Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Canon 30D + Tamron 17-50

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ilovemm90 Zobacz posta
    Autorowi chyba chodzilo o nowe 30D bo takie na ceneo wlasnie za taka cene jest ;>
    Faktycznie, jest na ceneo za 2,5 klocka. W chwili obecnej masz do wybory 3 puszki: 30D, 40D i 50D. Jeśli potrzebne nowe body to ja dopłaciłbym do 40D lub używane 30D szukał na allegro(sz) i zszedł z kosztów. A jak chcesz mieć sprzęt na 5 lat to z pewnością bierz 40D lub nawet 50D. Z drugiej strony ja bym dzieciakom nie dawał do rąk zabawki za 4k zł.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zyga102 Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanko.....czy te 8Mpx ( w stosunku do 15Mpx dzisiaj ) to wystarczające na przyszłe lata. Zdjęć większych jak A4 napewno nie będę robić. POZDRO
    To zależy, jeżeli robisz przemyślane zdjęcia to i 6Mpx wystarczy. Jednak jak wykadrujesz 10% z całego zdjęcia to i 25Mpx nie wystarczy.

Dopiero zaczyna Awatar dariusz_32

Domyślnie

Zobacz na parametry, maksymalna rozdzielczość to 3504 x 2336, podziel przez 300 i będziesz wiedział jaki rozmiar zdjęcia w calach uzyskasz przy jakości takiej, jak dla druku w czasopismach, czyli 300dpi.

Domyślnie

Witam wszystkich na forum.

Ja tez zastanawiam sie nad kupnem 40d + tamron 17-50 aktualnie jest po 4.499 taki zestaw wiec moim zdaniem lepiej dolozyc do nowszej maszynki.
    Ja z kolei zastanawiam sie czy nie poczekac az spadnie cena i nie kupic juz 50 d
    Jedynie czego sie obawiam to obiektywu.
    Poczytalem na forum i czesto nie lapia ostrosci
    W mojej miejscowosci to na zamowienie wiec nie mam w czym wybierac zreszta nie za bardzo sie znam i pewnie dopiero na kompie zobacze czy cos jest nie tak.
    A najgorzej jak nie bedzie trafial af to na bank w sklepie nie uda mi sie sprawdzic bo sie za bardzo nie znam na tym.

pozdr.
    Ostatnio edytowane przez Metroid ; 30-05-2009 o 21:43

Początki nałogu

Domyślnie

Na szybko się podepnę pod temat - czy warto wymienić 450D na 30D? Kiedyś zadawałem to pytanie na forum, jednak nikt mi nie odpowiedział. Myślałem także o używanym 40D, ale chyba taka wymiana byłaby już za droga, gdyż odkładam też na szkła.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Domyślnie

Kolega Caveman...moje maluchy mają po 18 lat. Jak im teraz bakcyla nie zasieję to kiedy. Dzieciaki ambitne to mam nadzieję że będą o sprzęt dbać. Widzę że wszyscy koledzyz forum skłaniają się ku zakupowi 40D. Czy faktycznie jest taka różnica w uchwycie aparatu.Chodzi mi oczywiście o leżenie w ręku 30d&40d ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Na szybko się podepnę pod temat - czy warto wymienić 450D na 30D? Kiedyś zadawałem to pytanie na forum, jednak nikt mi nie odpowiedział. Myślałem także o używanym 40D, ale chyba taka wymiana byłaby już za droga, gdyż odkładam też na szkła.
    A czego brakuje Ci w 450D? może wymiana nie ma sensu. Trzydziestka jest większa, szybsza i solidniejsza. Osobiście wolałbym nosić ze sobą 30D niż 450D, ale jeszcze bardziej wolałbym 400D+L niż 30D+kit. Wybór zależy od twoich potrzeb..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .. Widzę że wszyscy koledzyz forum skłaniają się ku zakupowi 40D. Czy faktycznie jest taka różnica w uchwycie aparatu.Chodzi mi oczywiście o leżenie w ręku 30d&40d ?
    Nie wszyscy :-D. A na to pytanie możesz tylko sam sobie odpowiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez Kronos ; 31-05-2009 o 11:26 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

...Czy faktycznie jest taka różnica w uchwycie aparatu.Chodzi mi oczywiście o leżenie w ręku 30d&40d ?
    Miałem 30D, teraz mam 50D i różnicy w uchwycie nie zauważyłem.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kronos Zobacz posta
    To zależy, jeżeli robisz przemyślane zdjęcia to i 6Mpx wystarczy. Jednak jak wykadrujesz 10% z całego zdjęcia to i 25Mpx nie wystarczy.
    Ostatnio robiłem odbitkę 45x30 dokładnie z zestawu 30D + Tamron 17-50, naprawdę jakość jest niezła.
    Co do tego na ile Ci posłuży - jeżeli nie jesteś maniakiem megapikseli oraz nie masz zamiaru przesiąść się na pełną klatkę to na pewno. Ja użytkuję amatorsko już 2 rok i mimo, że naczytałem się na różnych forach jaką to Tamron ma beznadziejną konstrukcję, tani plastik, że zasysa kurz, w dalszym ciągu oprócz paru rysek na osłonie przeciwsłonecznej nie widzę różnicy w porównaniu z nowością Ważne oczywiście, żeby trafić na egzemplarz ostry już od 2.8 (bo niestety widziałem te co nie są...). Co do puszki to skoro cena 30D jest atrakcyjna to na pewno wolałbym tą różnicę w porównaniu z 40D przeznaczyć na jakiś obiektyw, chociażby "plastik-fantastik" = 50 1.8 II

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanko.....czy te 8Mpx ( w stosunku do 15Mpx dzisiaj ) to wystarczające na przyszłe lata. Zdjęć większych jak A4 napewno nie będę robić. POZDRO
    Ja robiłem odbitki 30x45cm, są b.dobrej jakości jeśli odpowiednio wywołasz rawa. Robiłem równiez odbitke 60x90cm, ale tutaj pompowałem piksele na tiffie 16 bitowym, efekt mile mnie zaskoczył.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów