Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie EOS 40D - numer seryjny?

Tytułem wstępu:
    Wiem, że było, że się czepiam, że EOS 40D ma najlepszy AF tylko ja nie umiem robić zdjęć i mam gó****ny obiektyw. Dlatego kolegom, którzy nie mają problemu z tym aparatem gratuluję, a zapraszam tych, którzy jednak nie są zadowoleni z ostrości.

Mój z obiektywem 17-85 IS robi nieostre zdjęcia. Nie jest to tragedia, ale przy ogniskowej 80 nie można zrobić portetu z ostrym okiem, skórą. Kalibracje na Żytniej nic nie dały.
    Postanowiłem przetestować kilka innych egzemplarzy. Ponieważ wśród znajomych nie znalazłem 40D, porównałem 3 aparaty w sklepach. Zawsze z tym samym obiektywem, te same ustawienia czułości, przysłony i czasu, korekty flesza, odległości itd. Zdjęcia oglądałem w programie Digital Photo Professional w skali 1:1. Próbowałem uzyskać ostre zdjęcie oka. Udało się tylko z jednym aparatem.
    Ponieważ teraz czekam na decyzję sprzedawcy w sprawie wymiany mojego aparatu, zastanawiam się, jakie są szanse, że nowy będzie działał prawidłowo. Czy ma to związek z datą i miejscem produkcji?
    Aparaty, które testowałem miały numery:

0830514932 nie ostry
    1630805437 nie ostry
    1731008035 nie ostry
    1831004841 OSTRY!

Na Żytniej nie powiedzieli mi jak odczytać te informacje z numeru seryjnego, przypuszczają, że trzecia cyfra oznacza kraj producenta. W internecie znalazłem tylko dane na temat pierwszej cyfry. Prawdopodobnie oznacza rok produkcji:
    0 = pierwszy rok, a więc chyba 2007
    1 = drugi, więc 2008
    To by oznaczało, że pierwszy powstał w 2007 roku, a pozostałe w 2008. Wszystkie z jednego kraju.
    Nie sądzę, żeby druga cyfra oznaczała miesiąc, bo jak oznaczyć październik? Są kolejne: 6, 7 i 8. Może wersja płyty głównej? Czy cyfry czwarta i piąta oznaczają miesiąc lub tydzień roku?
    Czy ktoś ma jakieś informacje lub choćby teorie na ten temat? A może pochwalicie się swoimi numerami, może znajdziemy jakąś prawidłowość.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wątpię aby istniała jakaś prawidłowość.
    Np. mam teraz w ręku puszkę 0830541XXX, oczywiście ostrą
    Drugi mój 40d też jest z 2007 (trochę wcześniejszy), też ostry

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Wątpię aby istniała jakaś prawidłowość.
    Np. mam teraz w ręku puszkę 0830541XXX, oczywiście ostrą
    Drugi mój 40d też jest z 2007 (trochę wcześniejszy), też ostry
    A dziewiąta cyfra? W numerach, które wymieniłem są 3-ki i 4-ka. Jak u Ciebie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunhil Zobacz posta
    A dziewiąta cyfra? W numerach, które wymieniłem są 3-ki i 4-ka. Jak u Ciebie?
    Dziewiąta jest 5-ka.

Domyślnie

Kolejna numerkologia? :-D
    Słyszałem że ktoś wywiedział się kiedyś jak po numerze seryjnym poznać w którym dniu tygodnia został zrobiony helios 58/2 :-D
    Ponoć najlepsze były środowe, bo obsługa zdążyła już wytrzeźwieć po weekendzie a jeszcze nie była wstawiona przed weekendem :-D
    40d + 17-40/4L + 70-200/4L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qb4hkm Zobacz posta
    Kolejna numerkologia? :-D
    Słyszałem że ktoś wywiedział się kiedyś jak po numerze seryjnym poznać w którym dniu tygodnia został zrobiony helios 58/2 :-D
    Ponoć najlepsze były środowe, bo obsługa zdążyła już wytrzeźwieć po weekendzie a jeszcze nie była wstawiona przed weekendem :-D
    Czytałeś wstęp? Powtórzę: (...) kolegom, którzy nie mają problemu z tym aparatem gratuluję, a zapraszam tych, którzy jednak nie są zadowoleni z ostrości.
    Oczywiście jeżeli ktoś ze szczęśliwych posiadaczy "ostrych" egzemplarzy będzie chciał się pochwalić numerem, to chwała i dzięki Mu za to.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunhil Zobacz posta
    Aparaty, które testowałem miały numery:

0830514932 nie ostry
    1630805437 nie ostry
    1731008035 nie ostry
    1831004841 OSTRY!
    Jesteś o krok od paranoi. Daj sobie spokój z tą numerologią. Nawet jeśli występują jakieś różnice w tych puszkach to są one zupełnie przypadkowe.

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Ja mam 40D kupiony jesienia 2008 w fotopajacu
    oczywiscie na miejsce wzialem lapsa i szklo
    przestrzelilem na miejscu pierwsza puszke z brzegu, sprawdzilem na laptoku i ostro

numer seryjny to
    1330724xxx
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

ciekawe teorie, imho trzeba miec pecha by trafic na "nieostrego" eosa, ja kupowalem powiedzmy w ciemno 30d i 40d na allegro i mialem szczescie

darkon
    Guest

Domyślnie

wiosna 2008, ostry nawet z Tamronem 17-50 dogadał się za pierwszym razem :-D

sn: 1030525xxx

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów