Strona 2 z 29 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinekP Zobacz posta
    Dlaczego piszesz ze nie warto.
    Za wykonanie usługi - 200 zl.
    Jeżeli nie jesteś Vatowcem - wystawiasz rachunek na 200 zł.
    Jeżeli jesteś vatowcem wystawiasz fakture na 200+vat.
    Dla kontrachenta vat jest neutralny...

Popatrzmy z innej strony.
    Kupujesz sprzęt - cena jaką płacisz - 20.000,00
    Nie jesteś vatowcem - odzyskujesz np. 18% z 20.000 czyli 3.600 (dzieki wpisanu w KUP albo dzieki odpisom amortyzacyjnym).
    Jesteś VAT-owcem - odzyskujesz 3606,56 zł zwortu VAT (zakup środków trwałych) po czym ok. 2950,00 po wpisaniu w KUP lub dzieki odpisom amortyzacyjny - razem - 6556,56

Jakaś róznica chyba jest.

pozdrawiam
    Marcin
    Marcin, a ile razy w roku kupujesz ten sprzęt?

Policz inaczej. W miesiącu masz 3, 4 wesela. 1000 - 1600PLN dla klienta, którego Vat nie interesuje, tak więc to cena brutto. Razem:3000-6400 w miesiącu.

Opcja z VAT

(3000 - 6400) to 540-1154PLN VAt w cenie podlegające wpłacie do US minus VAT naliczony, którego zawsze jest mniej - jakieś 400PLN max. Jestes ciągle do tyłu na VaT-ie.

Pzdr.M<S

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta

Podejrzewam że karta podatkowa albo ryczałt będą najlepsze.. ale znów liniowy czy zasady ogólne pozwalają nam "robić koszty"..
    Delikatne uściślenie - zasady ogólne to opodatkowanie liniowe lub wg skali.
    Oczywiście przy małym obrocie łapiemy się na skalę podatkową (18%) a jeżeli dochody będą miały być zbyt duże i nie załapiemy się w tym niższym progu to trzeba pomyśleć o liniowym czyli 19%.
    I tu właśnie jak się dobrze z kosztami zorganizuje to zasady ogólne są najlepsze. Bo inaczej to ten podatek dotyka jedynie zysków, które w tego rodzaju działalności dominują (wykonanie reportażu jest prawie bezkosztowe).

Karta podatkowa raczej odpada w tego typu działalności no chyba żeby tylko i wyłącznie zajmować się robieniem zdjęć dla ludu.

Ryczałt ewidencjonowany jest prawie najłatwiejszym sposobem opodatkowania, ale chcąc nie chcąc podatek trzeba zapłacić

Drugie delikatne uściślenie co do tematu - podatkiem VAT najogólniej opodatkowane są towary i usługi, ale NIE my.
    Możemy co najwyżej w działalności gospodarczej starać się o zwolnienia z tego podatku oczywiście jeśli spełniamy wymogi zgodnie z ustawą itd.
    Wg mnie zwolnienie z VAT nie ma sensu jeżeli będziemy się chcieli zakolegować z jakimś innym podatnikiem vat - najczęściej inne firmy. Bo jeśli nie będziemy vatowcami to nie dostaniemy żadnego zlecenia od tych firm.

Jeszcze jedna ważna sprawa odnośnie VAT- jeśli od razu nie zdecydujemy się na bycie vatowcem to przez pierwszy rok (mogę się mylić co do tego czasu) działalności nie mogą w ten vat wejść. Więc jak komuś się rozwinie działalność to ma niezłą zagwozdkę...

Trzeba sobie zawsze zrobić rachunek odnośnie zysków, kosztów i ich wielkości, itd. I wtedy łatwo zdecydować, tym bardziej jeżeli pewne formy opodatkowania z góry są wykluczone ze względów na rodzaj działalności bądź wysokość obrotów.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinekP Zobacz posta
    .
    Jeżeli nie jesteś Vatowcem - wystawiasz rachunek na 200 zł.
    Jeżeli jesteś vatowcem wystawiasz fakture na 200+vat.
    Dla kontrachenta vat jest neutralny...
    Marcin
    neutrealny tylko w przypadku gdy jest vatowcem.
    Moim skromnym zdanie rozwiązanie jest proste o ile twój "target" to firmy nie ma się nad czym zastanawiać i się "vatuj", jesli to będą osoby fizyczne zacznij od ryczałtu na vat zawsze zdążysz przejść !
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    ..., jesli to będą osoby fizyczne zacznij od ryczałtu na vat zawsze zdążysz przejść !
    No właśnie wg tego co napisałem (tylko nie pamiętam jak z tymi okresami czasowymi) na VAT nie przejdziesz jeśli już zdecydowałeś inaczej, a dopiero rozpoczynasz działalność !!
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

w trakcie roku podatkowego można przejśc na vat, trzeba dokonac kilku czynności min. remanent
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    w trakcie roku podatkowego można przejśc na vat, trzeba dokonac kilku czynności min. remanent
    Niestety Kolego, ale nie masz racji.
    I w związku z tym po raz kolejny muszę poprawiać, ale tym razem nieco dokładniej

Zorientowałem się dzisiaj dokładniej i jak w skrócie wynika z artykułu 113 (trochę tam nie jasno jest napisane jak z każdą ustawą zresztą bywa...) rozpoczynający działalność gospodarczą, który skorzystał ze zwolnienia od VAT nie może w sposób dobrowolny przejść na VAT do końca roku podatkowego. No chyba, że przekroczy limit 50tyś - wtedy musi.
    Więc jeśli ktoś rozpoczyna DG w styczniu i wybrał zwolnienie to dopiero za rok będzie mógł z tego zwolnienia zrezygnować no chyba, że wcześniej będzie musiał w związku z limitem obrotów.
    Jeśli zaś zaczynamy działalność pod koniec roku to na vat możemy przejść szybciej bo do stycznia zostaje znacznie mniej miesięcy.
    Łatwo w ten sposób można się wyłożyć jeśli okaże się że jednak nasza działalność ma wystawiać rachunki vat.

Oczywiście to ograniczenie nie dotyczy działalności gospodarczych, które mają już za sobą rok podatkowy.

Uważam, że ta moja uwaga jest niezwykle istotna ze względu na temat naszej rozmowy dotyczący prowadzących/zaczynających DG.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 26-06-2009 o 13:54

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Niestety Kolego, ale nie masz racji.
    I w związku z tym po raz kolejny muszę poprawiać, ale tym razem nieco dokładniej

Zorientowałem się dzisiaj dokładniej i jak w skrócie wynika z artykułu 113 (trochę tam nie jasno jest napisane jak z każdą ustawą zresztą bywa...) rozpoczynający działalność gospodarczą, który skorzystał ze zwolnienia od VAT nie może w sposób dobrowolny przejść na VAT do końca roku podatkowego. No chyba, że przekroczy limit 50tyś - wtedy musi.
    Więc jeśli ktoś rozpoczyna DG w styczniu i wybrał zwolnienie to dopiero za rok będzie mógł z tego zwolnienia zrezygnować no chyba, że wcześniej będzie musiał w związku z limitem obrotów.
    Jeśli zaś zaczynamy działalność pod koniec roku to na vat możemy przejść szybciej bo do stycznia zostaje znacznie mniej miesięcy.
    Łatwo w ten sposób można się wyłożyć jeśli okaże się że jednak nasza działalność ma wystawiać rachunki vat.

Oczywiście to ograniczenie nie dotyczy działalności gospodarczych, które mają już za sobą rok podatkowy.

Uważam, że ta moja uwaga jest niezwykle istotna ze względu na temat naszej rozmowy dotyczący prowadzących/zaczynających DG.
    Czyli jeśli się prowadzi i korzysta w kolejnym roku to też można od nowego roku dopiero czy w zasadzie dowolnie (po spełnieniu tych dodatkowych warunków jak np. remanent)?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

W kolejnym roku, można już dowolnie "zrzec się" zwolnienia z VAT w każdym miesiącu jakim się chce niezależnie od obrotów. Wiem tylko że trzeba wypełnić VAT-R, ale co do innych rzeczy jak remanent to nie mam pojęcia.

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

Jeśli będziesz chciał numer telefonu do mojej księgowej - to wiesz gdzie mnie szukać

leszek25
    Guest

Domyślnie fotograf a księgowość (kpir) - prośba o pomoc!!!

witam serdecznie, prowadzę swoja ksiegowość sam, dopiero w sumie zaczynam, czy któs byłby mi w stanie pomoc, pare dylematow rozwiązać; mam dosc długi zestaw bardzo konkretnych pytan, np o to gdzie ujmowac poszczegolne zakupy, chocby obiektywy, bo z tego co sie zorientowalem to nie ma jednomyslnosci;
    mam ksiazke przychodow i rozchodow, zasady ogolne i bez vatu na razie;
    chcialbym tez wiedziec co ze spisem z natury(inwentaryzacja) na koniec roku, czy nas tez to dotyczy??!!!
    mozemy ew na priv pogadac (moze tez na skypie)
    bede wdzieczny za kazda najmniejsza nawet reakcje
    mam nadzieję,że są tu w ogole tacy, ktorzy mają w tym doswiadczenie
    pozdrawiam
    leszek
    ps. a moze odrebny dzial na tym forum stworzyc wlasnie zwiazny z wzajemnymi poradami ksiegowymi??? jestem przeciwnikiem haraczów dla biur rachunkowych

Strona 2 z 29 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów