Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Poruszone zdjęcia z lampą

Domyślnie Poruszone zdjęcia z lampą

Witam,

Przy fotografowaniu na zewnątrz późnym popołudniem całej postaci (odległość 2-3m), gdy nie jest jeszcze tak ciemno, by dominującym światłem było światło lampy, a nie jest również tak jasno, by jej w ogóle nie użyć (niedoświetlenie pierwszego planu), zauważyłem, iż wiele zdjęć wychodzi nieostrych. Parametry ISO 400, f5.6, 1/60, 35mm.

Pytanie: Czy czas jest zbyt długi, czy może aparat (ja) źle ustawia ostrość czy może mam zbyt chwiejną rękę?

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ale nie ostre czy poruszone ?

Domyślnie

Trudno rozróżnić, ale raczej skłaniałbym się w kierunku nieostrych. Fotografowałem kilka dni temu koło godziny 17-18, pochmurny dzień. 35mm na cropie 1.3. Nie wiem czy to zbyt mała głębia ostrości (choć myślę, że 5.6 przy odległości 3m jest ok) czy zbyt długi czas czy może mało stabilnie trzymam body lub zbyt nerwowo wciskam spust.

Coś już napisał

Domyślnie

to po co robisz na 1/60 ? ustaw wiecej a lampa doswietli po swojemu

Domyślnie

Ale chce mieć jeszcze drugi planu. Gdy wyłączę lampę, dam AV 5.6 to aparat ustawi 1/40 - 1/80 ale pierwszy plan jest niedoświetlony. Włączam lampę by doświetlić pierwszy plan i połowa nieostrych. Jaki powinien być zatem czas dla tej ogniskowej? 1/125?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filip31337 Zobacz posta
    Ale chce mieć jeszcze drugi planu. Gdy wyłączę lampę, dam AV 5.6 to aparat ustawi 1/40 - 1/80 ale pierwszy plan jest niedoświetlony. Włączam lampę by doświetlić pierwszy plan i połowa nieostrych. Jaki powinien być zatem czas dla tej ogniskowej? 1/125?
    Zadaj sobie odrobinę trudu i przeczytaj instrukcję i/lub porady w tym forum.

Zdjęcia z lampą najlepsze w M: ty wybierasz przysłonę - twoje f/5.6, ty wybierasz ISO - chcesz drugi plan to 800 +, i czas: skoro osoba stoi i pozuję proponuję (przy odrobinie treningu 1/40) to wszystko, lampa zrobi resztę nie prześwietlając.
    Av jest dobre w Nikonie z autoiso

Polecam również sprawdzić (z doświadczenia i mojego i innych) czy nie mylisz w aparacie EC z FEC.

A tak w ogóle wrzuć zdjęcie na serwer i wklej z exifem
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

cos jest nie tak. albo reka Ci sie chwieje, albo masz jakis punkt AF wybrany na sztywno i nie wiesz, albo wspomaganie AF lampy (zewnetrzna?) w jakis sposob myli Twoj aparat. Sprobuj tryb P - czasem mam wrazenie ze na M przy identycznych ustawieniach zdjecia w ruchu sa u mnie czesciej poruszone niz na P, chociaz wydaje mi sie to absurdalne.

Początki nałogu

Domyślnie

Przrejrzyj te nieostre fotografie pod kątem rozpoznania czy chodzi o nieostrośc czy poruszenie. Zasadniczo 1/60 i ogniskowa 35 mm wydaje się że powinieneś to utrzymać, dodatkowo jeszcze dochodzi użycie flesza co powinno "stabilizować" fotkę. Ale piszesz, że taka wada występuje tylko na co niektórych zdjęciach czyli raczej jakiś błąd AF odpada

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez filip31337 Zobacz posta
    Jaki powinien być zatem czas dla tej ogniskowej? 1/125?
    to tez jest chyba zalezne jaki obiektyw jakie ma swiatlo chyba

Bywalec

Domyślnie

Na zachod slonca poprawna EV dla f5.6 powinna byc 14-12 czyli czas 1/500-1/125 (w zaleznosci od tego jak nisko juz jest slonce) przy iso 100. Nawet zakladajac, ze chciales wiecej swiatla zlapac dla gleby albo jakiegos zacienionego miejsca, to nie wiem jak to zmierzyles, ze osiagnales taki czas przy iso 400.
    Ostatnio edytowane przez jz7 ; 07-09-2009 o 16:21

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów