Strona 31 z 33 PierwszyPierwszy ... 212930313233 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Coś już napisał Awatar brunovis
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Czasy długie 1/8'', 1/6'', 1/20''
    Pytanie
    1. jaki statyw Mam Velbona CX 640 ale po pełnym wyciągnięciu kolumny i po zwolnieniu migawki aparat trzęsie się jak osika - dlatego używam MLU (wstępne podnoszenie lustra) i staram się nie wyciągać kolumny wcale a najlepiej by było jeszcze dociążyć (nie chcę tego powiedzieć - zmienić statyw). Widać, że na większych ogniskowych mydło jest dużo większe co jeszcze bardziej wskazuje na niestabilność statywu.
    2. Wiało ostatnio - liście na pewno będą poruszone. Poruszone jest wszystko ale liście chyba bardziej.

Propozycja testu :
    słoneczny dzień,
    ISO 400
    przysłona 5,6-8
    krótki czas i
    sprawdzić ostrość tam gdzie się ostrzyło :-D

Edit:
    Robiłem kiedyś zdjęcia nocne z czasem 20 - 30 s. Wszystkie ostre bo podniesienie lustra i zwolnienie migawki przy tak długim czasie nie miało zbytniego wpływu na ostrość zdjęcia (chciałem usunąć przechodzące osoby przed aparatem):wink:
    Ostatnio edytowane przez brunovis ; 06-10-2008 o 20:29

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

po mojemu 17-85 jest w miarę ok (oczywiscie aberacja duża ale nie to sprawdzamy), a te z 75-300 wyglądają jak ruszone.. jaki statyw? - czasy za długie i tak, mlu było używane?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

orety
    Guest

Domyślnie

brunovis,
    Masz racje, ja mam Velbona CX 540 i mam ten sam problem zdaje się, dlatego ustawiałem samowyzwalacz na 10 sekund, a po zwolnieniu migawki tak jak mówisz, aparat potrafił się zatrząść, moze to jest wlasnie przyczyną... Jutro powtórzę test z 400, u mnie raczej nie wiało dzisiaj O słoneczny dzień ciężko ostatnio

artus,
    Jak wyżej, MLU nie było używane bo za bardzo się aparat trząsł.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    My bad... Aparat jest stabilniejszy przy MLU, teraz widzę. Sorry
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zdjecie zrobione przed chwila, 300mm, ISO 400, AF wielopunktowy, kolumna statywu zupelnie schowana, po wyostrzeniu podnioslem lustro i zrobilem z autowyzwalacza 2 sekundy. Chyba sie problem rozwiazal.

http://img261.imageshack.us/my.php?image=img0451ci4.jpg
    Ostatnio edytowane przez orety ; 06-10-2008 o 22:54 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Mam podobny problem co orety. Zdjęcia z bliska są trafione, natomiast przy fotografowaniu dalszych obiektów AF (oddalonych ok 50m) przestrzela ze 20m. Poruszenie zdjęcia odpada bo ostrość jest , tylko że za daleko. Możliwe jest żeby BF ujawniał się tylko przy ustawianiu ostrości na większe odległości?
    EOS 5D III + 24-70L, 135L, 50 1.4 ,28 1.8, 430ex, falcon 8mm

Dopiero zaczyna

Domyślnie EOS 40D - numer seryjny?

Tytułem wstępu:
    Wiem, że było, że się czepiam, że EOS 40D ma najlepszy AF tylko ja nie umiem robić zdjęć i mam gó****ny obiektyw. Dlatego kolegom, którzy nie mają problemu z tym aparatem gratuluję, a zapraszam tych, którzy jednak nie są zadowoleni z ostrości.

Mój z obiektywem 17-85 IS robi nieostre zdjęcia. Nie jest to tragedia, ale przy ogniskowej 80 nie można zrobić portetu z ostrym okiem, skórą. Kalibracje na Żytniej nic nie dały.
    Postanowiłem przetestować kilka innych egzemplarzy. Ponieważ wśród znajomych nie znalazłem 40D, porównałem 3 aparaty w sklepach. Zawsze z tym samym obiektywem, te same ustawienia czułości, przysłony i czasu, korekty flesza, odległości itd. Zdjęcia oglądałem w programie Digital Photo Professional w skali 1:1. Próbowałem uzyskać ostre zdjęcie oka. Udało się tylko z jednym aparatem.
    Ponieważ teraz czekam na decyzję sprzedawcy w sprawie wymiany mojego aparatu, zastanawiam się, jakie są szanse, że nowy będzie działał prawidłowo. Czy ma to związek z datą i miejscem produkcji?
    Aparaty, które testowałem miały numery:

0830514932 nie ostry
    1630805437 nie ostry
    1731008035 nie ostry
    1831004841 OSTRY!

Na Żytniej nie powiedzieli mi jak odczytać te informacje z numeru seryjnego, przypuszczają, że trzecia cyfra oznacza kraj producenta. W internecie znalazłem tylko dane na temat pierwszej cyfry. Prawdopodobnie oznacza rok produkcji:
    0 = pierwszy rok, a więc chyba 2007
    1 = drugi, więc 2008
    To by oznaczało, że pierwszy powstał w 2007 roku, a pozostałe w 2008. Wszystkie z jednego kraju.
    Nie sądzę, żeby druga cyfra oznaczała miesiąc, bo jak oznaczyć październik? Są kolejne: 6, 7 i 8. Może wersja płyty głównej? Czy cyfry czwarta i piąta oznaczają miesiąc lub tydzień roku?
    Czy ktoś ma jakieś informacje lub choćby teorie na ten temat? A może pochwalicie się swoimi numerami, może znajdziemy jakąś prawidłowość.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wątpię aby istniała jakaś prawidłowość.
    Np. mam teraz w ręku puszkę 0830541XXX, oczywiście ostrą
    Drugi mój 40d też jest z 2007 (trochę wcześniejszy), też ostry

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Wątpię aby istniała jakaś prawidłowość.
    Np. mam teraz w ręku puszkę 0830541XXX, oczywiście ostrą
    Drugi mój 40d też jest z 2007 (trochę wcześniejszy), też ostry
    A dziewiąta cyfra? W numerach, które wymieniłem są 3-ki i 4-ka. Jak u Ciebie?

Domyślnie

Kolejna numerkologia? :-D
    Słyszałem że ktoś wywiedział się kiedyś jak po numerze seryjnym poznać w którym dniu tygodnia został zrobiony helios 58/2 :-D
    Ponoć najlepsze były środowe, bo obsługa zdążyła już wytrzeźwieć po weekendzie a jeszcze nie była wstawiona przed weekendem :-D
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunhil Zobacz posta
    A dziewiąta cyfra? W numerach, które wymieniłem są 3-ki i 4-ka. Jak u Ciebie?
    Dziewiąta jest 5-ka.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunhil Zobacz posta
    Aparaty, które testowałem miały numery:

0830514932 nie ostry
    1630805437 nie ostry
    1731008035 nie ostry
    1831004841 OSTRY!
    Jesteś o krok od paranoi. Daj sobie spokój z tą numerologią. Nawet jeśli występują jakieś różnice w tych puszkach to są one zupełnie przypadkowe.

Strona 31 z 33 PierwszyPierwszy ... 212930313233 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów