Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 139

Wątek: [Anka] Tamron 90 pierwsze makro

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Oczywiście seria bardzo przyjemna, ale napiszę parę uwag krytycznych (na które swoją drogą sam czekam u mnie - zapraszam), bo wiem, że same ochy i achy nic nie wniosą
    1. Trochę za bardzo widać lampę, może warto czymś jeszcze zmiękczyć? widziałem, że ludzie stosują dodatkowo białe ręczniki papierowe, podobno się sprawdza :P
    2. Gratuluje uchwycenia momentu! Chociaż trochę w tym świetle akcja nie jest wyraźna no i GO trochę większa by nie zaszkodziła
    4. Dopiero za drugim razem zauważyłem, że krople na nich wiszą Trochę rzuca się w prawym dolnym rogu fragment liścia poza GO.
    5. Fajny stwór z ciekawym tłem, z tej serii dla mnie najciekawsze zdjęcie
    6. Trochę ginie na tym tle z liścia, może warto było niżej się schylić i z innego kąta zrobić. Ale owad niezły, takiego jeszcze nie spotkałem
    Zaznaczam oczywiście, że seria fajna i pewnie sam bym lepiej nie zrobił, ale powyższe uwagi mi się nasunęły oglądając Twoje nowe zdjęcia.

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Dzięki za wszystkie komentarze, krytyki również mile widziane
    Światło flasha zmiększam za pomoca dyfuzora, ale cudów nie zdziałam na pewno większe możlwości miałabym z zewnętrzną lampą. Teraz mam wybór albo maksymalnie zwiększyć siłę błysku narazajac się nieraz na bliki, albo bez blików siła błysku mała = ciemne zdjęcie. GO staram się otrzymać jak największą - przysłona f/18-22 Niestety będę musiała zainwestować w nowy monitor bo zauważłyam , ze oglądając zdjecia na innym komputerze nasycenie barw jest dużo mniejsze niż te które widziałam na swoim pc.

3 nowe zdjęca seria lipcowa

1.
    Bzyg prążkowany/lipiec

I jako 'przerywnik' w makro jeszcze jedno zdjecie już nie z Tamrona 90 a z Canona 70-300IS.

Maki
    Ostatnio edytowane przez Anka ; 15-01-2010 o 17:28
    http://www.makrofotografia.ovh.org/
    Canon 40D, Tamron 17-50 f/2.8, Tamron 90/2.8 Di, Canon 70-300 IS + szkła m42

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na ile 1 i 2 są kadrowane na pc?
    O ile na 1. światło jest moim zdaniem za mocne, a na 2. są za mocne przepalenia, to skala odwzorowania jest bardzo fajna, choć nie wiem na ile to są kadrowane zdjęcia. Oczywiście plus za jakość, oprócz wspomnianych niedoskonałości.

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szorstki Zobacz posta
    Na ile 1 i 2 są kadrowane na pc?
    O ile na 1. światło jest moim zdaniem za mocne, a na 2. są za mocne przepalenia, to skala odwzorowania jest bardzo fajna, choć nie wiem na ile to są kadrowane zdjęcia. Oczywiście plus za jakość, oprócz wspomnianych niedoskonałości.
    1 ok 80% naturalnego kadru
    2. to 98% oryginału (przycięte odrobine z lewej strony, Tamron 90 + Raynox)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

aaa raynox... to wszystko wyjaśnia (nie wiem, czy gdyby zrobić te zdjęcia na dłuższym czasie, tło może by się naświetliło i wtedy jakoś tak więcej natury by było...) pozdrawiam

Miasto
    Wawa-okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szorstki Zobacz posta
    aaa raynox... to wszystko wyjaśnia (nie wiem, czy gdyby zrobić te zdjęcia na dłuższym czasie, tło może by się naświetliło i wtedy jakoś tak więcej natury by było...) pozdrawiam

Nie da rady zrobić zdjeć na dłuższym czasie przy przysłonie f/20 z ręki, ja nie używam statywu. Ten żółty owad był bardzo ruchliwy i nawet gdybym weliminowała drgania ręki i zrobiła jakims cudem zdjęcie ze statywu byłoby poruszone

Domyślnie

zdjęcia jeszcze nie prof.. ale super
    .. jak dobrze, że te wszystkie robaczki są takie malutkie
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Usunąłem kilka za dużych zdjęć - pamiętaj że na całym forum obowiązuje ograniczenie max 800px na dłuższym boku. Strasznie niekonsekwentne masz rozmiary zdjęć - od 700 (albo i mniej) pikseli do ponad 800 . Proponuję jakąś zmianę w sekwencji obróbki zdjęć by efekt końcowy był zawsze taki sam pod względem rozmiaru.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Chciałbym zobaczyć jak ktoś robi zdjęcia tak małych owadów ze statywu Przecież to diabelstwo jeśli przysiądzie i da sobie wlepić 5-7 fotek to max. Moi modele zazwyczaj uciekają po 2-3 fotkach. Poza tym weźcie pod uwagę czynnik wiatru, milimetr odchylenia trawy i owad wypadł całkowicie z GO.
    Ja staram się robić zdjęcia od 1/320 wzwyż a i to czasem nie pozwala na wyeliminowanie poruszenia spowodowanego drgnięciem ręki, trawy czy owada...

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Ktoś mi kiedyś opowiadał o praktykach niektórych fotografów polegających na użyciu aerozolu zamrażającego (takiego jakie stosuje sie do znieczulenia miejscowego). Po czymś takim żaden robak z planu już nie ucieknie. Nie wiem jak bardzo ta metoda jest rozpowszechniona i chyba wolałbym nie wiedzieć...
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów