Po obejrzeniu twojego testu ostrości Cichy, stwierdzam, ze jest ok. Faktycznie robiłem to na szybko, bo sie naczytałem cudów o tych Tamronach (to potrafi zrobić mentlik w głowie). Jutro potestuje w praktyce, a nie na kartce!
Po obejrzeniu twojego testu ostrości Cichy, stwierdzam, ze jest ok. Faktycznie robiłem to na szybko, bo sie naczytałem cudów o tych Tamronach (to potrafi zrobić mentlik w głowie). Jutro potestuje w praktyce, a nie na kartce!
https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC
@UrGuR
kolega Cichy najprawdopodobniej coś chce ukryć, jeżeli od razu zaczyna od onanizmu
kupując nowy sprzęt dobrze jest go przetestować aby znać jego możliwości, chyba że będziesz te testy przeprowadzać codziennie, no to już będzie wspomniany onanizm
patrząc na twoje fotki to widać wyraźnie, że przy 17mm ostrzy idealnie, przy 50 mm masz niemały BF
kąt 45stopni jest orientacyjny i nie musi być dokładnie zachowany, jak zmierzysz linijką podziałkę na kartce, to na niej 1 działka będzie mieć 1,41 mm – prosta matematyka
dla nas użytkownikówchodzi o określenie orientacyjne czy mamy FF czy BF czy nic
najważniejsze aby AF miał porządny punkt zaczepienia, a tutaj to zostało spełnione
natomiast ma duże znaczenie, im słabsze światło to AF przechyla się w stronę FF
BF przy słabym świetle to incydentalna anomalia
tego BF w plenerze raczej nie zobaczysz, nie będzie przeszkadzać, ale jak będziesz chciał zrobić portret to zamiast w oko lepiej celuj w nos, będzie oki
BF będzie również przeszkadzać przy makro, ale od czego jest LV
Ostatnio edytowane przez Slawo10 ; 25-06-2009 o 10:10
Wprost przeciwnie, chcę pokazać, że najgorszym sposobem na cieszenie się nowym obiektywem jest zrobienie zdjęcia kartki z wydrukowaną podziałką, na dodatek w słabym świetle i w dość nieudolny sposób.
No i proszę, mamy kolejnego forumowego speca od obiektywów.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Zrobiłem wiele zdjęć testowych, na różne sposoby i na 50mm jest BF, ale czy np. przy portrecie problemem jest złapać ostrość i cofnąć minimalnie głowe z przyłożoną lustrzanką ? albo celować troche przed oko? Myśle, ze nie bedzie to, aż tak duża komplikacja.
Jeśli masz BF, to naprawde duży ewenement, bo 17-50 to raczej albo trafia w punkt, a jak już się myli, to przed, czyli FF. Jeśli będzie jakiś większy kłopot, to można wymienić u mnie na egzemplarz z lekkim FFAlbo opisać dokładnie margines błędu i wysłać do serwisu na kalibrację. A jak myli się tylko troszkę, to chyba nie warto się zamartwiać.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 25-06-2009 o 12:11
Przy odległości z jakiej robi sie portret całej głowy, te lekki przesunięcie ostrości jest prawie niezauważalne, tak więc sądze, że nie ma co sie bić o te milimetry. Przy tak małej głębi ostrości równie dobrze wystarczy mały ruch głowy modela i ostrość tez ucieka.
Szymekdg - skoro masz problem z moim przykładem to porównaj sobie Tamrona choćby do C.17-40 czy C.24-105. Może będzie Ci łatwiej znaleźć wspólny mianownik.
Fakt, wychodzi ciut drożej i ciemniej, ale czasem jedziesz gdzieś tylko raz w życiu.
Ponadto to zakup na wiele lat. Kiedyś myślałem: zawsze można powtórzyć strzał. Teraz wiem, że nie zawsze jest szansa na powtórkę :-(
Nie musisz się ze mną zgodzić. Nie zamierzam też przekonywać Cię na siłę czy dyskredytować. Pokazałem jednak, że mam odmienny pogląd i wskazałem, na czym polega różnica. Zrobiłem, więc to, do czego powołano fora dyskusyjne
Tyle z mej strony na ten temat.
Nowemu właścicielowi Tamrona życzę zadowolenia z zakupu i wyłącznie udanych ujęć!
Rozumiem, ze masz odmienny poglad i nawet go podzielamAle skoro kolega kupil tamrona to zapewne stwierdzil, ze ten obiektyw wystarczy mu i zapewne jest swiadomy zarowno roznicy w cenie jak i jakosci wspomnianego przez Ciebie canona, szkoda tylko, ze zamiast cieszyc sie z nabytku zaczal robic fotki kartek
![]()
CANON EOS 40D z dodatkami
speca jak speca, ale mam również tego tamrona i temat osobiście przerobiłem
znam jego wady i zalety
fotografia to tylko moje któreś tam planowe hobby, tak dla zabicia monotonii
ale z pierwszoplanowego hobby wiem, że jest mnóstwo sprzedawców, którzy zajmują się sprzedażą poważnych rzeczy, a ze swoim poziomem wiedzy powinni sprzedawać pieluchy, dobre wrażenie i marketing to nie wszystko, to że znasz tabliczkę mnożenia nie oznacza że jesteś wspaniałym matematykiem
powinieneś się liczyć ze zdaniem każdego użytkownika obiektywu, który sprzedajesz, ale tego nie potrafisz