mark II żeby zakochać się w obrazku jaki produkuje. - a o to chodzi w FILMIE - o obraz FILMOWY - a taki produkuje 5d mark II oraz canon 500d.
    Jeśli tego nie rozumiesz, to wpisz na tym forum w wyszukiwarce "plastyka" "głębia ostrości", a w google "film look" - poczytaj, wróć tutaj za miesiąc - wtedy możemy pogadać.

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    przepraszam ale głupoty piszesz....
    tak się składa że mam canona HV30 (czyli taką powiedzmy kamerę-zabawkę)
    oraz w pracy mam canona 5d mark II - wystarczy 5 minut kręcenia 5d mark II żeby zakochać się w obrazku jaki produkuje. - a o to chodzi w FILMIE - o obraz FILMOWY - a taki produkuje 5d mark II oraz canon 500d.
    Jeśli tego nie rozumiesz, to wpisz na tym forum w wyszukiwarce "plastyka" "głębia ostrości", a w google "film look" - poczytaj, wróć tutaj za miesiąc - wtedy możemy pogadać.
    O 5d mk2 się nie wypowiadam bo nie miałem przyjemności, natomiast zapomniałeś chyba że w filmie oprócz obrazu są też inne elementy takie jak dzwięk(co najmniej równie ważny jak obraz) który w przypadku 500d jest po prostu słaby (z wolnym i głośnym AF - wiem, można wyłączyć, ale dalej jest słabo).

ps. uważam, że teksty w stylu "wróć tu za miesiąc" w kulturalnej wymianie poglądów są zbyteczne.
    Ostatnio edytowane przez oasisman ; 13-09-2009 o 18:54
    |Canon|

Domyślnie

natomiast zapomniałeś chyba że w filmie oprócz obrazu są też inne elementy takie jak dzwięk
    W profesjonalnym filmowaniu o ile mi wiadomo dźwięk nagrywa się osobno a synchro ma miejsce przy postprodukcji czy jakoś tak

Więc jak chcemy być pro i filmujemy 500D to bądźmy do końca pro i sobie nagrywajmy osobnym zestawem pro mikrofonów, dźwięk
    Wybaczcie, ale nie mogłem się powstrzymać, zrobiło się grobowo poważnie

P.S.
    Chłopaki, wyluzujcie :-D, nie ma się co w to tak mocno wczuwać. 500D daje fajny obraz, dźwięk słaby, wejścia nie ma, ale jak piszę, wszystko można albo przeboleć albo rozwiązać inaczej.

Jak ktoś się nastawia na profi to moze i mikrofon mieć zewnętrzny/osobny, jak ktoś chce amatorsko to mu wystarczy to co jest a z ostrością sobie też poradzi.
    Pozdrawiam,
    Andrzej
    Mój sprzęt: Canon 500D + 18-55 IS

Awatar Robert-foto
    Miasto
    woj.małopolskie

Domyślnie

Witam. Jesli chcesz filmowac to polecam 5D mark 2 filmiki rewelka mi sie podobaly, a jesli idzie o 500D to ujdzie w tłumie . Jesli 500d dasz na statyw to ok ale jesli z reki (szybkie przejscia) to smuzy. ale cena za 5D to prawie 3 body 500d. wybor .......

Domyślnie

co smuży ?
    jak smuży ?

mówisz o trybie 30 klatek/sekundę ?

Domyślnie

Panowie - pytanie do użytkowników 500D - czy przejście do trybu filmowania następuje przez przekręcenie pierścienia czy (tak jak np. w S3IS) wystarczy wcisnąć przycisk podczas trybu foto ???

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Musisz przekręcić i to kaaaaaaaawał drogi od trybów M, Av czy Tv...

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów