Ale nie masz nigdzie dowodów (poza KILKOMA opiniami ujawnionymi dopiero w tym wątku vs setki tysięcy wyprodukowanych szkieł) że ten rodzaj usterki powtarza się w tym konkretnym szkle.
Już Ci podałem swoje dowody - czytam codziennie to forum i pierwszy raz trafiłem na informację o takiej usterce.
Możesz teraz Ty podać swoje dowody na powtarzalność tej usterki w tym konkretnie modelu szkła?
To że pokażesz zdjęcie tasiemki jak to u Ciebie wyglądało to nie dowód na powtarzalność; tylko statystyczna ilość potwierdzonych problemów vs ilość wyprodukowanych szkieł to byłby jakiś dowód.
Tylko o to mi chodzi - byśmy z kilku przypadków tego typu uszkodzenia w danym szkle nie robili jego ogólnej, charakterystycznej cechy, bo to zbędna demagogia.
Nie dajmy się zwariować bo zaraz panikarze, bazujący wiedzę tylko na wyczytanych opiniach, będą pisać "nie kupujcie tego badziewia bo psuje się w nim IS" a to nie będzie prawdą

.
Co do argumentu że serwisanci wiedzieli o co chodzi - od tego przecież są... uszkodzenie IS i/lub AF to najczęściej właśnie zerwana tasiemka sygnałowa (nawet ja to wiem, a nie jestem serwisantem) ale... niezależnie od modelu obiektywu

.