Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Ekspozycja

AlBano
    Guest

Domyślnie Ekspozycja

Witajcie!

Mam problemy z ekspozycją. Radzę sobie z nastawieniem, kadrowaniem jednak prześwietlenia i niedoświetlenia są moim fatum. Nie lubię zbytnio uczenia się z internetu, wolę zarzucić jakąś dobrą książkę z tego tematu, bo na kurs to szkoda pieniędzy.

Przez pierwszy tydzień bawiłem się na Full Auto, ale nie czułem żadnej zabawy, żadnego wkładu własnego poza pstrykiem. Ulubionym trybem został Av i tak chyba już pozostanie. Chcę dopracować ekspozycję tak, aby nie robić bez sensu 5 zdjęć, prześwietlać/niedoświetlań żeby to 6 wyszło super. Taka sytuacja nie jest komfortowa dla osób które fotografuję też, jak i dla mnie, a wiadomo.. co zdjęcie to inna ekspozycja. I co zabawa to +/- Ev, iso100-200 czy 400?, domknac przysłone czy nie? Dręczyciele

Proszę o pomoc, w doborze książki no i może trochę z waszych doświadczeń?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Av wiele od full auto sie nie rozni - jak to zalapiesz to bedziesz na dobrej drodze do zalapania o co chodzi z ekspozycja...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AlBano Zobacz posta
    Proszę o pomoc, w doborze książki no i może trochę z waszych doświadczeń?
    1. http://canon-board.info/showthread.php?t=25632

2. "Ekspozycja bez Tajemnic", Brian Peterson
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

AlBano
    Guest

Domyślnie

@Krzychu.

Jak to nie ma dużej różnicy..? Poza doborem czasu automatycznie wszystko na full manualu.
    W tej książce jest mowa o tym, ze po doborze optymalnego czasu naświetlania światłomierz powinien wskazać prawidłową ekspozycję.. tylko dlaczego tego nigdzie nie widać? Ani wizjer/ ani LCD, aż z ciekawości przejrzałem instrukcje obsługi.
    Ostatnio edytowane przez AlBano ; 15-07-2009 o 21:24

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Różnica jest i to duża

a co do twojego problemu to musisz biegle nauczyć się posługiwać światłomierzem. Jak to opanujesz problemy znikną

Co do książek to trudno mi coś poradzić, ale coś z starszych czasów bo obecnie automatyka rozleniwia i nie wiele osób ma pojęcie o czymś takim jak pomiar światła

Z tego co znalazłem w necie to tutaj jest trochę o tym w odniesieniu do nowszego sprzetu:

http://www.e-cyfrowe.pl/poradniki/?id=715

poczytaj o pomiarze światła...

Bywalec

Domyślnie

http://szerokikadr.pl/poradnik/artyk...ja_ekspozycji/
    http://szerokikadr.pl/poradnik/artyk...miaru_swiatla/
    Iso zwiekszasz kiedy jest to konieczne.

ylko dlaczego tego nigdzie nie widać? Ani wizjer/ ani LCD, aż z ciekawości przejrzałem instrukcje obsługi.
    Taka drabinka z kreskami i oznaczeniami -2, -1, 0, 1, 2

AlBano
    Guest

Domyślnie

Dzięki za informację, czas się po edukować

No niestety, jestem dociekliwy i mało poinformowany.
    Elo joł wizjer na potrzeby tematu.

Gdzie tutaj jest ..? Te wartości (-2/-1 ^ 1/2), tak?
    To teraz pytanie, jeśli Peterson mówi o zbadaniu ekspozycji w sposób gdy przysłona ( w jego wypadku 8 ) a cfanc polega na podbijaniu ISO.. a ja nie widzę ruchu tej wskazówki w wizjerze czy doświetlone czy niedoświetlone.. no z tym centralnie nie mogę się połapać w ogóle.
    Ostatnio edytowane przez AlBano ; 15-07-2009 o 21:58

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tplewa Zobacz posta
    Różnica jest i to duża
    A to niby jaka ? Dopoki sie nie zacznie _swiadomie_ korygowac ekspozycji, jak dla mnie nie ma zadnej... Ale oczywiscie mozna sie oszukiwac ze jest
    Tak naprawde nawet M - jezeli sie kreci pokretlami tak zeby kreska wyladowala na "0" to lekko zmanualizowane auto.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AlBano Zobacz posta
    a ja nie widzę ruchu tej wskazówki w wizjerze czy doświetlone czy niedoświetlone.. no z tym centralnie nie mogę się połapać w ogóle.
    Ano.. To właśnie dlatego, że pracujesz na AV:-) Jeśli byś jechał na full manualu, to drabinka by przeskakiwała sama od niedoświetlenia do prześwietlenia (w zalezności od pomiaru światła). W trybie AV kółkiem ekspozycji dobierasz przysłonę, czas ustawia się automatycznie, a drabinkę musisz ustawić sam drugim kółkiem, (jeśli to xD, albo xxD) albo tym samym co przysłonę (jesli to xxxD, albo xxxxD) wcześniej naciskając i przytrzymująć guziczek "AV" znajdujący się blisko wyświetlacza. Uff. to by było na tyle..:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

AlBano
    Guest

Domyślnie

To widzę zabawa na manualu też mnie czeka.
    A czy można się wyćwiczyć na full na manualu? Np. jakaś dynamika, czy reportaż np. ślubny? Szybkie zmiany czasu, przysłony.. można opanować?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów