Pokaż wyniki od 1 do 10 z 858

Wątek: [test] Samyang Fisheye 8mm f/3.5

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Akurat mocowanie EF nie oznacza, że coś jest do FF czy do cropa - vide Twój Tamron 17-50, który ma mocowanie EF a do pełnej klatki niezbyt się nadaje.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Akurat mocowanie EF nie oznacza, że coś jest do FF czy do cropa - vide Twój Tamron 17-50, który ma mocowanie EF a do pełnej klatki niezbyt się nadaje.
    O tym dokladnie wiem.

Tak samo jak peleng - ma EF, a na FF na OGROMNA winiete. Tak jakies 60% kadru to realny obraz ze szkla. Wiec Tamron ze swoja mniejsza winieta bardziej do FF pasuje Wiem bo na FF Pelenga uzywalem mase razy.

Peleng i na dole Tamron na 5D

Z tego co widzialem po samplach Samyanga na D700, to on ma podobna winiete jak Tamron na 5D na dole. Wiec bedzie w miare ok na FF.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-06-2009 o 16:46

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Tak samo jak peleng - ma EF, a na FF na OGROMNA winiete. Tak jakies 60% kadru to realny obraz ze szkla.
    .
    Z tego co ja się orientuje to peleng to kołowe rybie oko pod FF więc ta "wineta" jest zamysłem gościa który wymyślał układ optyczny...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grisha Zobacz posta
    Z tego co ja się orientuje to peleng to kołowe rybie oko pod FF więc ta "wineta" jest zamysłem gościa który wymyślał układ optyczny...
    I ten gosc powinien dostac becki, bo na FF pelnego kola nie ma... Dlatego pelenga ciezko uznac, za dedyk do pelnej klatki. Jak cos to niepelnosprawny czyli prawie kolo i wielka winieta. Sigme 8mm mozna nazwac "KOLOWY" fish

ps. Znalazlem kilka sampli z pelenga, zrobionych z miejsc, ktore pamietam dokladnie (tzn, gdzie stalem). Wiec sklece jakies porownanie peleng vs samyang.

Moze jutro, bo bede mial sama w lapach
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-06-2009 o 21:29

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie poszły konie po betonie

Dostałem @ z UPS z numerem
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Z tego co wiem to EF oznacza ze obiektyw jest pod pelna klatke i podejdzie pod cropa. Tamron 17-50 to odpowiednik canonowego EF-S;a czyli szklo wylacznie pod cropa.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie

Domyślnie

EF i EF-s to rodzaj mocowania i tyle. Oderwij 'dupke' EF-s z Canona 10-22 i bedziesz mogl od 14mm sobie z 5D uzywac. EF-s to wymysl canona, zapewne aby rozgraniczyc specjalne szkla projektowane pod Crop. Czy ma to sens to nie wiem, to moja sprawa pod co podpinam i przeciez kadrowac winiete tez mozna... Masa Tamronow i Tokin pod Cropa ma mocowanie EF, podpinajac pod pelna klatke mozesz od pewnych ogniskowych uzywac je bezproblemowo nawet bez winietowania. Samyanga 8mm takze podlaczam pod mojego analoga i bardzo dobrze to wyglada (po kadrowaniu).

Uprawnienia umieszczania postów