Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 139

Wątek: [Anka] Tamron 90 pierwsze makro

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ze statywu można, wcześnie rano, kiedy spią i jeszcze często nie ma wiatru - ale mi nigdy się nie chce wstać

A przy dłuższym czasie... jeśli zamraża sie lampą pierwszy plan, powinien on być naświetlony na tyle dobrze, że późniejsze drgania nie będą miały wpływu, a tło sie nieco rozjaśni. Jak usprawnię swój dyfuzor, to wyprubuję ;] Tak w ogóle, Raynox zabiera sporo światła, czy nie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pewnie zacznie uciekać po psiknięciu i spadnie kilka cm dalej... cała sztuka w tym, żeby fotografować żywe owady. Nie tylko zbliżenie ma znaczenie, ale także sytuacja. W sumie, to ciężej chyba znaleźć fajną sytuację, niż uzyskać zbliżenie - i w tym rzecz ;] A z zamrożonego owada mały pozytek.
    Ostatnio edytowane przez Szorstki ; 21-07-2009 o 10:11 Powód: Automerged Doublepost

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szorstki Zobacz posta
    Ze statywu można, wcześnie rano, kiedy spią i jeszcze często nie ma wiatru - ale mi nigdy się nie chce wstać
    Potwierdzam jak się rano wstanie to owady są mało ruchliwe i generalnie można do nich podejść ze statywem.

Ja z robiłam zdjęcia w granicach 1/80 i wychodziło wszystko ok. Musisz popróbować, raz wstać rano, znaleźć jakiś obiekty i wypróbować wszystkie opcję - zmieniaj czas, przysłone itp.

Mam pytanie bo mi to umknęło: ty masz na lampę dyfuzor? Sorry za moją ignorancję ale nie wyłapałam tego
    makro na CB - zapraszam!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

O ile to zwykła lampa, dyfuzor jest prawie na 100% ;] bo światło bezpośrednio z lampy jest zabójcze dla klimatu zdjęcia (co w sumie można nadrabiać balansem bieli) chyba, że to ring flash.

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Usunąłem kilka za dużych zdjęć - pamiętaj że na całym forum obowiązuje ograniczenie max 800px na dłuższym boku. Strasznie niekonsekwentne masz rozmiary zdjęć - od 700 (albo i mniej) pikseli do ponad 800 . Proponuję jakąś zmianę w sekwencji obróbki zdjęć by efekt końcowy był zawsze taki sam pod względem rozmiaru.
    Staram się przestrzegać regulaminu faktycznie przy zdjećiach z ostatniej serii zagapiłam się i zmniejszyłam tylko wagę zdjecia do wymaganej, a zapomniałam o rozmiarze i miało 850 pikseli. Składam samokrytyję , postaram się bardziej zdysyplinować i pilnować rozmiaru jak i 'wagi' fotografii.

Zamieszczam ponownie jedno z usuniętych zdjec tym razem w 100% regulaminowe

Grzebyczak żółtawy (Cteniopus sulphureus)
    O ile to zwykła lampa, dyfuzor jest prawie na 100% ;] bo światło bezpośrednio z lampy jest zabójcze dla klimatu zdjęcia (co w sumie można nadrabiać balansem bieli) chyba, że to ring flash.

Moim skromnym zdaniem bezpośrednie światło z lampy jest zabójcze dla zdjęcia z innego powodu, a mianowicie 'spłaszcza' zdjecie nie ma niuansów w postaci drobnych cieni itp i zabawa z balansem bieli nic tu nie wskóra.
    Tak, stosuje dyfuzor. A zdjec nie robię ze statywu dlatego, że z powodów technicznych których nie chcę wymieniać jest to dla mnie uciążliwe.
    Statyw nie jest panaceum na wszystko tak jak pisałam jest ok jeśli owad siedzi spokojnie przez kilka sekund, a najlepiej kilkanaście ( tak robią motyle ważki itp), ale czy ktoś np zrobił zdjecie mrówce ze statywu?
    Nie wiem ile światła zabiera Raynox pewnie tyle co filtr UV lub zwykła soczewka , nie jest to zauważalne.
    Ostatnio edytowane przez Anka ; 21-07-2009 o 16:23 Powód: Automerged Doublepost
    http://www.makrofotografia.ovh.org/
    Canon 40D, Tamron 17-50 f/2.8, Tamron 90/2.8 Di, Canon 70-300 IS + szkła m42

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anka Zobacz posta
    A zdjec nie robię ze statywu dlatego, że z powod
    ów technicznych których nie chcę wymieniać jest to dla mnie uciążliwe.
    Statyw nie jest panaceum na wszystko tak jak pisałam jest ok jeśli owad siedzi spokojnie przez kilka sekund, a najlepiej kilkanaście ( tak robią motyle ważki itp), ale czy ktoś np zrobił zdjecie mrówce ze statywu?
    No to pozostaje podeprzeć się o coś lub o kogoś spokojnie do 1/60 na pewno da się robić zdjęcia bez poruszeń. Spróbuj
    makro na CB - zapraszam!

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

I jeszcze wracajac do dyskusji jaka się wywiązała mały dowód na to, że mozna zrobić zdjęcie żywemu owadowi bez zamrażania go, no może jedynie odrobina hipnozy (proszę o wybaczenie - fotka nie jest z aparatu firmy Canon) bez lampy, dyfuzora statywu itp. na jednej ręcę ważka w drugiej Minolta

http://www.makrofotografia.ovh.org/
    Canon 40D, Tamron 17-50 f/2.8, Tamron 90/2.8 Di, Canon 70-300 IS + szkła m42

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szczęściara
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To oczywiste że się da bez zamrażania, bo na plfoto mam wszystkie żywe :P ale niestety robione mieszkiem i sonnarem m42, więc 0 automatyki i bardzo ciemno, najczęściej na f3.5 ;] czasami można zejść na f16, ale przy mieszku wtedy jest jak u murzyna w d...ie
    Co do czasów... u mnie na 1/200 najczęściej są poruszone - nie tyle z powodu ruchu ręki, ale rusza się roślina, rusza się owad... Zadowalającą jakość mają zdjęcia na 1/320 jak ktoś pisał, wzwyż. No i ISO... max 400, bo wyższe mają gorszą jakość na 400D z moim zestawem.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Ja ostatnio robiłem na iso 800 i chyba 1600 ale jeszcze nie przysiadłem aby sprawdzić jak powychodziło

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Co do czasów... u mnie na 1/200 najczęściej są poruszone - nie tyle z powodu ruchu ręki, ale rusza się , rusza się owad... Zadowalającą jakość mają zdjęcia na 1/320 jak ktoś pisał, wzwyż.
    Tyle, że synchronizacja z lampą błyskową w większości aparatów kończy się na 1/250s (no 1-ka ma 1/500, ale to chyba nie jest najpopularniejszy aparat tutaj :P), seria xxxD nawet 1/200s
    Cytat Zamieszczone przez Kaasik91 Zobacz posta
    No to pozostaje podeprzeć się o coś lub o kogoś spokojnie do 1/60 na pewno da się robić zdjęcia bez poruszeń. Spróbuj
    Wg mnie też nie ma najmniejszych szans na nieporuszone i to jeszcze z Raynoxem przy czasie 1/60. Często mając sam obiektyw makro, gdzie w teorii nieporuszone zdjęcie wyjdzie przy: dla 100mm i kropa = 1/160s, dla tego Tamrona 90 to będzie podobnie (korzystając ze wzoru 1 / (ogniskowa * 1.6)). Dla zestawu z Raynoxem to już naprawdę jest jazda, przynajmniej dla mnie, obiekt w GO jest tak krótko, że przy 1/250 nie jest łatwo - mówię o zdjęciach z ręki cały czas oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez christof ; 22-07-2009 o 08:10 Powód: Automerged Doublepost

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów