"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Bo forum służy do wymiany opinii i poglądów, a ranking by się stał suchą listą z danymi układaną według... no właśnie... czego? Tutaj wiele cech opisujemy ze względu na własne preferencje i ułożenie tego w listę było by bardzo trudne.
Można utworzyć tematy "Szkła portretowe", "Szkła makro" itp. i na łamach tych tematów wymieniać poglądy ściśle związane z daną kategorią.
Układaniu sprzętu w ranking mówię nie, bo jest to moim zdaniem nie do (poprawnego) ułożenia. Bo jak ułożyć np. 50/1.4 i 85/1.8, 50 uniwersalniejsze, jaśniejsze, lekkie, ale 85 ładniej rysuje, ładniejszy bokeh. I w tym przypadku co jest lepsze? Jeden powie tak, drugi tak. Pogrupować - tak, rankingować - nie.
Hmm.. Chodzi chyba o to, żeby pogrupować tą ocenę na poszczególne parametry, jak szybkośc i celnośc AF, jakość obrazka, ergonomia i rózne takie.. Co prawda nie załatwiłoby to rozbiezności zdań, bo dalej co dla początkujacego jest świetną puszką odjechaną w kosmos, dla zaawansowanego usera, może być marną imitacją wyższych modeli. Dlatego, żeby temu zapobiec, trzeba by było zrobić nie ranking a ankietę, w której ludzie wpisywaliby swoje dane, profi czy amator, wielkośc dłoni, długośc i obwód palców, wzrost waga, numer buta, czy wybredny, czy malkontent itd itp..
Co do podziału oceny na parametry, to w zasadzie jest to w każdym lepszym portalu i czasopismie, sęk w tym, że tego i tak nikt nie czyta i;-)
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ranking to ranking a forum to forum i nic niczemu nie przeszkadza. Można byłoby napewno jakos sensownie to pogrupować. Albo poprostu stworzyć ranking według posiadania sprzętu z danej kategorii. byłoby wiadomo jakie szkła i body dominują procentowo u użytkowników canon-board itd. Kto jest za?
Na forum Nikona mają poselekcjonowane segmentami: DX, DXX, DXXX itp. Ma to swoje plusy. Nie nazwałbym tego jednak rankingiem. W sumie łatwiej byłoby szukać, ale też przecież nie chcemy kopiować innego forum.