Bardzo fajne szkło. Ze zdjęć w takiej zwyczajnej sytuacji robi coś więcej...
Oczywiście wszystko od fotografa zależy (jak zawsze!).![]()
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
Szkło jest naprawdę świetne. Im więcej sampli widzę w internecie, tym bardziej przekonuję się do zakupu. Miałam już wcześniej kupić, ale jakoś wahałam sięPrzekonują mnie te zdjęcia, niezła jakość i GO mnie zachwyca wręcz
![]()
hehe post o chipie z Chin troche pachnie e-PR-em :P
Witam, czy ktoś mógłby pokazać jakieś macro zrobione samyangiem + pierścienie ? (przepraszam jeżeli to jakas profanacja)
pozdrawiam
bryq
Ponieważ na forum Nikona jest ożywiona dyskusja na temat Samyanga, zapraszam do oglądnięcia kilku wątków:
- trochę zdjęć moich z matrycy z cropem
- trochę zdjęć kolegi z podobnej
- test admina na D3x i dyskusja
Sądzę, że informacje te mogą być przydatne dla osób zastanawiających się nad szkłem, kwestiami ręcznego ostrzenia i tego, co wychodzi niekoniecznie na FF/FX.
Chodziło mi o to, że Twój test w dużym stopniu dotyczył jednak pełnej klatki, natomiast na NF jest dyskusja w większym stopniu posiadaczy aparatów z cropem. Tak więc inni z kropkiem mogą pooglądać sobie przykładowe zdjęcia![]()
Dziś wpadły mi w ręce inne egzemplarze testowanych szkiełek, więc porównałem na szybko by sprawdzić, czy wyjdzie podobnie.
Wyszło.
W rogu kadru na FF 21 Mpx, 1/2000, f=2.0 wygląda to tak:
http://img269.imageshack.us/img269/7007/sam8502.jpg
W przyszłym tygodniu postaram się zrobić trochę zdjęć plenerowych komercyjnych Samyangiem i pokażę efekty.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Niszczy! Czemu oni cholera nie wsadzili tam jakiegokolwiek AFa![]()