Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: 40d vs. d90 czyli jaka puszka do 3000 pln ?

Mieszany widok

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Sam wybor puszki ze wzgledu na ficzery powinien zejsc na drugi plan. Sama puszka ze wzgledu na matryce itp jest rowniez wazna, jednak jesli stoimy przed takim wyborem jak autor tematu to przede wszystkim powinnismy odpowiadac na pytanie, ktory system? A wiadomo, ze system to szkla, ktore w zaleznosci od potrzeb znajdziemy w jednym lub drugim lub w obydwu. Jesli szkla wedle naszych potrzeb sa tylko w jednym systemie to w zasadzie sprawa jest prosta, jesli w oby dwu to jeszcze trzeba przeanalizowac ceny tych szkiel, a jak mamy nie ograniczony portfel to jakosc (takie same szkla, inne systemy). Jesli juz sie zdecydujemy na konkretny system, ktory zapewni nam to co potrzebujemy mozemy myslec o wyborze puchy w obrebie tego systemu.

Takze ja na miejscu kolegi, ktory zakladal watek przede wszystki podjal bym decyzje jaki system, a potem martwil sie pucha.
    bardzo rozsądna podpowiedz!
    ale zwróc prosze uwage, że większośc ludzi robi zupełnie odwrotnie! napala sie na puszke bo jest nowością z wypasionymi bajerami, a potem jak ją już kupi to pyta o szkła. I jak już ma liste szkieł to zaczyna od kupowania najtańszego bo całą kasę władował w puszkę! I taki gośc kombinuje sobie w głowie: poużywam rok puszkę w tym czasie nazieram kasę i kupie nowy fajny obiektyw, a na razie starczy mi kit...
    A po roku pojawia się nowa jeszcze bardziej wypasiona puszka...

Faktem jest że umiec wybrac pasujące szkła na samym starcie fotografowania nie jest prosto! Ja potrzebowałem na to dwa lata żeby zrozumiec jakie ogniskowe są mi potrzebne i co wogóle mnie interesuje w fotografowaniu...i dziś wybrałem najpierw obiektyw a potem puszke...

żeby nie był całkiem OT ja bym d90 nie kupił bo mi sie nie podoba

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    bardzo rozsądna podpowiedz!
    ale zwróc prosze uwage, że większośc ludzi robi zupełnie odwrotnie! napala sie na puszke bo jest nowością z wypasionymi bajerami, a potem jak ją już kupi to pyta o szkła. I jak już ma liste szkieł to zaczyna od kupowania najtańszego bo całą kasę władował w puszkę! I taki gośc kombinuje sobie w głowie: poużywam rok puszkę w tym czasie nazieram kasę i kupie nowy fajny obiektyw, a na razie starczy mi kit...
    A po roku pojawia się nowa jeszcze bardziej wypasiona puszka...
    ,
    No niestety, ale marketing robi sieczke z mozgu i sam prawie padlem jego ofiara kupujac swoj zestaw. Moze mi ktos gadac ile chce, wiem jedno, ze lepsze dobre dwa szkla i slabsza pucha niz zajbista wy... w kosmos pucha i jedno przecietne szklo. Zwlaszcza, ze roznice w tych puchac to zazwyczaj ergonomia (czasem dla pewnych dziedzin fotografii sa jeszcze inne roznice), ktora mozna obejsc, a braku dobrego szkla nawet PS nie zniweluje. Zaznaczam, ze to w obrebie klasy czyli np cropa.
    Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    Faktem jest że umiec wybrac pasujące szkła na samym starcie fotografowania nie jest prosto! Ja potrzebowałem na to dwa lata żeby zrozumiec jakie ogniskowe są mi potrzebne i co wogóle mnie interesuje w fotografowaniu...i dziś wybrałem najpierw obiektyw a potem puszke...

żeby nie był całkiem OT ja bym d90 nie kupił bo mi sie nie podoba
    Mysle, ze od tego jest forum, ja sam na podstawie doswiadczen kilku for podjalem pewne decyzje. Po za tym jesli chodzi juz o same ogniskowe to wielu z poczatkujacych lusterkowiczow przesiada sie na lustra z hybryd. Hybrydy sa na tyle uniwersalne, ze mozna zobaczyc jak wyglada jakas konkretna ogniskowa praktycznie w calym zakresie. Ponadto mozna rowniez przesledzic na jakich ogniskowych do tej pory robilismy foty.

Wiem, ze to wszystko na poczatku nie jest takie proste, ale troche zdrowego rozsadku i sluchanie rad uzytkownikow i powinno sie dobrac cos dobrego.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Ja nie wiem nad czym tu się zastanawiać? Pewnie że D90, przecież kręci filmy .

A tak poważnie, obydwa body są OK, tylko trzeba zadać sobie pytanie co dalej, jakie obiektywy, co będziesz chciał fotografować itp. Większość podpowiedzi padła powyzej. Ja kupiłbym chyba jednak canona.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu

Domyślnie

A w temacie krotkich stalek - powiedzmy 35 i 50 - kto wypada teraz lepiej? Te nowe Nikkory? Podobno sa tanie i dosc dobre, a na pewno duzo lepsze od Canonowskich...?

MrNoBody
    Guest

Domyślnie

miałem identyczny dylemat jakiś czas temu, obie puszki są świetne, świadomy wad i zalet obydwu wybrałem 40d i dzis moge powiedzieć że nie żałuję

Domyślnie

d90 to patologia!!!! codziennie sie bawie 40d 50d d90 d300 i stwierdzam tyle... Nikon jest tragiczny. Pod względem AF 40d wciąga nosem 300 niezaleznie co kto twierdzi!!! Jest wolniejszy i GUBI SIE JAK DZIECKO WE MGLE!!!

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    d90 to patologia!!!! codziennie sie bawie 40d 50d d90 d300 i stwierdzam tyle... Nikon jest tragiczny. Pod względem AF 40d wciąga nosem 300 niezaleznie co kto twierdzi!!! Jest wolniejszy i GUBI SIE JAK DZIECKO WE MGLE!!!
    Miło czytać takie opinie. Wprawdzie nie używałem D90 , ale miałem w łapce i być może to też kwestia przyzwyczajenia, ale 40D jakoś przyjemniej mi w łapie leży.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemQs Zobacz posta
    Kocham takie teksty
    Serio twierdzisz, że pucha która ma af z serii jednocyfrowej (d300) wypada pod tym względem gorzej niż 40d? I w dodatku "jest wciągana nosem"
    Na codzień pracuję d300, w domu mam 40d - wiem co bym wybrał, gdybym miał marne 5 tys na d300 + szkła (2,8 bo Nikon nie ma nic ze średniej półki) , więc mnie nie rozmieszaj...
    Aha, wcale nie twierdzę, że 40d ma zły af. Ale z całej wymienionej czwórki, pod katem af, najwyżej stawiam d300, najniżej d90.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bravossi Zobacz posta
    Kocham takie teksty
    Serio twierdzisz, że pucha która ma af z serii jednocyfrowej (d300) wypada pod tym względem gorzej niż 40d? I w dodatku "jest wciągana nosem"
    Na codzień pracuję d300, w domu mam 40d - wiem co bym wybrał, gdybym miał marne 5 tys na d300 + szkła (2,8 bo Nikon nie ma nic ze średniej półki) , więc mnie nie rozmieszaj...
    Aha, wcale nie twierdzę, że 40d ma zły af. Ale z całej wymienionej czwórki, pod katem af, najwyżej stawiam d300, najniżej d90.
    A wiesz... tak obiektywnie patrząc... jak sądzisz - osoba czytająca opinie w tym wątku i z boku oceniająca... bardziej uwierzy użytkownikowi ze 149 postami, zarejestrowanemu ponad rok temu, który co nieco napisał i pokazał na tym forum? Czy Jednopostowcowi ze świeżo założonym kontem w lipcu 2009, który je założył pewnie tylko po to by wojenkę systemową rozpętać, bo ktoś śmiał coś krytycznego na Nikona napisać?

Bez urazy... po prostu wskazuję na obiektywne fakty świadczące o wiarygodności opinii z dwóch różnych źródeł.

A prawda leży zapewne jak zwykle pośrodku - że obie puszki mają porównywalny AF ale fanatycy będą i tak się nawzajem "rozśmieszać" aż zamkniemy wątek .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A wiesz... tak obiektywnie patrząc... jak sądzisz - osoba czytająca opinie w tym wątku i z boku oceniająca... bardziej uwierzy użytkownikowi ze 149 postami, zarejestrowanemu ponad rok temu, który co nieco napisał i pokazał na tym forum? Czy Jednopostowcowi ze świeżo założonym kontem w lipcu 2009, który je założył pewnie tylko po to by wojenkę systemową rozpętać, bo ktoś śmiał coś krytycznego na Nikona napisać?

Bez urazy... po prostu wskazuję na obiektywne fakty świadczące o wiarygodności opinii z dwóch różnych źródeł.

A prawda leży zapewne jak zwykle pośrodku - że obie puszki mają porównywalny AF ale fanatycy będą i tak się nawzajem "rozśmieszać" aż zamkniemy wątek .
    Wiesz...niespecjalnie mnie interesuje w co uwierzy osoba czytająca.Powiem więcej - jest mi to całkowicie obojetne. Piszę tylko to, co sam mam okazję stwierdzać na codzień niestety. Trudno po prostu było nie zareagować na podobne brednie - zwłaszcza, gdy moderator milczał...
    A jakie znaczenie ma to kiedy jestem zalogowany? nie napisałem przecież niczego złego. Stwierdziłem tylko fakt -przecież obiektywnie każdy przyzna, że tamta wypowiedź była...śmieszna Nie wiem o co chodzi z "urazą"? bądźmy poważni...proszę
    Wojenkę systemową ja ją zacząłem? - Dlatego, że zwróciłem uwagę, że ktoś napisał bzdury na temat af w d300? (niezorientowanym przypomnę "jak dziecko we mgle" af z d3) Daleki jestem od stwirdzenia, że jest najlepszy - ale nie zgodzę się z opinią, że 40d z nim wygra pod tym katem, a już na pewno nie tak jak to było opisane powyżej I z pewnością, to nie ma nic wspólnego z tym"że ktoś tu ośmiełił się powiedzieć coś krytycznego na Nikona" - swoją drogą, uroczy eufemizm...
    Używam sprzetu Cannona od czasów analogowych(jakieś 12? lat). Przerobiłem cyfrowo 350d, 20d, teraz mam 40d . Możliwe, a nawet pewne, że uda mi się pod koniec roku przeskoczyć na 1dM3.To wszystko nie zmiania faktu, że mając teraz rozpoczynać przygodę z lustrem, nie mając szklarni itp. z pary 40d vs d300 brałbym bez wahania d300. A af ma dla mnie kluczowe znaczenie. (w pracy mam d300 i 17-55 2,8)

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów