Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: Ile zdjęć na ślubie.

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Bzdury. Lepiej oddać 100 starannie wyselekcjonowanych i obrobionych zdjęć niż 500 tak sobie. Na 500 starannie obrobionych żaden fotograf nie będzie miał czasu a nawet gdyby, to oglądanie tylu zdjęć jest zwyczajnie nużące a efekt WOW znika gdzieś po pierwszej setce.
    Z jednej strony masz rację. Ale zdjęcia nie robisz dla siebie, a dla pary. Choćbym nie wiem jak się starał, to nie zmieszczę się w 100 zdjęciach z najciekawszych momentów ślubu. Z samego pleneru to minimum 50 zdjęć. Do tego ceremonia, drugie 50. A zabawa, goście?
    Co do "braku czasu"... O to mi właśnie chodziło pisząc "lenistwo".
    A efekt WOW Zdjęcia robię nie dla siebie, a dla pary młodej. Jeśli zapłacili za mnie do oczepin, to naturalne, że chcą, żebym rejestrował wszystkie ciekawe sytuacje z tego okresu. I co mam im powiedzieć, nie będę robił zdjęć, bo nie będzie WOW?
    A może trzeba tak robić zdjęcia, żeby każde było ciekawe? I co z tego, że ich będzie dużo? W albumie/prezentacji wybrana setka. Ale dla młodych zdecydowanie więcej. A to "więcej" nie oznacza, że mają być byle jakie. Mają być także wybrane i obrobione. I zaręczam, że młodzi nie będą się przy nich nudzić.
    I nie pisz, że na 500 obrobionych nikt nie ma czasu. Sugerujesz, że Bartek oddał zrzut z karty ?

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    A efekt WOW Zdjęcia robię nie dla siebie, a dla pary młodej. Jeśli zapłacili za mnie do oczepin, to naturalne, że chcą, żebym rejestrował wszystkie ciekawe sytuacje z tego okresu. I co mam im powiedzieć, nie będę robił zdjęć, bo nie będzie WOW?
    A może trzeba tak robić zdjęcia, żeby każde było ciekawe? I co z tego, że ich będzie dużo? W albumie/prezentacji wybrana setka. Ale dla młodych zdecydowanie więcej. A to "więcej" nie oznacza, że mają być byle jakie. Mają być także wybrane i obrobione. I zaręczam, że młodzi nie będą się przy nich nudzić.
    Po to się gada wcześniej, żeby znać wymogi klienta. Czasem się trafi wyrafinowanych odbiorców
    To czy ktoś będzie dopieszczał wszystkie 500 czy nie, to zależy od kasy. Z reguły w masówce wystarczy kadrowanie poprawa ekspozycji czy kolorów.
    Nie widzę się jak poprawiam podkrążone oczy panny młodej na tysiącach zdjęć...
    Ale to co sam wywołuję ma być niemal idealne.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Z samego pleneru to minimum 50 zdjęć. Do tego ceremonia, drugie 50. A zabawa, goście?
    50 zdjęć z pleneru?
    Kto to będzie oglądał...?
    Ja co prawda nigdy nie robiłem ślubów, ale uważam że 100-150 zdjęć, to całkiem konkretna i nienużąca ilość zdjęć dla Pary Młodej.
    Powyżej tego będzie masówka i chałtura...
    Resztę nieobrobionych można zawsze dać na płycie, jako pamiątkę.
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    50 zdjęć z pleneru?
    Kto to będzie oglądał...?
    Ja co prawda nigdy nie robiłem ślubów, ale uważam że 100-150 zdjęć, to całkiem konkretna i nienużąca ilość zdjęć dla Pary Młodej.
    Jak to powiedział Tym, "nie znam się więc chętnie się wypowiem"

50 zdjęć z całodziennego pleneru to dużo? Jeszcze żadna para nie powiedziała, że to za dużo i nie chce im się oglądać
    No chyba że nie masz żadnych pomysłów, 50 takich samych i w tym samym miejscu zdjęć to faktycznie nuda.

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Jak to powiedział Tym, "nie znam się więc chętnie się wypowiem"
    Nie wiem, czemu próbujesz mnie obrazić.
    Mam prawo chyba wypowiedzieć własne zdanie, które może być np. odzwierciedleniem punktu widzenia Pary Młodej?
    50 zdjęć z całodziennego pleneru to dużo? Jeszcze żadna para nie powiedziała, że to za dużo i nie chce im się oglądać
    No chyba że nie masz żadnych pomysłów, 50 takich samych i w tym samym miejscu zdjęć to faktycznie nuda.
    Jaaasne.
    A potem jest 'łokieć na prawo, tutaj łokieć na lewo, tam się oparliśmy o inną ścianę/belkę/whatever' itd.
    Mówię oczywiście o materiale wynikowym, co w praktyce oznacza pewnie strzelenie kilkuset zdjęć z pleneru...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Mam prawo chyba wypowiedzieć własne zdanie, które może być np. odzwierciedleniem punktu widzenia Pary Młodej?
    Może i są tacy klienci, ale jeszcze ich nie widziałem. Nie spotkałem pary, która woli 100 ciekawych zdjęć od 300 ciekawych zdjęć Na ślubie+wesele+plener tyle się dzieje, emocje + wydarzenia, że żeby oddać te 300 zdjęć trzeba zrobić bardzo restrykcyjną selekcję. Każde zdjęcie może być ciekawe.

A potem jest 'łokieć na prawo, tutaj łokieć na lewo, tam się oparliśmy o inną ścianę/belkę/whatever' itd.
    Gratuluję pomysłów

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów