ja się jeszcze wstrzymam z zakupem zanim będą ogólnie dostępne bez czekania itp![]()
ja się jeszcze wstrzymam z zakupem zanim będą ogólnie dostępne bez czekania itp![]()
DwaCzarneEosy|SzkiełkoOkoŚwiecidełko
2 czerwca 2009 16:02 od "foto-tip"
"Witam,
od jutro beda juz obiektywy."
ciekawe kiedy beda "normalnie", bez ponad miesiecznych oczekiwan.
Czy poza płaczem i narzekaniem, że nie ma obiektywu - Ci co mają mogą dodać jakieś zdjęcia ??
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Ale Peleng jst obiektywem do pełnej klatki a ten Samyang nie.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Jak do pelnej? Tak samo oba sa do pelnej, bo maja mocowania EF. Peleng ma ogromna winiete na ff co nie jest niczym dziwnym ale najgorsze jest to, ze nie robi calego kola na matrycy. Ma uciete dolne i gorne brzegi kola, wiec jego dzialanie na FF jest niepelnosprawne. Gdyby byl caly, pelen okrag jak np. w sigmie 8mm, to jakies zastosowanie artystyczne na FF by bylo, a tak... :/
Samyang na FF (nikon) nie ma kola, ale kryje wiecej kadru, wiec nawet wiekszy uzytek jest z niego na FF niz z pelenga.
A tak wogole widze, ze Foto Tip juz na allegro wystawil samyangi.
Ja juz sprzedalem swojego pelenga, mam nadzieje, ze testowane samyangi nie beda sie roznic od tych sprzedawanych teraz. Druga sprawa dalem ciala, bo moglem zrobic jakies sample z pelenga, zapamietac dokladnie gdzie stalem itd a potem gdy bede posiadal samyanga zrobic te same zdjecia. Ciekawi mnie czy bedzie roznica w katach jakas wieksza lub mniejsza.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-06-2009 o 14:21
Akurat mocowanie EF nie oznacza, że coś jest do FF czy do cropa - vide Twój Tamron 17-50, który ma mocowanie EF a do pełnej klatki niezbyt się nadaje.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston