Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Fishu
    Guest

Domyślnie

Mam pytanko co do AF.

Czy Wam też się myli, i to dość często, przy słabym ? u mnie mieszanka: pełna lub lekko przymknięta stałka + wysokie ISO (1600-2000)+ słabe światło (ale bez przesady) = porażka...
    Czasami nawet na 1/160 przy 50mm zdjęcie jest jakby trafione ale poruszone, chociaz aparat trzymany był stabilnie a obiekt się nie ruszał:/
    Ostatnio edytowane przez Fishu ; 11-07-2009 o 02:43

Coś już napisał Awatar Scorpion
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fishu Zobacz posta
    Mam pytanko co do AF.

Czy Wam też się myli, i to dość często, przy słabym ? u mnie mieszanka: pełna lub lekko przymknięta stałka + wysokie ISO (1600-2000)+ słabe światło (ale bez przesady) = porażka...
    Czasami nawet na 1/160 przy 50mm zdjęcie jest jakby trafione ale poruszone, chociaz aparat trzymany był stabilnie a obiekt się nie ruszał:/
    Jeśli chodzi o 50/f1.8 to bym szukał winy w jego plastikowej konstrukcji. Mi na tym obiektywie na testach wychodzi różnie, za to na eLkach w zdecydowanej większości jest idealnie.
    30D | 7D | 5DmkII | 6D | 17-40/4 L| 50/1.4 | 70-200/4 L | 100/2.8 IS L | 24/1.4 II L | 430 EX

Fishu
    Guest

Domyślnie

Ale ja mam 50mm ale 1.4 :/ Czasem jak trafi to i nawet 1.4 super wygląda. Ale w kiepskich warunkach oświetleniowych nie daje rady.

Mnie najbardziej zastanawiają te czasy. Praktycznie niemożliwe jest zrobienie zdjęcia, które nie będzie "poruszone" poniżej 1/125s.

Za to LV sprawdza się super w każdych warunkach oświetleniowych. Zawsze trafia!
    Gdyby zrobili na tyle szybki LV, który potrafiłby zastąpić obecny układ AF to nie było ty tych wszystkich problemów z BF/FF.

P.S. Kolejna dziwna sprawa. Dziś poszedłem na spacerek z założoną 85tka. Wymagała ona tylko korekty -2 (czyli do przodu) przy fotografowaniu z bliska. Po pierwszym strzale w tablice na słupie, fotka nieostra. No to zwiększałem Mik. reg. Aż w końcu okazało się, że trzeba dać na +7 (zupełnie odwrotnie).
    No to dalej strzelam, ale po kilku zdjęciach widzę ze ostrość jet za obiektem, przez ten MA. No to ustawiam na 0 i jest ok.
    W końcu wyszło na to ze z bliska potrzebuje dać -2, z pewnej odległości +7 a na nieskończoność 0. Dziwne:/ I to nie jest racze wina obiektywu bo na innych body działał dobrze. Coś tym AF jest nie tak:/ Albo z tym Mic. Adj.
    Ostatnio edytowane przez Fishu ; 11-07-2009 o 15:45

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów