Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: 40D czy 450D, szkła Canona cz Sigmy itd.?

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Ja bym wziął 450d a różnice w cenie między nim a 40d zainwestował w jakieś lepsze szkło/szkła.
    Nie uważam że 450d jest lepsze od 40d. Jestem natomiast pewny że lepsze efekty osiągniesz robiąc zdjęcie 450d+jakieś dobre jasne szkło niż 40d albo nawet 50d z kitem czy czymś tam innym...
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Do autora wątku: z wymienionych przez Ciebie wybrałbym zestaw nr 3 + 40d. Obiektywy z tego zestawienia na początek przygody z fotografowaniem są bardzo dobre i dają na prawdę duże możliwości. Z czasem jeśli nie będą Cię już zadowalać wymienisz na lepsze. Body na pewno pozostanie w torbie na dłużej, bo jest wygodne, wytrzymałe i ma bardzo dobry AF.

Gdybym jednak mógł wyjść poza ramy sprzętowe wyznaczone przez Ciebie kupiłbym sprzęt używany!

Ogólnie dobór zabawek foto to "temat rzeka" bo każdy z udzielających się w takich wątkach gdzieś tam w podświadomości wybiera sprzęt pod siebie
    Najbezpieczniej kupić 40d z kitem, ew. z dodatkowym 50mm/f1.8, pofocić trochę i zobaczyć czego brakuje i co najbardziej lubisz fotografować.

powodzenia!

EDIT: Jeszcze 1 uwaga co do różnicy między puszkami xxd a xxxd - obie robią taie same zdjęcia! Ewentualne różnice są tak subtelne, że bez EXIF-ów i tak nikt z canon-board nie powie, które zdjęcie czym robione Różnica na pewno jest w wygodzie użytkowania - przy czym dla jednych 40d będzie wygodny bo ma pewniejszy uchwyt i lepiej rozłożone guziki a dla drugich 450d bo jest mniejszy, lżejszy i łatwiej go transportować choćby podczas podróży 40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 25-05-2009 o 22:06
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    EDIT: Jeszcze 1 uwaga co do różnicy między puszkami xxd a xxxd - obie robią taie same zdjęcia! Ewentualne różnice są tak subtelne, że bez EXIF-ów i tak nikt z canon-board nie powie, które zdjęcie czym robione Różnica na pewno jest w wygodzie użytkowania - przy czym dla jednych 40d będzie wygodny bo ma pewniejszy uchwyt i lepiej rozłożone guziki a dla drugich 450d bo jest mniejszy, lżejszy i łatwiej go transportować choćby podczas podróży 40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
    Mądre słowa i dobre rady.Mogę się też pod nimi podpisać.
    Ostatnio edytowane przez andrewjohn ; 25-05-2009 o 22:38
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Mądre słowa i dobre rady.Mogę się też pod nimi podpisać.
    Ja jeszcze dodam, ze każdemu wg jego potrzeb.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    40d ma na pewno lepszy AF więc jeśli będziesz używał jasnych szkieł to będzie to na pewno WIELKA zaleta.
    1. ...lepszy na punktach bocznych
    2. ...lepszy w trybie detekcji fazy. 450tka ma doskonały AF na zasadzie detekcji kontrastu (BARDZO WOOOLNY), i b.wygodne ustawianie ręczne ostrości na ekraniku (oczywiście jedno i drugie do zdjęć statywowych).
    3. ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)
    Jeśli można, to skąd posiadasz taką informację
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    3. ...lepszy jak się nie trafi na "osobliwy" egzemplarz (w każdym modelu są... ale to 40tka jest najczęśćiej regulowaną puszką przez serwis na Żytniej?)
    to ja jeszcze dodam, że w 40 częściej niż w innych Canonach pada migawka i to po krótkich przebiegach (sam jestem przykładem)
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Coś już napisał

Domyślnie

to ja jeszcze dodam, że w 40 częściej niż w innych Canonach pada migawka i to po krótkich przebiegach (sam jestem przykładem)
    nie żartuj a co dopiero kupiłem już się boję można wiedzieć po ilu klapnięciach ci padła?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Jeśli można, to skąd posiadasz taką informację
    1. Plotki z tego forum
    2. Kolega dawał 2 razy do regulacji, wcześniej wymieniał 3 obiektywy...
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A niech będzie - dorzucę punkcik za 40d. Za 70-200/4 też dorzucę
    Ergonomią 40d bije 450d o głowę i nie wnikając w szczegóły techniczne, dla samej obsługi cieszę się, że dorzuciłam do tego body.

Kompletowałam sprzęt w ciemno (przesiadka z kompakta) przed wyjazdem, wszystko trochę na hurra, ale nie żałuję niczego co kupiłam. Może tylko, że nie zdecydowałam się na jakieś UWA jak jeszcze ceny były w miarę normalne... W każdym razie na wyjeździe nic mi nie brakowało, tylko dość rzadko sięgałam po 50/1.8.

A takie 70-200/4 dla amatora?... Sama przyjemność
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów