Tytułem wstępu:
Wiem, że było, że się czepiam, że EOS 40D ma najlepszy AF tylko ja nie umiem robić zdjęć i mam gó****ny obiektyw. Dlatego kolegom, którzy nie mają problemu z tym aparatem gratuluję, a zapraszam tych, którzy jednak nie są zadowoleni z ostrości.
Mój z obiektywem 17-85 IS robi nieostre zdjęcia. Nie jest to tragedia, ale przy ogniskowej 80 nie można zrobić portetu z ostrym okiem, skórą. Kalibracje na Żytniej nic nie dały.
Postanowiłem przetestować kilka innych egzemplarzy. Ponieważ wśród znajomych nie znalazłem 40D, porównałem 3 aparaty w sklepach. Zawsze z tym samym obiektywem, te same ustawienia czułości, przysłony i czasu, korekty flesza, odległości itd. Zdjęcia oglądałem w programie Digital Photo Professional w skali 1:1. Próbowałem uzyskać ostre zdjęcie oka. Udało się tylko z jednym aparatem.
Ponieważ teraz czekam na decyzję sprzedawcy w sprawie wymiany mojego aparatu, zastanawiam się, jakie są szanse, że nowy będzie działał prawidłowo. Czy ma to związek z datą i miejscem produkcji?
Aparaty, które testowałem miały numery:
0830514932 nie ostry
1630805437 nie ostry
1731008035 nie ostry
1831004841 OSTRY!
Na Żytniej nie powiedzieli mi jak odczytać te informacje z numeru seryjnego, przypuszczają, że trzecia cyfra oznacza kraj producenta. W internecie znalazłem tylko dane na temat pierwszej cyfry. Prawdopodobnie oznacza rok produkcji:
0 = pierwszy rok, a więc chyba 2007
1 = drugi, więc 2008
To by oznaczało, że pierwszy powstał w 2007 roku, a pozostałe w 2008. Wszystkie z jednego kraju.
Nie sądzę, żeby druga cyfra oznaczała miesiąc, bo jak oznaczyć październik? Są kolejne: 6, 7 i 8. Może wersja płyty głównej? Czy cyfry czwarta i piąta oznaczają miesiąc lub tydzień roku?
Czy ktoś ma jakieś informacje lub choćby teorie na ten temat? A może pochwalicie się swoimi numerami, może znajdziemy jakąś prawidłowość.