Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: 40D czy 450D, szkła Canona cz Sigmy itd.?

smogg9
    Guest

Question 40D czy 450D, szkła Canona cz Sigmy itd.?

Witam,
    zastanawiam się nad kupnem lustrzanki.
    Stoję na razie nad wyborem pomiędzy
    450D i 40D oraz obiektywy do tego...

zestaw nr 1: Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM + Canon 50mm f/1.8
    zestaw nr 2: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS HSM + Canon 50mm f/1.8
    zestaw nr 3: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS + Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS + Canon 50mm f/1.8
    zestaw nr 4: coś od minimum 18mm do minimum 125mm (200mm) ze stabilizacją, jeden lub dwa szkła + Canon 50mm f/1.8

Do tego 450D czy 40D?

Cenowo, nie wiem dokładnie jak określić, bo będę kupował to w Australii i każdy z powyższy zestawów będzie kosztował podobnie - 1500-1600$.

Ostatecznie i tak nie wiem czy to będzie któryś z tych Canonów :P
    Ale na razie chcę wybrać lidera z Canonów i będę myślał dalej.

Dzięki za pomoc.

pozdrawiam,
    smogg9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Zacznij trochę lepiej, tzn kup Canona 50D wraz z kitem. Całą resztę dokupisz później. Ponoć dobry początek to podstawa. No i oby mieć jasność w temacie, to poczytaj też wątki o kompatybilności obiektywów Sigmy z body Canona. Proponuję poczytać też o Nikonie D90 i wybrać któryś z tych korpusów.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 25-05-2009 o 08:27
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

smogg9
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Zacznij trochę lepiej, tzn kup Canona 50D wraz z kitem. Całą resztę dokupisz później. Ponoć dobry początek to podstawa. No i oby mieć jasność w temacie, to poczytaj też wątki o kompatybilności obiektywów Sigmy z body Canona. Proponuję poczytać też o Nikonie D90 i wybrać któryś z tych korpusów.
    Dzieki za sugestie, ale jak napisalem chce cos od minimum 18mm do minimum 125mm, jedno czy dwa szkla. Nie mam wiecej pieniedzy i na razie miec nie bede. A za jakis czas wyjezdzam w ciekawe miejsca i chce miec cos lepszego do fotografowania niz kompakt, takze 50D z kitem czy D90 odpada niestety...
    To co teraz kupie pewnie pouzywam z 2-3 lata minimum (korpus), a szkla jak przyjdzie wiecej $ wymienie... ale przynajmniej 1-1,5 roku nie planuje zmian tzn. dokadac wiecej niz 500zl, najwyzej sprzedam te co bede mial, doloze 200-300zl i kupie cos innego. Takie mam plany i fundusze i chce z tego wyciagnac co najlepsze.

dazz
    Guest

Domyślnie

40d i nawet bym sie nie zastanawial

Coś już napisał Awatar TIX
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

miałem podobny dylemat - "pomacałem" 450D i 40D i jak widać po podpisie wybrałem 40D. 450 natomiast troszke "zabawkowe" wrażenie sprawiała (i tak nie przebije to chamskiego plastiku Alfy 350 )
    /sig w budowie/
    40D, Pancolar 50mm 1.8, C50 1.8 MkII, C35-105, Granit 80-200 mm , Jupiter 85/2.0 , 135mm, walizka różności

jkarwowski
    Guest

Domyślnie

jesli chodzi o body to pojedz sobie do jakiego media i zobacz jak leza w reku gwarantuje ze zdecydujesz sie na 40D a co do szkiel to zestaw pierwszy ktory z czesem zmienisz i tyle ;] jak zobaczysz czego ci brakuje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smogg9 Zobacz posta
    Dzieki za sugestie, ale jak napisalem chce cos od minimum 18mm do minimum 125mm, jedno czy dwa szkla.......
    W tym układzie rzeczy kup na początek Canona 18-200 (będziesz mieć jedno szkło). Przy tym szkle masz na pewno gwarancję prawidlowo pracujacego AF, co w przypadku Sigm nie zawsze ma miejsce. Jeśli jednak wolisz dwa obiektywy, to kup 17-55 i 55-250. W tych konfiguracjach (biorąc pod uwagę Twój cash) będziesz mieć w miarę pokryty zakres ogniskowych. A co do body, to tak, jak napisał jkarwowski idź np do MM i pomacaj sobie poszczególne korpusy.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał

Domyślnie

Miałem 450D siedem miesięcy i zamieniłem na 40D

smogg9
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    W tym układzie rzeczy kup na początek Canona 18-200 (będziesz mieć jedno szkło). Przy tym szkle masz na pewno gwarancję prawidlowo pracujacego AF, co w przypadku Sigm nie zawsze ma miejsce. Jeśli jednak wolisz dwa obiektywy, to kup 17-55 i 55-250. W tych konfiguracjach (biorąc pod uwagę Twój cash) będziesz mieć w miarę pokryty zakres ogniskowych. A co do body, to tak, jak napisał jkarwowski idź np do MM i pomacaj sobie poszczególne korpusy.
    Chyba tak zrobie i kupie Canona 18-200mm,ale jeszcze nie wiem... czytam, czytam, czytam... i wiecej rozmyslan to daje niz odpowiedzi :P
    Czytam jeszcze o Nikonach, Olympusach i Pentax - ten ostatni zaraz po 40D najbardziej mnie ciagnie do siebie, model K20D, tylko czytalem, ze czasami na problemy z AF... ale za to super szczelny i stablilizacja w korpusie, czego 40D nie ma :/

A co do MM to do najblizszego mam jakies 16000 km w linii prostej :P
    Ale przejde sie do lokalnego sklepu,widzialem juz poszczegolne modele, po drugie nie zalezy mi zbytnio na wygladzie, "pierwszym kontakcie" - do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic - nie kupie i tak aparatu, ktory super mi sie trzyma, ma wszystko pod reka,ale gorszy technicznie, wypluwa gorsze zdjecia... do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic A co do wygladu i jakosci wykonania to najbardziej mi sie podoba znowu K20D

Dzieki za sugestie

Coś już napisał

Domyślnie

Ja bym brał 40D

Co do szkieł to 50mm 1.8 to dobry wybór .
    ja mam dwa obiektywy . Sigme 17-70 , i Sigme 70-300 APO , bardzo fajny zestawik jak na poczatek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów