Więc może jedno finalizujące pytanie : Jakie róznice w filmowaniu są pomiędzy 5D MK II a 500D. (oprócz pełnej klatki i zakresu ISO)
Więc może jedno finalizujące pytanie : Jakie róznice w filmowaniu są pomiędzy 5D MK II a 500D. (oprócz pełnej klatki i zakresu ISO)
Dźwięk nagrywa się spokojnie osobno, a w 5D MK2 bądź 500D w porównaniu do jakichś tam kamerek HD. Obraz w 500D jest wyśmienity, kinowy, filmowy - 'kamerki' HD robią filmy al'a stare filmy z programu "Śmiechu Warte".
Nie wiem czy wiecie, ale w filmie który dostał sporą ilość oskarów - Slumdog - Milionaire, nakręconych było 8 minut, 5D mk2 (jakość filmu podobna do 500D).
Ogólnie rzecz biorąc, opcja nagrywania w 5D oraz 500D to coś wspaniałego. Wysiłek, dodatkowy sprzęt (statywy, etc.), ciekawy scenariusz, dźwięk zewnętrzny, obróbka w dobrych programach i mamy film na wysoką miarę. Myślę, że spokojnie do szkoły filmowej przyjęli by z celującym (przynajmniej za techniczną stronę).
Dodajmy, że dźwięk nie musi zawsze pochodzić z mikrofonuO 5d mk2 się nie wypowiadam bo nie miałem przyjemności, natomiast zapomniałeś chyba że w filmie oprócz obrazu są też inne elementy takie jak dzwięk(co najmniej równie ważny jak obraz) który w przypadku 500d jest po prostu słaby (z wolnym i głośnym AF - wiem, można wyłączyć, ale dalej jest słabo).![]()
Oczywiście, że nie musi, ale wtedy taki 500d przestaje mieć funkcję: nagrywanie filmów, a pozostaje tylko: rejestrowanie ruchomych obrazków, albo film dla głuchoniemych:-D Wg. mnie traci sens kupowanie czegoś do robienia filmów gdzie połowę rzeczy trzeba robić osobno za pomocą innych środków (oczywiscie mowa tu o uzytku domowym...podkreslam to bo zaraz sie na mnie rzucą, że w prawdziwych filmach to przecież i dzwiek osobno, i sfx i efekty specjalne i jeszcze się tło podmienia i w ogole to teraz wszystkie filmy sie kreci aparatmi fotograficznymi ect.)
|Canon|
Wiadomo, niektórych to wkurza a inni kombinatorzy sobie poradząZamieszczone przez oasisman
![]()
Mimo wszystko lepsze to niż nic, za 3k masz fajną lustrzankę + opcję nagrywania całkiem fajnej jakości ruchomych obrazów z GO. Drugie tyle byś wydał na kamerę z podobnymi właściwościami i mikrofonem, ale to już na inny temat![]()
Napisał także, że ma jasną szklarnię, a jej nie podepnie do czegoś tam fulejczdi
Ja bym zrobił tak- sprzedał 40d, odłożył jeszcze troche i kupił 5dmk2
będzie pełna klatka (śluby)
i super nagrywanie z mikrofonem zewnętrznym
Już nie mówiąc o ergonomii- Zamiast taszczyć 2 lustrzanki (ew. lustrzanke + kamerę) będzie miał wszystko w jednym szkielecie![]()