Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 76

Wątek: Canon 500D nagrywanie HD

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kondrat Zobacz posta
    U mnie też 500d naprawdę daje radę, ale jeżeli chcesz robić stabilne ujęcia z ręki to tylko obiektywy ze stabilizacją (albo ogniskowa poniżej 50mm i bardzo stabilne łapy)
    Albo dobry statyw video :wink:8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

mmol
    Guest

Domyślnie

Dzięki serdeczne za pomoc! tak więc już wiem że 500D wkrótce w mojej ręce zagości !

Domyślnie

U mnie też 500d naprawdę daje radę, ale jeżeli chcesz robić stabilne ujęcia z ręki to tylko obiektywy ze stabilizacją (albo ogniskowa poniżej 50mm i bardzo stabilne łapy)

Jakość jest naprawdę dobra (myślę, że normalne kamery na pewno nie są lepsze) więc według mnie nie powinieneś się nawet zastanawiać.
    Wiadomo, że nie osiągniesz tego co na filmach bluray ze sprzętem za jakieś chore pieniądze, ale chyba nie o to chodzi, nie? Tu mamy kamerkę za "jedynie" 3k...

Polecam filmiki na vimeo, np:
    (vimeo dodatkowo to kompresuje dla nieobeznanych )
    a jak sobie radzisz/radzicie z brakiem manualnej ekspozycji ? z tego co wiem można ją zablokować i potem korygować plus lub minus, tak ?
    czy jak robisz plus lub minus, to on zawsze zmienia przysłonę ? czy może też migawkę ?
    trochę to trudne, bo jednak dobrze jest wiedzieć jaka jest migawka gdy ujęcie jest dynamiczne...
    eh...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a jak sobie radzisz/radzicie z brakiem manualnej ekspozycji ? z tego co wiem można ją zablokować i potem korygować plus lub minus, tak ?
    czy jak robisz plus lub minus, to on zawsze zmienia przysłonę ? czy może też migawkę ?
    trochę to trudne, bo jednak dobrze jest wiedzieć jaka jest migawka gdy ujęcie jest dynamiczne...
    eh...
    No niestety brakuje tych manualnych opcji, ale ludzie sobie radzą:

Przysłonę można ustawić na pożądanej wartości przekręcając obiektyw, albo używając szkła z pierścieniem do przysłony. Możesz dodawać sobie +/- EV z menu, ale oczywiście dalej będzie trzymał "swoją" przysłonę, a iso dopasuje

Migawkę podobnie się ustawia, tylko gdy wyskoczy komunikat o odłączeniu szkła trzeba nacisnąć (jeśli dobrze pamiętam) przycisk nagrywania, a potem (jakieś pół sekundy) przycisk iso. Wtedy ustawi czas 1/60s (albo mniej jak sobie życzysz)

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak myślicie poważnie o nagrywaniu filmów w full hd to dajcie sobie spokoj z męczeniem aparatów, nazbierajcie trochę grosza i zainwestujcie....w Canon'a oczywiscie :-D

http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=17382

mam i bardzo polecam.
    |Canon|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oasisman Zobacz posta
    Jak myślicie poważnie o nagrywaniu filmów w full hd to dajcie sobie spokoj z męczeniem aparatów, nazbierajcie trochę grosza i zainwestujcie....w Canon'a oczywiscie :-D

mam i bardzo polecam.
    To jakiś żart? Jak się w nim wymienia obiektywy?

Jak myślicie poważnie o nagrywaniu filmów w full hd to... kupcie 5d mkII

i tyle

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

mam i bardzo polecam.
    Wiesz wszystko zależy od definicji "poważne nagrywanie". Dla mnie jeśli mowa o czymś takim to kamera, którą pokazałeś to zabawka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz wszystko zależy od definicji "poważne nagrywanie". Dla mnie jeśli mowa o czymś takim to kamera, którą pokazałeś to zabawka.
    Wiadomo że, ta kamera nie jest profesjonalna. Nagrywanie filmów w 500d to tylko dodatkowy gadżet, tak samo jak w tej kamerze funkcja robienia zdjęć.
    Jeśli ktoś chce robić filmy to myślę/wiem że o niebo lepsza jest "zabawkowa" kamera niż aparat z funkcją filmów.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To jakiś żart? Jak się w nim wymienia obiektywy?

Jak myślicie poważnie o nagrywaniu filmów w full hd to... kupcie 5d mkII

i tyle
    Obiektywów się nie wymienia. Jest za to 12 x zoom optyczny :-D
    Ostatnio edytowane przez oasisman ; 11-09-2009 o 20:08 Powód: Automerged Doublepost
    |Canon|

Domyślnie

ewentualnie zainwestowac w cos takiego

http://www.sgpro.co.uk/

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiadomo że, ta kamera nie jest profesjonalna. Nagrywanie filmów w 500d to tylko dodatkowy gadżet, tak samo jak w tej kamerze funkcja robienia zdjęć.
    Jeśli ktoś chce robić filmy to myślę/wiem że o niebo lepsza jest "zabawkowa" kamera niż aparat z funkcją filmów.
    Cały czas operujesz ogólnikami "poważne nagrywanie", "chce robić filmy", a tu właśnie szczegóły decydują. Takie uproszczenia prowadzą jedynie do tego, że dziennikarsko można o czymś napisać, że jest do niczego albo super. Tyle że to tylko słowa nie zmieniające rzeczywistości, a ta jest taka że dslr-y oferują możliwości, których nie znajdziesz nawet w kamerach za 25 kzł. Dlatego takie uproszczenia, że coś jest jednoznacznie "lepsze" nie mają żadnego sensu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-09-2009 o 20:51
    Kapitan Wagner

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów