Pokaż wyniki od 1 do 10 z 191

Wątek: test CARL ZEISS 85 1.4 Planar T vs. 85 L II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale się czepiliście :-)
    Osobiście to bym obiektywu bez AF nie kupił, chyba że jakiegoś fisha, ale jak ktoś lubi to nie widzę w tym nic dziwnego.
    Porównywanie samyanga to zeissa to jest możliwe ale na f/1.4 bo powyżej samyang jest najgorszy ze wszystkich stałek 85mm jakie się obecnie produkuje. Co do jakości wykonania i trwałości to można sobie poczytać już w necie pełno opinii o rozwalającej się przysłonie a przecież samyang jest w sprzedaży zaledwie kilka miesięcy.

A ja was zapytam, czy kupowanie 85L II za 9000zł to nie jest głupota? Przecież ten obiektyw kompletnie tego nie jest wart. Czy jak ktoś kupił to jest snobem dorabiającym ideologię? :-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A ja was zapytam, czy kupowanie 85L II za 9000zł to nie jest głupota? Przecież ten obiektyw kompletnie tego nie jest wart. Czy jak ktoś kupił to jest snobem dorabiającym ideologię? :-)
    Ale 85L II ma coś, czego nie ma żaden inny obiektyw - światło 1.2. Jeśli ktoś tego potrzebuje, to po prostu nie ma alternatywy.
    A co ma Zeiss? Jakoś optyczną? To ma też rzeczony Samyang. Budowę? Ruskie manuale M42 również ;-)
    Gdyby Il Dottore zakończył argumentację w stylu "kupiłem Zeissa, bo tak" - słowem bym się nie odezwał. Drwiąc z Samyanga jednak pokazał, co nim kierowało przy zakupie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów