Akurat mocowanie EF nie oznacza, że coś jest do FF czy do cropa - vide Twój Tamron 17-50, który ma mocowanie EF a do pełnej klatki niezbyt się nadaje.
Akurat mocowanie EF nie oznacza, że coś jest do FF czy do cropa - vide Twój Tamron 17-50, który ma mocowanie EF a do pełnej klatki niezbyt się nadaje.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
O tym dokladnie wiem.
Tak samo jak peleng - ma EF, a na FF na OGROMNA winiete. Tak jakies 60% kadru to realny obraz ze szkla. Wiec Tamron ze swoja mniejsza winieta bardziej do FF pasujeWiem bo na FF Pelenga uzywalem mase razy.
Peleng i na dole Tamron na 5D
Z tego co widzialem po samplach Samyanga na D700, to on ma podobna winiete jak Tamron na 5D na dole. Wiec bedzie w miare ok na FF.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-06-2009 o 16:46
I ten gosc powinien dostac becki, bo na FF pelnego kola nie ma... Dlatego pelenga ciezko uznac, za dedyk do pelnej klatki. Jak cos to niepelnosprawny czyli prawie kolo i wielka winieta. Sigme 8mm mozna nazwac "KOLOWY" fish
ps. Znalazlem kilka sampli z pelenga, zrobionych z miejsc, ktore pamietam dokladnie (tzn, gdzie stalem). Wiec sklece jakies porownanie peleng vs samyang.
Moze jutro, bo bede mial sama w lapach![]()
Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-06-2009 o 21:29
Dostałem @ z UPS z numerem![]()
the silence is deafening
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
EF i EF-s to rodzaj mocowania i tyle. Oderwij 'dupke' EF-s z Canona 10-22 i bedziesz mogl od 14mm sobie z 5D uzywac. EF-s to wymysl canona, zapewne aby rozgraniczyc specjalne szkla projektowane pod Crop. Czy ma to sens to nie wiem, to moja sprawa pod co podpinam i przeciez kadrowac winiete tez mozna... Masa Tamronow i Tokin pod Cropa ma mocowanie EF, podpinajac pod pelna klatke mozesz od pewnych ogniskowych uzywac je bezproblemowo nawet bez winietowania. Samyanga 8mm takze podlaczam pod mojego analoga i bardzo dobrze to wyglada (po kadrowaniu).