Masz racje, nie mam zbytniego doświadczenia z lampami studyjnymi a więc co logiczne muszę poćwiczy i nabrać w tym temacie doświadczenia, jednak kupując lampy chciałbym skorzystać z doświadczenia innych, nie chciałbym za kilka miesięcy wymieniać lamp, bo sie okaże że nie fortunnie dokonałem wyboru.
Softboxy będę miał w zestawie, parasolki także planuje dokupić.
Na weselnychczyli uogulniając na salach:
1. wielkich i jasnych.
2. wielkich i ciemnych (czy tu 200 Ws wystarczy)
3. małych i jasnych (czy tu 400Ws wystarczy by pracować na małych przysłonach F 1.4)
4. małych i ciemnych.
staram sie nie przekraczać ISO 800.
Maksymalnie Tylu ilu sie zmieści swobodnie tańczących osób przy ogniskowej 24 mm, bo nie mam szerszego szkła- takich szerokich kadrów robię około 30 %.
- większe lub mniejsze zbliżenia dwóch osób około 50%.
- większe lub mniejsze zbliżenia grupy osób około 20 %
to zależy ale ogólnie, wolę miękkie światło.
Jak już wspomniałem wyżej nie wiele wiem na ten temat, kilka sesii z lampami miałem okazję przeżyć, ale to było w małym pomieszczeniu i martwa nartura, więc tak jak bym nie miał, jak kupię lampy to będę nabierał doświadczenia.
ok, rozumiem, ale to mnie raczej oddala od zakupu lamp niż przybliża
P.S. może zadam w takim razie pytanie inaczej:
Jakich lamp studyjnych używacie (o jakiej mocy, ile sztuk) na salach weselnych i czy jesteście z nich zadowoleni (szczególnie z ich mocy)?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 15-06-2009 o 12:23
C - lustra, szkła i błysk
A propo skoro juz temat lamp wyciagniety na tapete , Oskarkowy uzywales "golych lampek" blyskowych jedynie z kloszami , do mocnego rozswietlenia i duzego kontrastu , ewentualnie ty uzywasz takich lampek , jak efekt i sama praca.
no comment...
czarna albo zielona...?? robisz sluby i nie używałeś nigdy blendy..?? a czym się różni używanie blend przy ślubach od uzywania blend przy innej fotografii ludzi..??
Blenda smolista (Zawiera do 4% uranu i 1,4·10-4% radu) super świeci, nawet jak nie ma słońca![]()
ewentualnie odbiegajac od tematu stosujecie jeszcze stary dobry odblysnik ??
Canon FF
Chcialem zauwazyc, ze moj temat zamiescilem w kategori dla poczatkujacych, więc chyba jasnym jest to ze dopiero zaczynam. Jesli nie masz nic mądrego do powiedzenia oprocz wymądrzania sie to poprostu nic nie pisz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mozecie podeslac jakies ciekawe linki gdzie moglbym zobaczyc fotki z uzyciem poszczegolnych blend?
Ostatnio edytowane przez Gregio ; 15-06-2009 o 14:02 Powód: Automerged Doublepost
Po co się ograniczać np.do białej ? Kup sobie 5 w 1 i używaj. Praktyka czyni mistrza. W każdej niemalże aukcji na allegro jest opis, która blenda do jakiego zastosowania sprawdza się najlepiej.
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9