Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ranking sprzętu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jestem na nie. Forum jako forum traci wtedy sens...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    A może ranking forów? ;-)

Uzależniony Awatar Yoshitaka
    Miasto
    Kraków/Jarosław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basala Zobacz posta
    A może forów? ;-)
    A może ranking rankingów ??
    Canon 50D + dodatki

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yoshitaka Zobacz posta
    A może ranking rankingów ??
    Taaa... A za chwilę wpadnie tu szef wszystkich szefów ;-) i... pozamiata.
    Ostatnio edytowane przez basala ; 08-07-2009 o 22:52

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A to niby czemu?

Co do samego rankingu - cóż kwestia kryteriów i organizacji. Nie wiem też czy silnik forum coś takiego przewiduje?

A co do tego, że to "rozwiązałoby wiele dylematów" - .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A to niby czemu?
    Bo forum służy do wymiany opinii i poglądów, a ranking by się stał suchą listą z danymi układaną według... no właśnie... czego? Tutaj wiele cech opisujemy ze względu na własne preferencje i ułożenie tego w listę było by bardzo trudne.
    Można utworzyć tematy "Szkła portretowe", "Szkła makro" itp. i na łamach tych tematów wymieniać poglądy ściśle związane z daną kategorią.
    Układaniu sprzętu w ranking mówię nie, bo jest to moim zdaniem nie do (poprawnego) ułożenia. Bo jak ułożyć np. 50/1.4 i 85/1.8, 50 uniwersalniejsze, jaśniejsze, lekkie, ale 85 ładniej rysuje, ładniejszy bokeh. I w tym przypadku co jest lepsze? Jeden powie tak, drugi tak. Pogrupować - tak, rankingować - nie.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Bo forum służy do wymiany opinii i poglądów, a ranking by się stał suchą listą z danymi układaną według... no właśnie... czego? Tutaj wiele cech opisujemy ze względu na własne preferencje i ułożenie tego w listę było by bardzo trudne.
    Hmm.. Chodzi chyba o to, żeby pogrupować tą ocenę na poszczególne parametry, jak szybkośc i celnośc AF, jakość obrazka, ergonomia i rózne takie.. Co prawda nie załatwiłoby to rozbiezności zdań, bo dalej co dla początkujacego jest świetną puszką odjechaną w kosmos, dla zaawansowanego usera, może być marną imitacją wyższych modeli. Dlatego, żeby temu zapobiec, trzeba by było zrobić nie ranking a ankietę, w której ludzie wpisywaliby swoje dane, profi czy amator, wielkośc dłoni, długośc i obwód palców, wzrost waga, numer buta, czy wybredny, czy malkontent itd itp..

Co do podziału oceny na parametry, to w zasadzie jest to w każdym lepszym portalu i czasopismie, sęk w tym, że tego i tak nikt nie czyta i;-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Hmm.. Chodzi chyba o to, żeby pogrupować tą ocenę na poszczególne , jak i celnośc AF, jakość obrazka, ergonomia i rózne takie..
    ...co przy różnych kombinacjach puszka + szkło, się zmienia, dlatego ja bym został przy tym co jest. Forma "pytanie - odpowiedź" jest chyba lepsza niż jakiekolwiek listy, czy rankingi. A jak Slider napisał takie coś już istnieje w różnych wersjach tu i tam...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Bo forum służy do wymiany opinii i poglądów, a ranking by się stał suchą listą z danymi układaną według...
    No tak ale to dokładnie przeczy tezie, że taki ranking to koniec sensu istnienia forum 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów