Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Poruszone zdjęcia z lampą

Domyślnie

Nie chodzi o zachód słońca a o pochmurny dzień i zacienione miejsce.
    Ostatnio edytowane przez filip31337 ; 07-09-2009 o 19:03

Bywalec

Domyślnie

Pokaz to zdjecie i powiedz co chciales osiagnac.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

chyba trawka na 1 planie jest ostra.. wiec AF czasem pudluje.. o jakies pol metra?:P
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sprawdz na statywie czy tez to masz. z podobnych odleglosci
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 07-09-2009 o 21:08 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wady AF raczej tutaj nie widzę, sprzęt też wydaje sie pierwsza klasa.
    Pewnie ręce się trzęsły i trzeba by krótsze czasy ustawić. Ewentualnie jakaś wada szkła lub body i konieczna wizyta w serwisie. Zrób kilka testów. Ostrzejsze zdjęcia dawał mój stary 400D z kitem IS.
    Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    chyba trawka na 1 planie jest ostra.. wiec AF czasem pudluje.. o jakies pol metra?:P
    sprawdz na statywie czy tez to masz. z podobnych odleglosci
    heh uprzedziłeś mnie
    rzeczywiście trawka troszkę ostrzejsza ale i tak mydełko.
    ...wygląda jak by obiektyw był ustawiony na mf na stałe lub AF był błędnie korygowany ręcznie...
    Ostatnio edytowane przez fotomih ; 07-09-2009 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

ostrość ostroscią ale poruszone też są
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

czas 1/100 to troche malo (zanczy dlugo). 1/200 czy 1/250 na 1D mozna i nawet 1/300 z lampami serii EX. Zawsze mozna podbic ISO zwiekszyc czas i HSS. moim zdaniem 7Z0W6284.JPG 1/100 zdecydowanie za malo. Zobaczcie w ZoomBrowser rozklad AF - nic do zarzucenia - poprostu za dlugi czas.

Bywalec Awatar MarcinG
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    czas 1/100 to troche malo (zanczy dlugo). 1/200 czy 1/250 na 1D mozna i nawet 1/300 z lampami serii EX.
    Zawsze mi się wydawało że:
    Cytat Zamieszczone przez Neil van Niekerk
    Lampa błyskowa zamraża jednak poruszenie aparatu, ponieważ światło zastane padające na obiekt jest nikłe. Po prostu nie zobaczysz poruszenia aparatu na zdjęciu. Ponieważ flesz jest w zasadzie chwilowym impulsem światła, zamrozi on akcję / ruch aparatu.
    także bardzo dziwię się tej wypowiedzi Mor_feusza że za krótki czas poruszył zdjęcie...

Akurat może nie przy takich zdjęciach jakie pokazał autor wątku, ale przy słabym świetle takie krótkie czasy zabijają atmosferę zdjęć i poprostu je zepsują. Technika nazywa się przeciąganie czy tam rozciąganie czasu- foto.jasiu (Stąd też wziąłem cytat o zamrażaniu ruchu)

Bywalec

Domyślnie

'Dragging the shutter'

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Zadaj sobie odrobinę trudu i przeczytaj instrukcję i/lub porady w tym forum.

Zdjęcia z lampą najlepsze w M: ty wybierasz przysłonę - twoje f/5.6, ty wybierasz ISO - chcesz drugi plan to 800 +, i czas: skoro osoba stoi i pozuję proponuję (przy odrobinie treningu 1/40) to wszystko, lampa zrobi resztę nie prześwietlając.
    Av jest dobre w Nikonie z autoiso

Polecam również sprawdzić (z doświadczenia i mojego i innych) czy nie mylisz w aparacie EC z FEC.

A tak w ogóle wrzuć zdjęcie na serwer i wklej z exifem
    Ok, ale jeśli zdjęcia z lampą na M, to czy lampe też nie powinno się dawać na M ?

Jak jest tryb na aparacie M to owszem sam ustawiam przesłonę ISO, czas itd., ale lampa i tak błyska po swojemu jak jest w ETTL-u (tak mi sie wydaje). A ze ETTL robi pomiar przez obiektyw i wykorzystuje do tego jakiś skomplikowany algorytm więc może w zależności od tego co się znajdzie w kadrze całkiem różnie dobrać siłę błysku i nie mamy nad tym kontroli.
    Czy dobrze mi się wydaje czy całkiem pobłądziłem?
    Ostatnio edytowane przez mastercheat ; 11-09-2009 o 11:37
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów