Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: [stlkr] warszawa w hdr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A czasami wcale nie trzeba tego wyrównywać żeby zrobić dobre zdjęcie, ale jak widzę nie wszyscy mogą to pojąć...
    Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem?? jak zauważyłeś napisałem "można stosować", a nie "należy"
    inna sprawa że dobre zdjęcie to rzecz gustu, a inna co i jak chce się pokazać.
    Kolega pytał o HDR i jakoś przez 3 strony tematu nikt mu nic nie napisał.

Ps. Czasem mam wrażenie, że Fora to zawody kto ma większą ilość postów pod avatarem!!!
    Ostatnio edytowane przez Nestea ; 29-07-2009 o 13:46

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestea Zobacz posta
    Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem?? jak zauważyłeś napisałem "można stosować", a nie "należy"
    inna sprawa że dobre zdjęcie to rzecz gustu, a inna co i jak chce się pokazać.
    Kolega pytał o HDR i jakoś przez 3 strony tematu nikt mu nic nie napisał.
    Lepiej nic nie pisać niż pisać takie bzdury : "Ci którzy nie stosują hdr w takich sytuacja mają albo kiepskie foty...." Poznajesz ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może i trochę mnie poniosło z "Ci którzy nie stosują hdr w takich sytuacja mają albo kiepskie foty...." - ale proponuje spojrzeć na siebie tak samo krytycznie jak na innych i porównać ilość napisanych bzdur ogólnie na forum

stlkr
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestea Zobacz posta
    dokładnie tak ...

Tmoże ja w końcu odpowiem Tobie kiedy są potrzebne bo nikt tu sie nie kwapi.

Hdr - można stosować przy dużej rozpiętości tonalnej, w której aparat nie jest w stanie pokazać to co widzi nasze oko. Ci którzy nie stosują hdr w takich sytuacja mają albo kiepskie foty albo kupę kasy na sprzęt do oświetlenia i wyrównania tego sztucznie, czasem pozwala wyrównać to filtr np. połówkowy a czasem nie.
    Niestety aparat to aparat a nie ludzkie Oko - i trzeba kombinować tylko nie przesadzać
    zanim zacząłem robić hdr-y
    to przeczytałem kilkadziesiąt poradników.
    kwestia jest taka że należe do ludzi którzy
    kochają abstrakcję, surrealizm i dyskordianizm.
    stąd przerysowania dziwaczne kadry jednak
    staram się nauczyć 'klasycznej' sztuki fotografii
    więc tutaj jestem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przede wszystkim nie musisz sie nikomu tutaj tłumaczyć. Każdy robi to co lubi, to ze komuś się nie podoba to co robisz nie znaczy ze masz przestać robić coś co sprawia ci przyjemność.
    Tu masz link do pdf'a jako kolejną lekturę, polecam też zajrzeć do Digartowiczów w szukajke wpisać Mrrruk bo gość robi przeważnie HDR or pseudo HDR. Polecam przeglądnąć galerie bo ludziom się podoba, choć sam wole jak najmniejsze ingerowanie w to co wyszło spod lustra.

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

Polecam też usera: http://imaginatyk.digart.pl/
    Wg. mnie koleś niezłe robi te HDR'y
    Wiem, że nic nie wiem :/

stlkr
    Guest

Domyślnie

czy teraz trochę lepiej ? całość sklepywana w cs3 extended.

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Wybacz, ale wciąż aktualne pozostaje pytanie: po co Ty to robisz...?

Jak chcesz uzyskać super nietypowy, niesamowity efekt HDR - którą to motywację rozumiem, bo sam miałem taki okres - to chociaz byś jakieś ciekawe kadry do tego wybrał... HDR nie robi z przypadkowej fotki arcydzieła, możesz być pewien

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Polecam nie robić HDRa programami do HDRów ani w PSie tym ichnim skryptem na HDR, ale po prostu ręcznie wrzucić 2(lub więcej) warstwy do jednego dokumentu w PSie i pobawić się maskami. Najczęściej ułatwiam sobie sprawę po prostu kopiując zawartość zdjęcia do maski i później obcinając dość mocno Levelami. Maskę świateł mam gotową. Teraz tylko gaussian blur z odpowiednim radiusem i już mam nieprzepalone światła, ale bez kiczowatego efektu HDRa.

Domyślnie

jest kilka książek np na www.merlin.pl o technice HDR i są też poradniki w necie , poczytaj a napewno zacznie wychodzic

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów