Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 191

Wątek: test CARL ZEISS 85 1.4 Planar T vs. 85 L II

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale się czepiliście :-)
    Osobiście to bym obiektywu bez AF nie kupił, chyba że jakiegoś fisha, ale jak ktoś lubi to nie widzę w tym nic dziwnego.
    Porównywanie samyanga to zeissa to jest możliwe ale na f/1.4 bo powyżej samyang jest najgorszy ze wszystkich stałek 85mm jakie się obecnie produkuje. Co do jakości wykonania i trwałości to można sobie poczytać już w necie pełno opinii o rozwalającej się przysłonie a przecież samyang jest w sprzedaży zaledwie kilka miesięcy.

A ja was zapytam, czy kupowanie 85L II za 9000zł to nie jest głupota? Przecież ten obiektyw kompletnie tego nie jest wart. Czy jak ktoś kupił to jest snobem dorabiającym ideologię? :-)

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie

MMM ja do Zeissa nic nie mam bo to na pewno dobry obiektyw i o kilka klas lepszy od Samyanga. Bawi mnie tylko emo kolegi A co do 85L to od zakupu powstrzymują mnie tylko resztki rozsądku i żona

Domyślnie

Ale chłopaki macie do powiedzenia coś konkretnego (najlepiej konkrety poparte samplami) czy tylko tak sobie rzeźbicie?
    Mogę zapytać o motywy? Co Was do tego pcha?
    Czy obraziłem tu kogoś że mnie się obraża?
    Pokrywa w Polskim Piekle źle dziś domknięta że te cudowne polskie cechy charakteru pięknie się tak ujawniają?
    Tylko MMM utrzymuje poziom dyskusji.
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 20-08-2009 o 00:04
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Początki nałogu

Domyślnie

ludzi po prostu gryzie, że możesz sobie pozwolić na coś, co odbierają jako kaprys
    każdy na zakupy sprzętowe, jak zauważyłem, patrzy przez pryzmat własnych potrzeb
    i jak można mieć szkło drogie bez AF skoro za te pieniądze można mieć szkło drogie z AF??????
    to takie pozornie nielogiczne

wszyscy korzystamy z namiastek, surogatów bo nie stać nas na normalne zabawki,
    a co dopiero na kaprysy : )

generalnie dla wielu ludzi nieistotne będzie nawet to, że ty jesteś zadowolony
    bo oni, rzecz jasna, z tego zeissa zadowoleni by nie byli : )

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A ja was zapytam, czy kupowanie 85L II za 9000zł to nie jest głupota? Przecież ten obiektyw kompletnie tego nie jest wart. Czy jak ktoś kupił to jest snobem dorabiającym ideologię? :-)
    Ale 85L II ma coś, czego nie ma żaden inny obiektyw - światło 1.2. Jeśli ktoś tego potrzebuje, to po prostu nie ma alternatywy.
    A co ma Zeiss? Jakoś optyczną? To ma też rzeczony Samyang. Budowę? Ruskie manuale M42 również ;-)
    Gdyby Il Dottore zakończył argumentację w stylu "kupiłem Zeissa, bo tak" - słowem bym się nie odezwał. Drwiąc z Samyanga jednak pokazał, co nim kierowało przy zakupie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    ludzi po prostu gryzie, że możesz sobie pozwolić na coś, co odbierają jako kaprys
    /.../
    generalnie dla wielu ludzi nieistotne będzie nawet to, że ty jesteś zadowolony
    bo oni, rzecz jasna, z tego zeissa zadowoleni by nie byli : )

Coś czuję że Twoim postem docieramy do sedna sprawy. Gdy pokazałem sample z Zeissa na jednym amerykańskim forum foto to zaczęło się po prostu liczenie kasy...
    Nikt nie zadawał pytań o manualne ostrzenie a w wielu stopkach komentujących forumowiczów był Canon (nieraz jednocyfrowe modele) i zestaw adaptowanych manuali Zeissa. Nikomu też nawet nie przyszło do głowy porównywanie wynalazku z Korei z instrumentem firmy o wiekowej tradycji i doświadczeniu. Oni tam wiedzą, że to są różne światy po prostu.
    Żeby było jasne - nie mam nic przeciwko tanim szkłom, uwielbiam tanie szkła - byle były dobre.
    Dlatego kupiłem Zeissa bo jest tańszy od EF85mm/1.2L.
    Przy czym słowo "dobre" zawiera w sobie dużo więcej znaczeń niż ostrość na f/1.4, ale to chyba dziecku tylko trzeba tłumaczyć.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    /.../
    A co ma Zeiss? Jakoś optyczną? To ma też rzeczony Samyang.
    Jezu, to kup go sobie - przecież to wolny kraj. Czy ja komuś zabraniam kupować koreańskie szkła? Tylko pozwól łaskawie że swoją listę zakupów sam będę ustalał, kierując się własnym doświadczeniem i opiniami fotografów, którzy mają coś do powiedzenia w temacie a nie bzdurami opowiadanymi przez ignorantów którzy koło danego szkła nawet nie stali ale mają o nim bardzo wiele do powiedzenia...

Budowę? Ruskie manuale M42 również ;-)
    Błagam nie porównuj ruskich manuali M42 z Zeissem. Nie wystarczy ukraść fabryki soczewek i wywieźć na Wschód...
    Tak się składa że nie rozmawiasz z dzieckiem - fotografuję od 35 lat, świadomie od ponad 20.
    Miałem więc w życiu (jak każdy, kto robił zdjęcia w tamtych czasach) okres Zenita i szkieł "Sdiełano w CCCP". Nic złego o nich nie powiem - byłem bardzo zadowolony. Ale pochodzą one z zupełnie innej bajki i to zauważy nawet ślepy.
    Ślepy, bo nie trzeba nawet patrzeć, wystarczy dotknąć i pokręcić pierścieniem... Już pomijam fakt że w Zeissie masz kontrolę przesłony z poziomu body i w Aperture Priority jest pełen komfort.
    Więc po co opowiadać bzdury?

Gdyby Il Dottore zakończył argumentację w stylu "kupiłem Zeissa, bo tak" - słowem bym się nie odezwał. Drwiąc z Samyanga jednak pokazał, co nim kierowało przy zakupie.
    No powiedz, co?
    Bo myślałem w prostocie swego ducha, że człowiekiem kupującym obiektyw 85mm kieruje chęć posiadania obiektywu 85mm. Co jeszcze mogło mną kierować?
    A za drwiny ze Świętego Samyanga serdecznie przepraszam - powiedz mi gdzie jest ołtarz Jego to pójdę, krzyżem padnę i świeczkę zapalę.
    Od kiedy kult jakiegokolwiek szkła i aparatu jest na tym forum przymusowy?
    Myślałem że nie ma tu świętości...
    Czemu w Tobie tak nagle zawrzało święte oburzenie?
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie

W swoim teh drama ciągle mijasz sedno problemu. Ja mam gdzieś czy twój Zeiss kosztował 3,5k PLN czy 35k PLN. Podobnie równie głęboko mam czy ten Zeiss jest lepszy/gorszy od Samyanga/85L/tu_wsadz_dowolny_obiektyw. Radośnie toczę bekę z twojego EMO. Zachowujesz się jak 14 latek który po raz pierwszy w życiu zdobył 2 bazę A jeśli pytasz czemu to robię to z czystej złośliwości :P

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

jedni jada po Twoim Zeiss'ie il Dottore, bo z powodu finansow sa raczej sklonni (czyt. zmuszeni przez siebie - stad tyle jadu) kupic samyanga inni znowu maja chrapke na drogiego 85L (a przeciez jak juz maja wydac taka kase, to musza pokazac, ze oni i ich nowa zabawka sa najlepsze i warte 8k, a cala reszta to gowno), a Ty im wyskakujesz z czyms takim jak prawdziwa i szczera frajda z posiadania i uzywania (kolejnosc przypadkowa) polsrodka. I jeszcze sie dziwisz, ze atakuja Ciebie i Twojego manuala
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    jedni jada po Twoim Zeiss'ie
    Tak, tak, bo wcale nie zaczęło się od jazdy Il Dottore po Samyangu... :rolleyes:

PS: Nie, nie mam ani Samyanga, ani 85L.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kajtek_bez_Majtek Zobacz posta
    W swoim teh drama ciągle mijasz sedno problemu. Ja mam gdzieś czy twój Zeiss kosztował 3,5k PLN czy 35k PLN. Podobnie równie głęboko mam czy ten Zeiss jest lepszy/gorszy od Samyanga/85L/tu_wsadz_dowolny_obiektyw. Radośnie toczę bekę z twojego EMO. Zachowujesz się jak 14 latek który po raz pierwszy w życiu zdobył 2 bazę A jeśli pytasz czemu to robię to z czystej złośliwości :P
    Oglądnij sobie "Dzień Świra" a szczególnie wieczorną modlitwę Polaka. To nas różni od nacji zachodnich, że zamiast cieszyć się wraz z kolegą il Dottore z jego obiektywu i zdjęć myslimy jak by tu mu dop...ć, żeby czasem się za bardzo nie cieszył. Nie rozumiem Twojego sposobu myslenia - to źle, że czlowiek cieszy się z zakupionej zabawki???
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Strona 17 z 20 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów