Strona 11 z 32 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 312

Wątek: 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Coś już napisał

Domyślnie

Temat wałkowany jest bardzo długo ale zdjęć brak - same żale. Poruszając jakiś problem warto go udokumentować choćby zdjęciem. Patrząc na sprawę z punktu czysto pomiarowego to żaden obiektyw w warunkach studyjnych nie ustawi ostrości powtarzalnie. Problem w tym by te odchyłki były jak najmniejsze by błąd pomiaru i ustawienia mechanicznego soczewek nas nie irytował a resztę załatwi przesłona.

Coś już napisał

Domyślnie

Przecież kolega airborne zaoferował do wglądu foty, dla tych, co nie widzieli nie ostrych zdjęć...

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Web Zobacz posta
    Przecież kolega airborne zaoferował do wglądu foty, dla tych, co nie widzieli nie ostrych zdjęć...
    Widzisz Web masz problem z aparatem i dalej czegoś nie rozumiesz. Tutaj nie chodzi o to że ktoś nie widział nie ostrej fotki.

Z takiej fotki idzie nie raz dużo wywnioskować, wiemy jaka powinna być GO.. widzimy gdzie AF miał złapać, jakie było oświetlenie. Na czym AF mógł się zgubić itd.

Choć i tak nie zastąpi to testu typu mamy aparat w ręce i możemy też sprawdzić czy to nie luzy na obiektywie itp. Jednak lepsza taka fotka niż tekst w stylu "pomocy mam do d... AF co z tym zrobić bo aparat w serwisie".

Jeśli produkt ma wadę, a serwis nie może jej usunąć to przysługuje ci wymiana sprzętu.

Jak to udowodnić i czy się da... bez fotek nikt nie dojdzie...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    Widzisz Web masz problem z aparatem i dalej czegoś nie rozumiesz. Tutaj nie chodzi o to że ktoś nie widział nie ostrej fotki.

Z takiej fotki idzie nie raz dużo wywnioskować, wiemy jaka powinna być GO.. widzimy gdzie AF miał złapać, jakie było oświetlenie. Na czym AF mógł się zgubić itd.

Choć i tak nie zastąpi to testu typu mamy aparat w ręce i możemy też sprawdzić czy to nie luzy na obiektywie itp. Jednak lepsza taka fotka niż tekst w stylu "pomocy mam do d... AF co z tym zrobić bo aparat w serwisie".

Jeśli produkt ma wadę, a serwis nie może jej usunąć to przysługuje ci wymiana sprzętu.

Jak to udowodnić i czy się da... bez fotek nikt nie dojdzie...
    Kolego mam problem z aparatem, ale nie żaliłem się na tym forum z tego powodu... to Ty czegoś nie rozumiesz, jak napisałem powyżej dodałem swój wpis czysto informacyjnie. To na co ostrzyły czujniki AF, czy jakie były parametry ekspozycji sam ustalam przy każdej obróbce zdjęć i widzę jak coś jest nie tak. Jeden z kolegów przecież zoferował Tobie wgląd do fotek i to również powyżej napisałem, więc nie rozumiem, po co ten kolejny wpis z Twojej strony.
    Jak już wspomniałem wcześniej, aparat jedzie do serwisu po raz trzeci, reklamacja tym razem zostanie podparta dokumentacją w postaci nieprawidłowych zdjęć i zobaczę co z tego wyniknie.
    Pozdrawiam.

PS
    Wykonując portret z ogniskową 85mm, ostrzysz kolego czujnikiem centralnym na oczy modela z czasem 1/500s, włączoną stabilizacją, przesłoną f/5,6, a zdjęcie na całej powierzchni jest nie ostre, bo nigdzie jej nie ma to, co tutaj można analizować.

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Web Zobacz posta
    Wykonując portret z ogniskową 85mm, ostrzysz kolego czujnikiem centralnym na oczy modela z czasem 1/500s, włączoną stabilizacją, przesłoną f/5,6, a zdjęcie na całej powierzchni jest nie ostre, bo nigdzie jej nie ma to, co tutaj można analizować.
    Oki... i co nie widziałeś tego na matówce ?? próbowałeś ruszyć optyką ręcznie Zobaczyć czy nie ma luzu itp. Z jakiej odległości fotografowałeś ?? Jakie światło bo przy takich ustawieniach to można GO uzyskać na poziomie 3cm.

Tak było za każdym razem czy to było tylko jedno zdjęcie w którym AF mógł się pomylić...

Takie sytuacje wymagają większej analizy, potem ktoś czyta forum, testy i głupieje. Odpuszcza sobie dany model itp. pomyśl też o innych.

Ja nie mówię że ty płaczesz, ale zauważ że tematów odnośnie AF jest całą masa... Wiadomo że ten AF nie jest idealny - ale jak by był skopany to ludzie np. w USA posłali by Canona z torbami. Tam się sądzą o mniejsze pierdoły...

Coś już napisał

Domyślnie

A z jakiej odległości można zrobić portret z ogniskową 85mm? Jakie światło Twoim zdaniem może być przy 1/500s f/5,6? Napisałem, że mam jedno zdjęcie i wysyłam aparat do reklamacji?
    Przerobiłem analogowe Eos 1n, Eos 3, Eos 50E, Eos 620, cyfrowe 20, 30 i 40D, do tego Olympus E1, E3, oraz analogowe Nikon F 601, 70, 80, 801s, 100, F4s, cyfrowy D200, o cyfrowych Canonach G jeszcze wspomnę 5, 7, 9 i 10 który to mam obecnie. Może jeszcze wymienić optykę jakiej używałem i dla jakich magazynów robiłem zdjęcia? Kolego ja naprawdę wiem o czym piszę i wszystko w tym temacie. Dalsze polemiki prowadź sobie z kolegą który zaproponował Tobie wgląd do zdjęć.
    Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że nigdzie nie napisałem, że sprzęt robi wszystkie zdjęcia do niczego. W takim układzie ludzie z serwisu nie mogliby uznać, że nie ma problemu. Można założyć, że na dwadzieścia klatek pięć jest skopanych, albo na dwadzieścia ujęć makro dwa są poprawne.

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Ale tak z tego tematu można wywnioskować.

ddarc:
    "Coś chyba jest nie tak z AF w 50D albo jakaś walnięta seria."

i potem są potwierdzenia "u mnie też" itd.

Web - tak jak pisałem nie wnikam co posiadasz i na czym fotki robiłeś, bo też mam ładną kolekcję sprzętu w domu. Tak jak nie podważam twoich umiejętności.

Zadaje pytanie - a ty odpowiadasz atakiem i oburzeniem. Nie jestem wróżką i nie wiem jak robisz zdjęcia

Airbone - a co się dziwisz jak co drugi ma problem z AF, na optyczne.pl zresztą też tutaj wracam do 5d m II...

Tak jak napisałem wiem że ten AF jest bardzo nie doskonały, ale jego złe działanie to dość często wiele czynników.

Do tego po co odpowiadać "u mnie też" jak się jest na 100% pewnym o uwaleniu swojego body, u innej osoby może to być inny problem i będzie sobie latać po serwisach...

polokij
    Guest

Domyślnie

A w moim 50d chyba nie ma tej opcji....
    Przeszukałem wszystkie możliwe fora i nie znalazłem odpowiedzi
    Ktoś wie o co tu chodzi?
    Wgrałem najnowszy soft i nic
    Gdzie to powinno być ? Jeżeli w menu na końcu pod gwiazdką to u mnie jest tylko "moje menu - tworzenie i obsługa"
    Pomoże ktoś ?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polokij Zobacz posta
    A w moim 50d chyba nie ma tej opcji....
    Przeszukałem wszystkie możliwe fora i nie znalazłem odpowiedzi
    Ktoś wie o co tu chodzi?
    Wgrałem najnowszy soft i nic
    Gdzie to powinno być ? Jeżeli w menu na końcu pod gwiazdką to u mnie jest tylko "moje menu - tworzenie i obsługa"
    Pomoże ktoś ?
    Instrukcja obsługi str.180:
    "C FnIII - 7 Miroregulacja AF"

A tak łopatologicznie:
    -menu przedostatnia zakładka po prawej
    -wybierz poz. C.FnIII:Autofokus/Migawka - naciśnij przycisk centralny koła nastaw
    -kręć kołem nastaw by wybrać pozycję nr.7

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

polokij
    Guest

Domyślnie

Dzięki wielkie
    Tak to jest jak się nie czyta instrukcji:-D

Strona 11 z 32 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów