Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Ekspozycja

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Krzychu jest taka różnica że mam panowanie nad wszystkimi parametrami, w trybie priorytetu mam zawsze z automatu dobierany jeden parametr.

A nieraz chce się naświetlić fotkę inaczej niż sugeruje to automat.

Co do szybkiej zmiany to nie ma problemu przynajmniej w moim 5d - ot włącznik na 3 pozycję i pod jednym kółkiem mam czas, a pod drugim przesłonę...

Kiedyś nie było auto i ludzie fotografowali więc można się wyćwiczyć... tylko tutaj wymagana jest już prawdziwa praktyka i wiedza...

Na początku możesz sobie ułatwić używając bracketing-u ustawiając np. na -1,0,+1 i lecisz 3 fotki...
    Ostatnio edytowane przez tplewa ; 15-07-2009 o 23:12

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Ty po prostu rób dużo zdjęć i spróbuj znaleźć prawidłowości. Po jakimś czasie załapiesz kiedy ci się jakieś partie kadru prześwietlają, a kiedy nie doświetlają. Jest wiele sytuacji kiedy nie ma wyjścia i trzeba decydować co ma być prawidłowo naświetlone, bo całej sceny nie da się poprawnie naświetlić. Czasem jest nawet tak, że w ogóle się nie da zrobić zdjęcia, bo nie warto Po jakimś czasie będziesz to po prostu wiedział. Trzeba poznać swoją puszkę i nauczyć żyć z jej niedoskonałościami. Wystarczy tylko myśleć przy robieniu zdjęć. Przyjdzie czas na dopalanie fleszem, a może blendy i inne wynalazki. Do tego, że trzeba się napowtarzać to się przyzwyczaj. Z czasem powtórzeń będzie coraz mniej.
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 15-07-2009 o 22:59
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AlBano Zobacz posta
    To widzę na manualu też mnie czeka.
    A czy można się wyćwiczyć na full na manualu? Np. jakaś dynamika, czy reportaż np. ? Szybkie zmiany czasu, przysłony.. można opanować?
    Powoli. Przeczytaj co ci zlinkowalem najpierw i sie dowiedz co to sa tryby pomiaru swiatla zebys wiedzial skad bierzesz i jak z grubsza dziala pomiar swiatla.

Drabinka to korekta ekspozycji, czyli niedomiar lub nadmiar swiatla, jak jedziesz Av lub Tv i korekta jest na 0, to jesli nie jest za ciemno lub za jasno dla danego to zawsze ci dobierze tak zeby bylo na 0. Oprocz tego masz opcje przesuniecia skali na drabince zeby ci dobieral do takiej korekty jaka ustawisz. Ustawisz -1 1/3 to bedzie tak dobieral czas (lub przyslone) zeby byla korekta o 1 1/3 ciemniej.

Nie potrzebujesz chodzic na manualu zeby to poznac, ale musisz wiedziec co to czas, przyslona i korekta ekspozycji.

W necie napewno znajdziesz pdf 'Understanding exposure' i wiele manuali z podstawami.
    Ostatnio edytowane przez jz7 ; 15-07-2009 o 23:03

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AlBano Zobacz posta
    To teraz pytanie, jeśli Peterson mówi o zbadaniu ekspozycji w sposób gdy przysłona ( w jego wypadku 8 ) a cfanc polega na podbijaniu ISO..
    najpierw proponuję opanować język polski, o co chodzi pytającemu w powyższym pytaniu?

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    Krzychu jest taka różnica że mam panowanie nad wszystkimi parametrami, w trybie priorytetu mam zawsze z automatu dobierany jeden parametr.

A nieraz chce się naświetlić fotkę inaczej niż sugeruje to automat.
    No niezupełnie:-) W trybie AV automat dobiera czas, w trybie TV automat dobiera przysłonę, a w trybie M automatycznie dobierana jest korekta (czy raczej samo wskazanie) ekspozycji w stosunku do wybranych parametrów. Różnica polega na tym, że w trybie AV i TV jesteś ograniczony do korekty +/- 2EV, natomiast w manulau nie ma tego ograniczenia. Niemniej w tych wszystkich trybach dysponujesz tą samą ilością parametrów.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Wiesz co to mam dziwny aparat bo na manualu mi nic nie dobiera i robi to o co prosze... Na tym polega tryb manualny...

Do tego jeśli chodzi o korektę to możesz użyć bracketingu ale też masz tylko -2 do 2... to jest taka wygoda aby nie przestawiać ręcznie EV, a masz możliwośc zrobienia sobie 3 fotek z różnymi korektami...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Niemniej w tych wszystkich trybach dysponujesz tą samą ilością parametrów.
    Slider - z Twojego postu nie wynika to wprost - parametry zawsze są trzy:
    a) czułość wg ISO
    b) liczba przysłony
    c) czas ekspozycji

Jeśli "obatrzy" parametry wyrazić w umownych EV, to
    EV_sceny = a+b+c+delta
    gdzie delta == korekta wprowadzona przez fotografa.
    nota bene:
    1. nie zawsze chcemy mieć całą scenę doświetloną tak, jak światłomierz sugeruje.
    2. histogram zawsze jest dokładniejszy od światłomerza
    3. jak histogram, to i RAW - bo możemy chcieć zabawić się dynamiką sceny
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    Wiesz co to mam dziwny aparat bo na manualu mi nic nie dobiera i robi to o co prosze... Na tym polega tryb manualny...
    W trzech omawianych trybach zabawa polega na wskazaniach światłomierza. Wydaje się, że to zupełnie co innego, bo w trybie M skacze Ci tylko drabinka korekty, no ale.. co ona Cię tam właściwie obchodzi..:-) w trybach AV i TV światłomierz będzie Ci automatycznie zmieniał jeden z parametrów, który jednak wpływa na ekspozycję, więc wydaje się, że automat robi więcej niż na M.. No ale za to korekty sam musisz pilnować..:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

tplewa Slider ma rację, poczytaj dokładniej co pisze (nie bierz słów zbyt dosłownie). W trybie M aparat pokazuje ci, w którą stronę masz według niego korygować. Korektę określasz według "drabinki" i jeśli wiesz jak to zrobić to nie ogranicza cię +/- 2 EV, chociaż tylko tyle masz na "drabince".
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 15-07-2009 o 23:43
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Slider - z Twojego postu nie wynika to wprost - parametry zawsze są trzy:
    a) czułość wg ISO
    b) liczba przysłony
    c) czas ekspozycji
    Zgadza się. Tu było niedopowiedzenie z mojej strony, bo nie widziałem jak okreslić w skrócie korektę EV nad którą de facto też musimy panować (szczęśliwi Ci, którzy takimi bzdetami się nie przejmują), więc nazwałem ją umownie "parametrem":-)

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów