Strona 12 z 32 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polokij Zobacz posta
    Dzięki wielkie
    Tak to jest jak się nie czyta instrukcji:-D
    No problem, cieszę się że mogłem pomóc.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

wiesz
    Guest

Domyślnie

Witam,
    mam 50d i soft 1.0.3 czy powinienem go zmienic ? jesli tak to na jaki ?
    z góry dziekuje i pozdrawiam.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiesz Zobacz posta
    Witam,
    mam 50d i soft 1.0.3 czy powinienem go zmienic ? jesli tak to na jaki ?
    z góry dziekuje i pozdrawiam.
    Generalnie to nie ten wątek.
    Różne są opinie na ten temat zrób sobie kilka fotek do oceny,
    potem upgrade znów kilka fotek na nowym sofcie.
    Porównaj, jak nie widzisz różnicy na minus to zostań przy nowym,
    jeśli ci nie przypasi to powrót do starego.

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

No i znalazłem ale już nie mogę edytować poprzedniego postu.
    Zajrzyj w ten wątek - 50D powrót do poprzedniego firmware.

Pozdrówka!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak czytam sobie ten caly temat i jestem lekko zalamany. Zwlaszcza jesli chodzi o userow z 400 5.6. Mam zamiar zmienic body z 20D na 60D jesli sie pojawi i jesli beda podobne (a to bardzo mozliwe) problemy z AF/mAF to zaczynam sie bac. Czy jest na forum jakis user 50D posiadajacy 400 5.6 i u ktorego ten zestaw dziala idealnie?? Bo kurcze jesli majac 20D, ktore naprawde pod prawie kazdym wzgledem jest aparatem rewelacyjnym, bezproblemowym, zmienie na takie 60D i bede co chwile kombinowal bo cos zle otrzy, zle ostrzy w danej godzinie, za chwile dobrze ostrzy a pod koniec tygodnia zupelnie zle... Ahh. Juz sam nie wiem czy zmiany na "lepsze" sa naprawde zmianami na lepsze, czy tylko upgrade do bajerow z bonusowym odebraniem zdrowia psychicznego :/

Coś już napisał

Domyślnie

Ja mam 50d 70-200/4 10-20 i podpinałem kilka innych szkieł ... i żadnego z wymienionych problemów nie mam. Wydaje mi się że ktoś po prostu źle trafił przy zakupie

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rooooobi Zobacz posta
    Ja mam 50d 70-200/4 10-20 i podpinałem kilka innych szkieł ... i żadnego z wymienionych problemów nie mam. Wydaje mi się że ktoś po prostu źle trafił przy zakupie
    Tylko potem sie z tym sprzętem bujaj... Canon Polska zwala na Żytnią, tamci tylko chcą regulować a żadnego protokołu napisać nie nada bo mam się szarpać ze sprzedawcą , ten by chciał opinii rzeczoznawcy - ekspertyza na mój koszt i tak w kółko... od Annasza do Kajfasza. Ja mam z....ne body z którym szkło współpracuje lub nie - jak ma ochotę (FF/BF) i problem. Ponieważ teraz winnych nie ma!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Tak czytam sobie ten caly temat i jestem lekko zalamany. Zwlaszcza jesli chodzi o userow z 400 5.6. Mam zamiar zmienic body z 20D na 60D jesli sie pojawi i jesli beda podobne (a to bardzo mozliwe) problemy z AF/mAF to zaczynam sie bac.
    1. Wsadzę igłę w mrowisko i może narobię sobie wrogów. Prawidłowością jest, że z każdą nową puszką xxd pojawiają się na początku wątki o wydumanych problemach. A to AF nie działa, a to zdjęcia mydlane itp. itd. Pomijając jednostkowe przypadki, które mogą być uzasadnione (sam się z takimi nigdy nie spotkałem), przypomina to zbiorową histerię. Spodziewałem się, że wprowadzenie microAd tylko spotęguje wydumane kłopoty z BF/FF.

2. 40d/50d to doskonałe korpusy świetnie pracujące z 400/5.6 L. Ten świetny wymaga już pewnej wprawy od fotografującego, aby uzyskiwać zadowalające wyniki. Jeśli ma się tę odrobinę umiejętności, można korpus i szkło kupować w ciemno.

3. Po co zamieniać 20d na 60d? Nawet nie znając specyfikacji tej puszki, mogę stwierdzić, że to bez sensu.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 22-07-2009 o 08:44

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez copyman Zobacz posta
    Więc Żytnią odwiedziłem już 2 razy. Pierwszy raz, panowie zrobili regulację body do wzorca i regulację 70-300 IS USM f 4-5,6 oraz 100 f 2,8 USM. Tego ostatniego co prawda nie dostałem z powrotem , bo ponoć był w stanie agonalnym (wszystkie prowadnice wytarte, luzy , brak osi optycznej i cos gruchocze w środku) mimo że miał ok. 4 m-cy i noszony był zawsze w torbie w warunkach niemal sterylnych bo dbam o sprzęt. Dziwi mnie że szkło za 2 tys. może być tak fatalnej jakości - ale jest gwarancja to niech robią ! Druga wizyta ze świeżo zakupionym 85 f 1,8 które mialo identyczne objawy jak 100 f2,8 bo trzymało celność na bliskich dystansach, a gubi się na dalszych. Co ciekawe nie ma reguly czy zrobi FF czy BF ! Zgaduj zgadula! No i ostrzejsze zdjęcia mam na f 1,8 niż np. na f 2,8 lub 3,5 A w większości to zdjęcia sa takie "mydlane" - niby ostre, ale jak w detale się wchodzi to kicha
    Szanowny pan z recepcjii wmawiał mi że po pierwsze to wina matrycy bo ma 15,5 Mpix i zdjęcia są przez to gorsze niż np. z EOS-a 400D którego miałem poprzednio ( współczuję posiadaczom EOS-a 1 DS MKIII bo tam już chyba nic nie widać przy tak dużej matrycy - tylko mydło !) , a po drugie to wina monitora bo nie moge zobaczyć zdjęcia w normalnej rozdzielczości i mam zakupić monitor z najwyższej półki to moje zdjęcia będą naprawdę ostre. Oczywiście poziomu edukacjii pana z taką argumentacją miłosiernie nie skomentuję. Aparat z obiektywem trzymali od 9-tej rano do 19-stej wieczorem. Cały czas na warsztacie. Body podobno bez błędów - nic nie potrzeba regulować, obiektyw (NOWY!) mocno rozjechany ! Rece opadają! Efekt teraz jest taki że jak ostrości nie było , tak nie ma ! Na ok. 400 zdjęć ostrych i ładnych wychodzi ok. 40 ! Poradźcie co mam robić i gdzie skargę na taką postawę serwisu napisać bo mam już dość ! Żeby 50D robił gorsze zdjęcia niż 400D ? Moim zdaniem winna jest puszka i chciałbym żeby mi ją wymienili na inną... ale gdzie monitować? W karcie nie wpisywali mi już drugiej regulacji puszki - bo podobno nic z nią nie robili. Guzik prawda! Podejrzewam że sami nie mają pojęcia co się dzieje a nie chcą dać powodu do reklamacjii i wymiany sprzętu. Zostawiłem im nawet zdjęcia na karcie co kolega - zawodowy fotograf robił. Po pięciu zdjęciach wymiękł. Powiedział że "takim gównem to się zdjęć robić nie da" RATUJCIE !
    Dzięki serdeczne (również trampkowi za vooodoo) za ten post, przepraszam pozostałych czytających, że cytuję w całości, ale inaczej nie można!

Po kolei:

Coś jest nie tak z żytnią!!!!
    Do cholery to jest ta sama agonia co miałem ze swoim workiem szkieł.
    Raz celuje, raz nie, raz BF, raz FF, do wyboru, do koloru: 85L, 14LII, 70-300 IS, 85/1.8, 100/macro, itd.

Twoim zdaniem winna jest puszka? Well... moim też!!! Ale oni nie przyjmują tego do wiadomości. Był koleś z 5D/35L u niego moje szkła chodziły OK, sample w poczekalni, 2 metry od kowboja z zaplecza!!! Na body (5D) arturs również szkła chodziły OK.

85/1.8 i 15MPx APS-C

No tu troszeczkę! mają racji, są sample w necie, pięknie pokazują, że to (ostre) szkło trzeba na tych matrycach przymknąć o 2 EV, żyletka na f/1.8 (jak z 20D) tu nie wyjdzie.
    Od f/4 powinna być jednak rzeźnia.

1DsMkIII

Tu racji nie masz bo MPx więcej ale sensor dwa razy większy.
    Twoje 15 MPx to 36 MPx w 1Ds (pewnie) MkIV

Co zrobić:

sprzedać wszystko w 3.14159zdu i albo kupić od nowa wszystko uprzednio sprawdziwszy cały set (system) albo sprzedać wszystko

Dlaczego (imho) stoimy na straconej pozycji?

Z moimi problemami kowboje nie dali sobie rady mając cały system ze 3-4 razy, interwencje u Jamiroquai'a sobie daruj... stopkę ma koordynatora a w rzeczywistości ma wszystko tam gdzie głuptak u Fredry...

Canon Europe Help Desk (toll free)

Krótko: z sześć próśb (ang) i niby udają, że dbają i w ogóle przełączają do Miszela K. - jakiegoś kierownika miłych pl-pań (pozdrawiam), który piękne frazesy głosi, że skontaktuje się z Jamiroquai'em i w ogóle naprawią już na bank i za free a tak naprawdę nikomu, NIKOMU nie zależy i zostajesz z kupą złomu... SAM.

Magda Mikołajczyk, Canon PL i jej obiecanki:

no właśnie zmieniło się coś? Chyba nie. Ja użerałem się z serwisem od grudnia 2007, już 50D jest na wylocie a sytuacja ta sama: AF pływa...
    Nie interesuje mnie (innym jest to na rękę, rozumiem, ale ci imho powinni być w CPS) zastępczy sprzęt! Interesuje mnie ewentualna (szkła za kilka/naście tys.), jednorazowa, skuteczna akcja serwisowa a nie egzamin jak trafić na żytnią z zamkniętymi oczami będąc na Krakowskiej!!!

A tak naprawdę jedynym skutecznym rozwiązaniem jest bojkot produktów. Tylko to wbrew komentarzom/docinkom fanbojów tej czy innej marki jest skuteczne.
    Ty sytuację masz prostą: dzisiaj w kropie różnice są b. małe, widoczne na olbrzymich odbitkach. Jest Nikon D300 - aparat, który długo, długo nie będzie miał konkurencji (obym się mylił).
    Sytuacja komplikuje się w pełnej klatce. Sony jest b. drogie. Nikon ma "tylko" D700 a w Canonie jest jeszcze dużo 5D, które (jeśli trafiają) są boskie. Po prostu.

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    3. Po co zamieniać 20d na 60d? Nawet nie znając specyfikacji tej puszki, mogę stwierdzić, że to bez sensu.
    Pomijam resztę, ale czy mógłbyś to rozwinąć. Nie wiem czy wiesz, ale optyczne.pl porównywali 50D srawa z 20D rawa...
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 22-07-2009 o 09:36
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

Może z tym 1Ds i matrycą nie był to najlepszy przykład, ale do jasnej #$^&! nie jest to powód moich problemów... Zrobiłem seta 400D z moim szkłem (85 f1,8) , na różnych przysłonach i fakt że trafiały się "niecelne" ujęcia, ale było ich mniej , pomimo że szkiełko było po regulacjii z moim body. Co podejrzewam... winne będzie i body i szkło , a połączone razem tworzą naprawdę zgrany duet ! Konia z rzędem temu kto przewidzi czy wyjdzie FF, BF czy jedno z nich i "mydlany" wygląd który daje sama puszka. Wczoraj robiłem trochę fotek w plenerze i specjalnie postanowiłem przymykać bardziej przysłonę żeby mieć 100% pewności że złapie wszystko. Nawet na f 5,6 robi nieostro! Chyba że walisz centralnie w oko , nie przekadrowujesz za bardzo i masz NAPRAWDĘ DOBRE światło - efekt jest o.k. Na 80 zdjęć, niektóre te same ujęcia z inną wartością przysłony, nadaje się moim zdaniem do użytku ok. 8-10 ! Pomijam fakt że nie po to kupowałem 85 f 1,8 żebym musiał teraz przy portretach, gdzie zależy mi na ładnie rozmytych szczegółach , które uzyskuję na małych przysłonach , korzystać z f4 i więcej. PORAŻKA ! Widzę na różnych forach dużo ostrych zdjęć (lubię oglądać prace na furm NIKON-a, moje też tam pokazywałem) robione na przysłonach rzędu 1,8 - 2 - 2,5 -2,8 , które są OSTRE ! A mnie takie wychodzą losowo - jak się puszce zachce. Robiłem trochę zdjęć NIKON-em D700 z TAMRON-em 90 f2,8 i wychodziły mi naprawdę ostre i ładne przy małej przysłonie. Czyli można... Teraz pytanie - czy jak wyślę sprzęta na Żytnią i wróci taki sam, zostaje tylko droga sądowa? Kogo skarżyć i domagać się zwrotu pieniędzy lub wymiany sprzętu ? Chyba zasięgnę opinii Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta. Ja już nie mam sił na ten sprzęt...

Strona 12 z 32 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów