Canon to chyba ma jednak swoje własne matryce...

Natomiast co do 50D vs D90 to kolega mnie ostatnio podpytywał co powinien wybrać. Jako posiadacz 50D wcale nie doradzałem mu Canona tylko raczej D90 (wydaje mi się, że chyba jest bardziej user-friendly jako pierwsza lustrzanka i ma jednak lepszą matrycę).

Problem zaczął się gdy weszło na temat szkieł i tu się zaciąłem, gdyż nie mogłem jakoś w Nikonie znaleźć odpowiednika swojego 17-55, tj. jest ale nie ma IS (czyli VR) i chyba jest droższy. A pamiętam jak kiedyś kolega zmienił 20D (+ liczne szkła) na D300 + 18-200 VR tłumacząc, że Nikon ma tańsze i lepsze szkła - ja jakoś nie mogę ciągle znaleźć potwierdzenia tej tezy.

To takie luźne dywagacje ale ja jednak zaczął bym wybór od tego czy chcę mieć więcej niż jeden obiektyw (tj. więcej niż kitowy lub wręcz czy w ogóle bez kitowego tylko od razu jakiś inny) a jeśli tak to jakie obiektywy mnie interesują i czy one są dostępne w danym systemie, jaką wartość sobą reprezentują i ile kosztują. Do body można się przyzwyczaić (chyba, że już się jest ukierunkowanym na dany system) gdyż w zakresie obsługi i jakości zdjęć w tej chwili nie ma zasadniczych różnic.