Używam tego szkła (wersja IS) nie tylko w plenerach ale czasami w kościele jak jest w miarę jasny.
Używam tego szkła (wersja IS) nie tylko w plenerach ale czasami w kościele jak jest w miarę jasny.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Tak, ale to sie tyczylo raczej sesji. Natomiast w plenerze uwazam ze i 135L da pieknie rade.
W kosciele i na weselu 135 to chyba tylko baaardzo okazyjnie. 85mm to wspaniala ogniskowa na ff. Ostatnio 35 i 85 uzywalem na zmiane. 135 lezalo w torbie. Rozgladam sie za 200mm stalka lub okazyjnie 70-200 2.8 - wlasnie na sesje.
Cześć, 135L i 70-200IS to zupełnie inne szkła i do innych zastosowań. Jak mi nie zależy na jakości a zależy na szybkości i wygodzie kadrowania to zapinam zoom. Jak tylko jakość (kościół/plener 20x30 i wyżej), to 135L na stałe. Zoom ze względu na IS jest też wygodną zabawką do dłuższego portretowania w ciemnych kościołach, mimo gorszego światła ma większy potencjał.
W rezultacie targam zawsze oba i jestem spokojny o efekt.
Jarek
Ja bym poruszył tutaj inną kwestię. Gdybyś na moim ślubie robił takie ujęcie to najpierw dostało by Ci się od księdza a potem ode mnie, jeżeli znasz zasady zachowania w kościele to będziesz wiedział za co.
Co do samego zdjęcia, wystarczyło troszeczkę bardziej się odsunąć, jesteś niewidoczny a ujęcie wg. mnie lepsze.
Tylko proszę nie oceniajcie jakości bo zdjęcie mooocno skompresowane
I mówicie co chcecie, ale takiego efektu za żadne skarby nie osiągnie się standardowym szerokim kątem.
Do plenerow zarowno jeden jak i drugi sie nada chociaz jesli 70-200 to chyba z IS bo w łowieniu w statycznych(stolikowo/koscielnych) pozwala zejsc do 1/30s. Poza tym IS ulatwia celowanie i lepiej dla AF. Do reporterki niestety dlugie szkla maja jedna wade, sa amobilne. Dlugie i ciezkie. Odpada noszenie w torbie biodrowej bo spodnie z d.. zrywa, no chyba ze masz pas z szelkami ale troche zaczyna sie szopka robic. Noszenie w torbie i zmiana szkla tez chwilke trwa (10-15s jak sie dobrze zorganizujesz z torba). Jedyne sensowne rozwiazanie jakie mi przychodzi to body bez gripa i lampy przywieszone na r/quick - strapie z zapietym 70-200 a na glownym(na szyi) cos szerokiego (24L/35L) + lampa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bardzo chetnie
Zastanawiam sie czy nie bardziej nascie lat na silowni bardziej pomoglo niz argumentacja![]()
Ostatnio edytowane przez wain ; 26-08-2009 o 21:39 Powód: Automerged Doublepost
Jest taki moment na końcu mszy, kiedy ksiądz już pogratuluje i pójdzie. Wtedy bez oglądania się na kogokolwiek można zrobić zdjęcia ,,z frontu,, . Tylko że najczęściej mało ciekawie to wygląda.