Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Dla mnie puszka wydaje bardzo dobra.
    Zastanawia mnie dlaczego Canon oznaczjąc ją jednocyfrowo nie dał możliwości działania AF dla szkieł ciemniejszych niż f/5,6 ( nawet D80 jeśli światła wystarczało to AF chodził aż miło przy f/8.0 ) .
    a drugie dlaczego nie wypuścił żadnej eLki pod cropa ; np 10-22L i 17-55L f/2.8 ?
    ile takich ciemnych szkiel uzywasz?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Piatka ma za slaby AF mimo jednej cyfry w nazwie aby bylo F8.
    A co do ciemnych szkiel - chodzi to o stosowanie extendera. Majac 400L 5.6 moge podpiac sobie pod 1D ex1.4x majac F8 i bez problemow uzywac AF (bez zaklejania stykow i kombinowania)

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    ile takich ciemnych szkiel uzywasz?
    Chodzi mi o to, że czasem po zapięciu TC muszę styki zaklejać . Wg mnie jeśli światła jest dość AF powinien działać .
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Wg mnie jeśli światła jest dość AF powinien działać .
    Otóż nie. Nie o światło chodzi a o kąt padania światła na czujnik AF. W pewnym momencie AF przestaje działać, dokładnie o to samo chodzi co przy ciemnieniu klina optycznego na matówce w ten klin wyposażony. Canon z jakichś powodów, może marketingowych a może po prostu zabezpiecza się przed nieprawidłowym działaniem AF przez takie blokady. Może niektóre układy optyczne, ciemniejsze od 5,6, dadzą się jeszcze używać ale na pewno nie wszystkie.

Nie pamiętam już przy której puszce to było, chyba przy pojawieniu się 40D. Okazało się, że tele z zaklejonym konwerterem ostrzy na 30D a na 40D już nie. Bo czujnik z 40D deczko szerszą bazę ma i już po zawodach.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uprawnienia umieszczania postów