Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: Problem z IS: EFS 17-55 2,8

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

witam, po usterce is zrobiłem jeszcze ok 100 zdjęć, w tej chwili również przestał działać af a na aparacie wyświetla mi się komunikat (w trybie manualnym na tym obiektywie) error01, no teraz to już muszę wysłać do serwisu. Może taśma z lekko przetartej w ogóle się urwała - nie wiem -wązne że nawet bez is nie mozna sobie dać rady...

Coś już napisał

Domyślnie

używam ten obiektyw od ponad pół roku, poprzedni właściciel miał go około roku, nic złego z IS się nie dzieje, oby tak dalej ....
    Natomiast, mimo starannego traktowania, nie udaje mi sie ustrzec od łapania do środka pyłków, jest ich już kilka. Mam pytanie do innych użytkowników - czy Waszym zdaniem zakręcony na stałe filtr typu UV ma wpływ na mniejsze zasysanie kurzu? Warto zainwestować w UV?
    Pozdrawiam G.

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wig Zobacz posta
    Mam pytanie do innych użytkowników - czy Waszym zdaniem zakręcony na stałe filtr typu UV ma wpływ na mniejsze zasysanie kurzu? Warto zainwestować w UV?
    Pozdrawiam G.
    Warto, ja mam od nowości UV na nim czyli 2 lata i środek jest czysty.
    Canon 50D + dodatki

Domyślnie

W moim mimo filtra i dbałości o sprzęt jest juz bardzo dużo pyłków w środku na szczęście bez wpływu na jakość fot i nie zawracam sobie nimi głowy.

Dopiero zaczyna Awatar ad@mo
    Miasto
    Pabianice / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani Zobacz posta
    Witam. Posiadam następujący problem z canonen efs 17-55 f2,8
    Podczas włączonego is sporadycznie, nieprzewidywalnie obraz zaczyna się trząść i drgać w bardzo dużej częstotliwości.

1Ustawiam ostrość trzymając w połowie spust migawki, a obraz zaczyna drgać po jakimś czasie np 2-3 sek.
    2.Przestaję dociskac spust migawki mija jakieś 2 sek kręcę zoomem na 55mm a on znowu zaczyna drgać
    3. Wydaje mi sie że poprzednio słychać było szmer z is przez ok 1-2 sek po dociśnięciu spustu migawki do połowy, teraz słychac go tak długo jak trzymam palec na spuście.

Czy miał ktoś problemy ze źle działającym is lub z tym obiektywem. Proszę o uwagi zanim zapakuję i wyślę do serwisu. Obiektyw mam ze 2 lata i nigdy się tak nie zachowywał.
    Wysłałem swój obiektyw z podobnymi objawami do serwisu na Żytniej i po 3tyg. wrócił z wpisem w karcie gwarancyjnej "Wymiana układu IS" - teraz działa jak marzenie i znowu mogę się cieszyć w pełni działającą stabilizacją

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

Mam ten obiektyw pół roku i właśnie przestał mi ostrzyć, tzn. AF działa ale ostrość nie jest idealna nawet po ustawieniu manualnym, IS narazie działa bez zarzutu. Czy mogę coś zrobić?? czy słać na żytnią??
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

możecie mi podpowiedzieć gdzie jest problem, na tym obiektywie w studio mam nieostre zdjęcie a jak założę lampę zewnetrzną i strzelę w plenerze to mam ostre
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Coś już napisał Awatar kpinek
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Dzisiaj wrócił z serwisu 17-55, wymiana układu IS. Ciekawe jak długo tym razem podziała.

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z Żytniej z naprawionym efs 17-55 2,8 is:

Wymiana IS, regulacja 219,60zł brutto
    Część - ImageStabilizer ass'y 488,55zł brutto
    Razem: 708,15

Sprzęt dostarczyłem 13/01/2010
    Wycena była 14/01/2010
    Naprawiono 22/01/2010

W przesyłce z obiektywem dołożono uszkodzony is ( taśma nie wyglada na przetartą tak jak na wcześniejszym zdjęciu w tym wątku )
    Ostatnio edytowane przez satriani ; 27-01-2010 o 19:18

Coś już napisał

Domyślnie

Może dorzucę swoje 3 zdania. Jeżeli ten obiektyw ma taśmę, która ciągle się gnie i pracuje przy każdym użyciu zuma to z doświadczenia mogę powiedzieć, że może być ona częstą przyczyną problemów. Taśmy w elektronice nie lubią być zginane zbyt często.

Edit:
    Taśma nie musi wyglądać na przetartą, wystarczy że ścieżki wewnątrz popękają i nie będą przewodziły.

Nie miałem nigdy tego obiektywu w rękach (niestety). Piszę tylko z doświadczenia w serwisowaniu elektroniki.
    Ostatnio edytowane przez ghosthunter ; 01-03-2010 o 12:56

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów