Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 183

Wątek: Tamron 17-50 Kupiony, testowe Fotki

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie Tamron 17-50 Kupiony, testowe Fotki

Witam
    Jestem obecnie po świerzym zakupie obiektywu który ma zastąpić standartowego Kita.
    Wstępnie, po wszystkich podpowiedziach i radach na tutejszym forum byłem zdecydowany zakupić SIGME 17-70.
    Niestety mimo szczerych chęci nie zakupiłem tego właśnie obiektywu...głównym powodem był brak ostarości niezależnie od ustawionej ogniskowej oraz przesłony - sprawdziłem dwie sztuki, w obu powtarzał się ten sam problem...trochę szkoda, być może poprostu trafiłem na taką partię.
    W związką z tą sytuacją postanowiłem przetestować TAMRONA 17-50 f/2.8 - i z ręką na sercu przy zakupie spisywał się zdecydowanie lepiej...w związku z tym tegoż Tamika nabyłem.
    Teraz czas na szersze testy z moim EOS-em 400D.
    Narazie jest późny wieczór i sztuczne żarowe oświetlenie, pomyślałem że zrobie kilka fotek z użyciem lampy 430ex wybranego fragmentu tekstowego na białej kartce - niestety nie dysponowałem standartowym szablonem.
    Poniższe fotki przedstawiają centrum kadru - ostrość była ustawiana punktowo na słowo "THESE" powyżej wyrazu GETAWAY
    1. Ogniskowa 17 - 37 - 50 przysłona 2.8

2. Ogniskowa 17 - 36 - 50 przysłona 5.6

3. Ogniskowa 17 - 37 - 50 przysłona 8.0

Proszę o ocenę i ewentualnie opinie co do prawidłowości ostrzenia tego modelu. Jeżeli macie jakieś uwagi - napiszcie poprawię.
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi etc
    Pozdrawiam
    PS. Czy według was ta sztuka jest dobra - czy może reklamować?
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 18-12-2006 o 00:41
    Pucha i słoki

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tobie się chyba nudzi. zrób coś z tymi zdjęciami bo mi się nawet załadować w całości nie chcą i strasznie się rozjeżdża strona!
    I am FX

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Krótko: na f/2.8 widać wyraźny FF. Na wyższych przysłonach najwyraźniej GO na tyle duża, że wszystko w niej siedzi i jest ostro. Ale tyle to sam możesz wywnioskować, więc nie wiem, po co to tu publikujesz.
    Inna sprawa, że jak się robi testy to powinno się ostrzyć na płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu, a nie po skosie, bo to nie jest miarodajne.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Inna sprawa, że jak się robi testy to powinno się ostrzyć na płaszczyźnie prostopadłej do osi obiektywu, a nie po skosie, bo to nie jest miarodajne.
    wszystkie plansze do testowania focusa wskazują jednoznacznie, że kąt ten to 45 stopni, a nie 90! 90 to bez sensu, bo nie będziesz widział o ile Ci się pomylił system ostrzenia.
    I am FX

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Oki.
    Dziękuje za uwagi - za około 10 minut wrzuce fotki prostopadłe.
    A publikuje te fotki po ty by dowiedzieć się czy wszystko jest ok z tym obiektywem.
    Pozdrawiam
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Oki.
    Dziękuje za uwagi - za około 10 minut wrzuce fotki prostopadłe.
    A publikuje te fotki po ty by dowiedzieć się czy wszystko jest ok z tym obiektywem.
    Pozdrawiam
    Masz front focus na wszystkich ogniskowych i tyle. Najczęstszy problem z tym obiektywem to właśnie AF. Szukaj jakiejś innej sztuki. Mój były egzemplarz miał mały FF na szerokim końcu i perfekcyjnie strzelał na 50mm, myślę że lepiej się nie da.

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Witam
    [ciach]...w związku z tym tegoż Tamika nabyłem.
    [ciach]
    I dobrze. Gratulacje

To pierwsze zdjecie - no, nie wyglada najlepiej. Za kazdym razem tak jest?

Testy testami - ale ile bedziesz robil zdjec (takich zwyklych) z tej odleglosci parunastu (parudziesieciu) centymetrow.

Najblizej tego beda portrety - sprawdz sobie jutro (albo i dzis jak masz kogos pod reka). Taki przerysowany portret z ostroscia na oko - i zobacz, czy masz ostrosc na nosie, czy na uchu. Albo martwa naturke ustaw.

To do mnie bardziej przemawia.

Masz front focus na wszystkich ogniskowych i tyle. Najczęstszy problem z tym obiektywem to właśnie AF. Szukaj jakiejś innej sztuki. Mój były egzemplarz miał mały FF na szerokim końcu i perfekcyjnie strzelał na 50mm, myślę że lepiej się nie da.
    I to jest generalnie paranoja, ze w sumie najwazniejsza rzecz w obiektywie nie dziala jak nalezy - i to nie w sloiku za 100 pln, tylko w obiektywie majacym jakies aspiracje. Zreszta dotyczy to i sigmy i tamrona i innych.
    Ostatnio edytowane przez zOOn ; 18-12-2006 o 00:49
    5D

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Raczej cos takiego:

Plaszyzna pomiarowa pod katem 45 stopni (tak jak miales wczesniej) - tylko cel dla autofokusa prostopadly do osi optycznej.
    5D

Dopiero zaczyna
    Miasto
    KRK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Krótko: na f/2.8 widać wyraźny FF.

Gdzie Ty widzisz ten FF??
    Na moje oko fotki strzelane +/- prostopadle do kartki, wiec ciezko tu o ocene FF/BF...

Proponuje spróbować z trochę większej odległości pod kątem ok 45st.

Cytat Zamieszczone przez zOOn Zobacz posta
    Plaszyzna pomiarowa pod katem 45 stopni
    o, wlasnie tak

EOS 350D :: PowerShot G3
    EF-S 10-22mm :: EF-S 17-85mm :: EF 70-200mm f4L :: EF 50mm 1.8 II :: Tamron 19-35mm :: EF-S 18-55mm II
    420EX + StoFen :: Velbon Sherpa 750R
    waflar.deviantart.com

Bywalec Awatar zOOn
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boss Zobacz posta
    Gdzie Ty widzisz ten FF??
    Na moje oko fotki strzelane +/- prostopadle do kartki, wiec ciezko tu o ocene FF/BF...

Proponuje spróbować z trochę większej odległości pod kątem ok 45st.
    Inne zdjecia byly wczesniej.
    5D

Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów