Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 75

Wątek: Jaki obiektyw na Egipt?

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    http://www.allegro.pl/item681007215_statyw_hama_traveller_compact_max_43 cm_wys_nowe.html
    Waga-marzenie, ale...
    - Wysokość minimalna: 22.5 cm
    - Wysokość maksymalna: 43 cm
    to już czysty "minimalizm"

Z wypadów na południe to zdarzyło mi się podczas burzy piaskowej na Krecie zarżnąć ś.p. kompakcik A510 (po miesiącu AF ruszył, ale matryca okazjonalnie gasła(?)), natomiast nieśmiertelny Zenit+Helios58+Cokin CPL przetrwał całą Grecję bez szwanku - trochę tylko CPL chrzęścił:-?
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Cały Egipt obskoczyłem C 17-55/2,8 IS. Po powrocie nie zauważyłem ani jednego pyłka za przednią soczewką. Nie miałem go tylko na quadach, ale warunki tam są ekstremalne (olbrzymie ilości kurzu).
    pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekjan Zobacz posta
    Cały Egipt obskoczyłem C 17-55/2,8 IS. Po powrocie nie zauważyłem ani jednego pyłka za przednią soczewką. Nie miałem go tylko na quadach, ale warunki tam są ekstremalne (olbrzymie ilości kurzu).
    Ale jakiś filtr był zakręcony na obiektyw?

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Hoya Pro 1 Digital UV
    pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Mi chodziło o wagę Wiadomo, jeśli do użytkowania na dłuższy czas, to lepszy jest... lepszy Jeśli miałbyś nie brać statywu a wziąć "takie coś", to lepiej "takie coś" wziąć Żeby chociaż móc strzelić sobie takiego pstryka (40D + 10-22) http://img257.imageshack.us/img257/2550/img1669.jpg...
    Zdjęcie bardzo fajne, co do ciężaru statywu to raczej nie będę się przejmował, będzie nadwaga bagażu to będzie nie codziennie jeździ się na takie wycieczki, a w przyszłości może częściej będę z niego korzystał

Coś już napisał

Domyślnie

Warto warto ten statyw zabrac, jednak polecam normalny, a nie taki za 60 zl... nie wyobrazam podczepic do czegos takiego zestawu z 17-40, nie mowiac o 70-200...
    Ja zabralem normalny do walizki. Gdzies czytalem ze na lotsniku ktos mial problem ze statywem w podrecznym i kazali zostawic na lotnisku wiec wolalem do walizki wrzucic.
    Z grecji z nocnego w zasadzie mam tylko jedno zdjecie (link) ale zawsze moglo sie trafic co s wiecej i bym potem zalowal...

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Fociłem w kilku krajach regionu (Jordania, Syria, Izrael, Liban, Palestyna) i stawiałbym na 17-40/4 L USM. Raczej z przyczyn "doktrynalnych" - bardzo dobre szkło i rozwojowe (może kiedyś przejdziesz na FF).

Co do pyłu - to ma on zdecydowanie inny charakter od kurzu w Polsce. Tam to jest zawieszony pył krzemowy suchy i czysty. Dość dobrze radzi sobie z nim system oczyszczania matrycy. Te drobiny nawet jak trafią do body to nie osiadają na filtrze górnoprzepustowym (warstwy elektrostatyczne) a jeżeli już tak się zdarzy to są łatwo strząsane i rzadko pozostawiają jakiś ślad.

W Polsce jest inaczej. Dużo pyłu w powietrzu pochodzi z transportu, to kurz uniesiony z dróg zabrudzony olejami i asfaltem, to również sadza i w sumie nawet jeżeli system czyszczenia matrycy poradzi sobie ze strząśnięciem takiego pyłku z filtra to i tak pozostawi on tam swój ślad.

W przyszłą środę lecę do Maroko zatem pofocimy w upale...

Dopiero zaczyna Awatar as...

Domyślnie

Ja też do egiptu wybrałem się właśnie z 17-40L.
    17-55is to przy nim plastikowa zabawka.
    Ja tylko dokręciłem hoya super hmc uv tak na wszelki wypadek
    I od 2lat jest ciężkich amatorskich zabaw nigdy mnie nie zawiódł.

W egipcie jest mnóstwo syfu, szczególnie jak ktoś pojedzie na quady po pustyni...

Światła tam jest tyle do robienia zdjęć że wystarczy i f8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ostatnio edytowane przez as... ; 17-07-2009 o 09:33 Powód: Automerged Doublepost
    5d2+ lenistwo: 16-35L II 2.8+70-200L 2.8 + 580ex(nie używam)
    + jeszcze 24L II i 85II L , były 17-50tami, c17-55 x2, 17-40L, 50-135 (wspaniałe szkło) 70-200L 4 i canon 350d je widział wszystkie

Coś już napisał

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za swoje spostrzeżenia.
    Tak jak MusicMan napisał "ile osob tyle głosów w tym temacie" i to ja będę musiał podjąć decyzję, na szczęście zostało jeszcze trochę czasu na przemyślenia.

Pozdrawiam.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MusicMan Zobacz posta
    Ja zabralem normalny do walizki. Gdzies czytalem ze na lotsniku ktos mial problem ze statywem w podrecznym i kazali zostawic na lotnisku wiec wolalem do walizki wrzucic.
    Hmm, coś w tym jest.
    "Kiedyś" z kobitką woziliśmy statyw w bagażu podręcznym.
    Teraz już tak nie robimy - się zraziliśmy po pewnym zdarzeniu - zabroniono nam zabierać statyw w podręcznym. Oczywiście bagaż "do luku" był już nadany...
    Co jest najśmieszniejsze, stało się to oczywiście na parszywym lotnisku w parszywym kraju zwanym Polską. Reszta Europy nie uważała statywu za narzędzia terrorystów
    Co jest równie śmieszne, dopiero w takim momencie, podczas dyskusji z Panami Władcami Ze Straży Granicznej się okazuje, że lista przedmiotów niedozwolonych w bagażu podręcznym jest otwarta i zależy od interpretacji i widzimisię tych ludzi.

Innym przedmiotem, który wręcz wzbudził alarm antyterrorystyczny - również oczywiście na lotnisku polskim (i tylko polskim) była gruszka do przedmuchiwania aparatu

Przepraszam za OT - chciałem tylko coś wtrącić a propos wypowiedzi cytowanej
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów