czyli pelnoklatkowcom pozostaje sigma 15, canon 15mm i zenitar 16mm jako tania opcja
czyli pelnoklatkowcom pozostaje sigma 15, canon 15mm i zenitar 16mm jako tania opcja
śluby, studio - Poznań
5dmkII, 12-200mm w 5 szklach
Właśnie dostałem info od foto-tipa, że dziś zostają wysłane wszystkie samyangi, dla tych, którzy zamówili je wcześniej (aż do dziś oczywiście):-D
nic tylko czekać na kuriera
Ja obiektyw już mam. niestety nie wrzucę zdjęć teraz ponieważ jestem u narzeczonej a transfer tutaj ledwo pozwala na chodzenie po forum.
Mogę jedynie powiedzieć że perspektywa jaką tworzy ten obiektyw to bajka. Ustawianie ostrości w wizjerze jest niemożliwe, nie widać zmian. Jest na tyle szeroko że po przyłożeniu osłony obiektywu do samego rogu budynku mam jeszcze sporo przestrzeni po bokach, ściany to ciut więcej niż połowa karu.
Nie chcę też pisać o własnościach optycznych póki nie przetestuję. Cieszy mnie jednak fakt, że nie zauważyłem dużych aberracji których się spodziewałem.
Jako prezent dostałem zestaw czyszczący.
O tym dokladnie wiem.
Tak samo jak peleng - ma EF, a na FF na OGROMNA winiete. Tak jakies 60% kadru to realny obraz ze szkla. Wiec Tamron ze swoja mniejsza winieta bardziej do FF pasujeWiem bo na FF Pelenga uzywalem mase razy.
Peleng i na dole Tamron na 5D
Z tego co widzialem po samplach Samyanga na D700, to on ma podobna winiete jak Tamron na 5D na dole. Wiec bedzie w miare ok na FF.
Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-06-2009 o 16:46
Dostałem maila z numerem paczki UPS.
Więc jutro fish u mniezamówienie z 16.04.2009r.
qrcze, ja nie dostalem mailajutro dzwonie do nich
zobaczcie jak 8-ki ida (niczym cieple buleczki)do Nikosiow
http://allegro.pl/item652401714_samy...d300_d700.html
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
ja to bym miał taka prosbe może ktos kto kupił własnie samyanga miał wcześniej lub ma styczność z pelengiem porównał te dwa obiektywy i doradził co lepsze?? Nie zwracając uwagi na cene tzn załóżmy ze peleng kosztuje 899zł![]()
I masz rację - Peleng jest fisheyem kołowym, a Samyang pełnoklatkowym.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston