Strona 32 z 36 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 353

Wątek: laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Wydajność wydajnością - faktycznie obecnie instalując XP i sensownie konfigurując software jest jej zapas. Ale i tak do takiego laptopa trzeba dokupić duży monitor, klawiaturę, myszkę, głośniki (to akurat opcjonalnie ;-) ), no i stacja dokująca by się do tego przydała, bo inaczej będzie straszna plątanina kabli na biurku...

chyba nie obrabiasz fotek na ekranie 13 cali?
    akurat klawy z mojego Della nie zamieniłbym na żadną dedykowana - jest rewelacyjna jak dla mnie. Co do akcesoriów co napisałeś to tak sie skłąda że myszka w torbie a reszta bebechów i w domu i w pracy. Plontaniny kabli brak bo ma bardzo dobrze rozmieszczone gniazda.

Co do obróbki to na Dellu mam 15,4 i na nim pracuje na codzień...jak przygotowuje jakieś wymagające DTP czy RAW-y to mam 24 cale na biurku czekające w pogotowiu ... i w pracy i w domu.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    akurat klawy z mojego Della nie zamieniłbym na żadną dedykowana - jest rewelacyjna jak dla mnie.
    Bardzo możliwe, ale jest jeszcze kwestia ergonomii. Optymalnie jak klawiatura jest na wysokości łokci a monitor na wysokości oczu. To raczej nie jest do osiągnięcia na samym laptopie. Wystarczy popatrzeć na pogarbione postacie pracujące przy notebooku żeby stwierdzić że to wygodne i zdrowe na dłuższą metę być nie może
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z laptopem i stacjonarnym komputerem jest jak z kompaktem i lustrzanką.

Kompakty są mniejsze, lżejsze i bardziej poręczne, robią zdjęcia, kręcą filmy i mieszczą się w kieszeni. Jakość zdjęć jaklą oferują jest przyzwoita i coraz lepsza. Zdecydowanie łatwiej zabrać ze sobą kompakt z zoomem x12 na wycieczkę niż lustrzankę z 4 obiektywami.

Pomimo tych oczywistych zalet, lustrzanki, chociaż większe i cięższe są preferowane przez miłośników fotografii, bardziej zaawnasowanych amatorów czy profesjonalistów. Pomimo, że trzeba mieć ze sobą cały plecak sprzętu, który będzie ważył 20 razy więcej niż kompakt, nikt z forum chyba nie zamieniłby swojej lustrzanki na kompakt, nawet gdyby ten był droższy.

Oczywiście lepszy kompakt niż brak aparatu. Czasami niektóre niezapomniane zdjęcia reporterskie powstają z takiego aparatu jaki jest pod ręką. Ba, pomimo, że posiadam lustrzankę, niedawno kupiłem kompakt, żeby mieć go zawsze przy sobie. Pomimo tego, kiedy mamy wybór, korzystamy z lustrzanek.

Po prostu, możliwości i jakość, nie zawsze idzie w parze z wygodą, małym rozmiarem, czy dużą mobilnością.

Jak wspomniałem, mam też laptopa i kompakt też mam, ale ten kto chce mnie przekonać, że latop jest lepszy, równie dobry, albo niewiele różniący się od stacjonarnego PC-ta, nie się najpierw zastanowi, czy da się przekonać, że kompakt, jest lepszy od lustrzanki, bo poręczny i mobilny, a przecież patrzenie w LCD (odpowiednik monitora laptopa) nie jest gorsze od patrzenia bezpośrednio przez obiektyw (odpowiednik pełnoprawnego monitora) .

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

widze sid znow masz cos do udowodnienia... :]

kupowanie stacjonarki ma sens jak sie buduje 8 rdzeniowego potwora.. do Bog wie czego
    w kazdym innym wypadku lepiej kupic lapa.. bo z lapa zrobi sie stacionarke (ja czesto tak robie) ze stacionarka natomiast nie wybierzesz sie w plener.. a widzialem gosci.. a jakze z apple.. ktorzy w plener zabierali 24 a nawet 30" monitory ktore podlaczali do laptopa by miec podglad na czyms skalibrowanym i lepszym jak matryca a laptop sluzyl jako panel z suwakami.. zasilali to z 220V przetwornicy samochodowej (cos takiego mam na wyposazeniu wlasnej terenowki) byl to zestaw mogacy zadowolic nawet najwybrednieszego fotografa..
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ... a widzialem gosci.. a jakze z apple.. ktorzy w plener zabierali 24 a nawet 30" monitory ktore podlaczali do laptopa by miec podglad na czyms skalibrowanym i lepszym jak matryca a laptop sluzyl jako panel z suwakami... byl to zestaw mogacy zadowolic nawet najwybrednieszego fotografa...
    Uważasz, że ci niewątpliwie zawodowi fotograficy pracujący w terenie z 30" monitorami po powrocie do firmy, studio, pracowni, domu nadal pracują na laptopach :rolleyes: ?
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Z laptopem i stacjonarnym komputerem jest jak z kompaktem i lustrzanką.

Kompakty są mniejsze, lżejsze i bardziej poręczne, robią zdjęcia, kręcą filmy i mieszczą się w kieszeni. Jakość zdjęć jaklą oferują jest przyzwoita i coraz lepsza. Zdecydowanie łatwiej zabrać ze sobą kompakt z zoomem x12 na wycieczkę niż lustrzankę z 4 obiektywami.

Pomimo tych oczywistych zalet, lustrzanki, chociaż większe i cięższe są preferowane przez miłośników fotografii, bardziej zaawnasowanych amatorów czy profesjonalistów. Pomimo, że trzeba mieć ze sobą cały plecak sprzętu, który będzie ważył 20 razy więcej niż kompakt, nikt z forum chyba nie zamieniłby swojej lustrzanki na kompakt, nawet gdyby ten był droższy.

Oczywiście lepszy kompakt niż brak aparatu. Czasami niektóre niezapomniane zdjęcia reporterskie powstają z takiego aparatu jaki jest pod ręką. Ba, pomimo, że posiadam lustrzankę, niedawno kupiłem kompakt, żeby mieć go zawsze przy sobie. Pomimo tego, kiedy mamy wybór, korzystamy z lustrzanek.

Po prostu, możliwości i jakość, nie zawsze idzie w parze z wygodą, małym rozmiarem, czy dużą mobilnością.

Jak wspomniałem, mam też laptopa i kompakt też mam, ale ten kto chce mnie przekonać, że latop jest lepszy, równie dobry, albo niewiele różniący się od stacjonarnego PC-ta, nie się najpierw zastanowi, czy da się przekonać, że kompakt, jest lepszy od lustrzanki, bo poręczny i mobilny, a przecież patrzenie w LCD (odpowiednik monitora laptopa) nie jest gorsze od patrzenia bezpośrednio przez obiektyw (odpowiednik pełnoprawnego monitora) .
    Sid kolego szanowny,

Twoje porównanie wybacz jest od czapy. Już mówie dlaczego, otóż róznic między kompaktem a lustrzankę jest bez porównania więcej niz między desktopem a laptopem.

desktop vs laptoop róznice są dwie:
    - wydajność
    - ekran

reszta róznic nie istnieje dla mnie. Rozwiązanie z praktyki:
    ad1 - róznice rzędu 5-10% nie są znaczące dla mnie
    ad2 - dobra matryca w lapku a oprócz tego 24 cale S-IPS na biurku jesli potrzeba.

Kompakt między lustrzanka bez wdawania się w szczegóły:
    - jakość fotek
    - przestrzeń barwna
    - ergonomia
    - wymiana obiektywów
    - rozdzielczość (powiedzmy niech to będzie odpowiednik mpx w puszkach)
    - itd.

p.s. Sid inaczej może nie mamy co się licytować :-) kazdy ma swoje zdanie.
    Dla ciebie PC, dla mnie Notebook... co lepsze? a co lepsze? NIkon? Canon? Pentax? 40D D40 5D 300D czy może Leica 8 itd itd... tak można w nieskończonosć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluks86 Zobacz posta
    witam właśnie stoje przed zakupem nowego komputera, obecnie mam rupiecia stacjonarnego duron 650mhz który ledwo co działa przy obróbce 8mpx tifów a czasem nawet się wiesza dlatego postanowiłem poświęcić plany zakupu 85/1,8 aby kupić komputer, chciałem kupić jakiegoś laptopa zawsze jest bardziej mobilnie a i na sesje można zabrać i od razu pokazać modelce zdjęcia w pełnym formacie. fundusze jakimi mogę dysponować to max 1700zł chciałbym abyście mi doradzili coś dobrego do zastosowań foto, w gry nie gram a grafika i obróbka zdjęć na moim poziomie chyba nie jest tak wymagająca jak współczesne nowości gier. kilka dni temu znalazłem toshibe tecra M4 http://allegro.pl/item650106811_tecr...p_wifi_bt.html i poważnie zacząłem się zastanawiać nad jej zakupem co o tym myślicie?
    Mam tecre m4 i ma kilka wad ale warto mieć go.
    Największą zaletą jest oczywiście dotykowy ekran i nie wyobrazam sobie obróbki na stacjonarce kiedy moge lezec na kanapie i za pomocą rysika dokładnie przerabiać zdjęcia.(typowy tablet). Dotyczy to również wygody wifi jak i pisaniu tego posta.
    Wady:
    -ekran notebookowy (kolory zaleza od kata patrzenia góra-dół)
    -sprzet najczesciej używany (ukryte wady jak u mnie przegrzewanie procka w stresie, przegrzewanie grafiki
    -konfiguracja siły nacisku piórka nie dziala standardowo
    Ludzie listy noszą...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bucefal14 Zobacz posta
    przegrzewanie procka w stresie, przegrzewanie grafiki
    W Tecrach kiedyś o tym problemie czytałem i po primo sprawdź radiator, czystość wiatraka, i standardowo paste na procku. Jak nie to zerknij na archiwalne modele Tośki i tam czasem na forach opisuja co z tym fantem zrobić. To nie jest standardowe że sie przegrzewa ...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widze, że się za mną steskniłeś i postanowiłeś wszcząć nową dyskusję, pomimo, że poprzednią sam zakończyłeś. Ponieważ ja znam już Twoje podejście do sprawy:

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    sid ja nie zakladam... ja mam racje
    [...]uwierz z czasem zmienisz zdanie
    możesz odpuścić sobie prowokację, ponieważ ja się nie dam sprowokować.

mgtan
    Oczywiście to w dużej mierze kwestia podejścia, potrzeb i punktu widzenia. Natomiast nie zgadzam się, że różnice są większe między kompaktem i lustrzanką, bo to również zależy od użytkownika i jego potrzeb. Dla jednych kompakt to jest aż nadto.
    Moje stanowisko pracy to dwa monitory, tablet i komputer, który im szybszy tym lepiej. Bez problemu zrobię użytek z platformy 2 procesorowej, 8- rdzeniowej i 16 GB ramu, jedyne co mnie powstrzymuje, to to, że mnie na razie nie stać na taki sprzęt.
    Dlatego dla mnie różnice między laptopem a PC-tem są nawet większe niż między kompaktem a lustrzanką. Poza tym ergonomia pracy jest nieporównywalna.

Na koniec jedno sprostowanie. Kompakty są postrzegane jako gorszy gatunek aparatu. Ja tego tak nie odbieram. Gorszy dla nas, na forum foto, dla niektórych jest to lepsze rozwiązanie. Podobnie z laptopem, nie uważam ludzi korzystających z latopa, za takich którzy zadowalają się czymś gorszym. Mają inne ode mnie potrzeby.
    Po prostu jestem przeciwny tłumaczeniu innych potrzeb, tym, że coś jest równie dobre.
    W czystym porównaniu możliwości PC deklasuje wszelkie laptopy, ale sprawa nie jest już taka oczywista jeśli chodzi o wybór konkretnego rozwiązania pod konkretne potrzeby, dla konkretnej osoby.

Cytat Zamieszczone przez bucefal14 Zobacz posta
    Największą zaletą jest oczywiście dotykowy ekran i nie wyobrazam sobie obróbki na stacjonarce kiedy moge lezec na kanapie i za pomocą rysika dokładnie przerabiać zdjęcia.(typowy tablet).
    A ja wyobrażam tak sobie rozrywkę a nie pracę. Nie sądzę, by ktoś kto zajmuje się tym zawodowo, lub traktuje to bardzo poważnie, leżał na kanapie podczas pracy.

Co nie znaczy, że dla Ciebie takie rozwiązanie nie jest lepsze, bo zwyczajnie Tobie odpowiada. Czy potrzebny jest lepszy powód?

Domyślnie

Moje stanowisko pracy to dwa monitory, tablet i komputer, który im szybszy tym lepiej. Bez problemu zrobię użytek z platformy 2 procesorowej, 8- rdzeniowej i 16 GB ramu, jedyne co mnie powstrzymuje, to to, że mnie na razie nie stać na taki sprzęt.
    wiesz równie dobrze możesz mieć coś takiego w lapku... 8 rdzeni nie choć IBM swego czasu miał 8 rdzeniowego procka swojej produkcji zresztą co mógłbyc montowany w kompach przenośnych...

spójrz nawet na Della... 16GB ramu - no problem... dwa monitory no problem, tablet też... wydajny proc też no problem...kwestia jest jedna czego w PC nie osiągniesz... odpinasz go od tych akcesoriów (2 ekranów itd) i bierzesz w torbe i idziesz gdzie trzeba, do klienta, na sesje foto, itd. bez zbędnego kopiowania fotek itd itd.

Jak dla mnie to mnie nie przekonałeś do faktu ddesktopa (któego zresztą mam - i służy w sumie do oglądania TV i magazynowania i chyba tyle).

dotykowy ekran
    tu sie z tobą zgadzam - aczkolwiek to zalążek tableta ;-)
    Ostatnio edytowane przez mgtan ; 06-06-2009 o 21:13

Strona 32 z 36 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów