Strona 26 z 49 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 490

Wątek: Canon EOS 500D

Bywalec
    Miasto
    wawa

Domyślnie

2 gi dzień użytkowania 500, przesiadka z 400 (zostawiłem go w rozliczeniu z wielkim bólem, po roku użytkowania), uzywane do reporterki rodzinnej jak to nazywam, spostrzeżenia:

jakość zdjęć w dalszym ciagu jak dla mnie super;
    jakość wykonania na plus;
    wyświetlacz oooolbrzymi plus (kontrola ostrości podczas filmowania na MF jak dla mnie łatwizna, podgląd zdjęcia gdzie trafił fokus - bez potrzeby powiększania);
    lepiej się go trzyma;
    w zasadzie używam iso tak do 200 (jesli trzeba używam lampy), więc szum powyżej mi nie przeszkadza;
    brakuje mi tylko srawów i 30 klatek na 1080p.

ogólnie jako amator jestem oczarowany
    Ostatnio edytowane przez tnt ; 22-05-2009 o 10:07
    C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1

Dopiero zaczyna Awatar Stryjek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bobek1971 Zobacz posta
    a jeszcze jedno małe pytanko..jak to możliwe że AF w 50D ma być lepsze od AF z 500D skoro obsługuje je w obu aparatach ten sam procesor digic IV ?
    z tego co przeczytałem w 50D wszystkie czujniki AF są krzyżowe , w 500D tylko centralny. Ma mieć to bezpośrednie przełożenie na sprawność - większą bezbłędność AF , tak mówi teoria, pytanie tylko czy rzeczywiście ? W rzeczywistości, z tym AF u Canona czytam że nawet w 5D nie za bardzo, pokrywa się to z moim ( złym ) doświadczeniem w 350D.
    Ostatnio edytowane przez Stryjek ; 22-05-2009 o 10:27
    Canon;

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stryjek Zobacz posta
    z tego co przeczytałem w 50D wszystkie czujniki AF są krzyżowe , w 500D tylko centralny. Ma mieć to bezpośrednie przełożenie na sprawność - większą bezbłędność AF , tak mówi teoria, pytanie tylko czy rzeczywiście ? W rzeczywistości, z tym AF u Canona czytam że nawet w 5D nie za bardzo, pokrywa się to z moim ( złym ) doświadczeniem w 350D.
    Rzeczywiście. 50D/40D mają lepszy AF od 5d, o 350D nie wspominając. Szybszy, bardziej niezawodny. I z wszystkimi punktami krzyżowymi, co w praktyce oznacza np. możliwość komponowania kadru przez ostrzenie wybranym bocznym punktem.

Bobek1971
    Guest

Domyślnie

Jestem raczej zdecydowany na 500D. docelowym aparatem będzie 5dMark II ale nie stać mnie w najbliższym okresie na wydanie takiej kwoty..jeśli zejdzie do 5k wówczas wrócę do marzeń
    A i łatwiej będzie chyba mi upłynnić 500D niźli 50D - jednak więcej jest amatorów, którzy będą chcieli kupić coś lepszego [znaczy z kompakta na lustrzankę i do tego z filmami ] niżli taki mało wypasiony 50D
    Tak mi podpowiada intuicja i czynniki mające wpływ na decyzje człowieka odnośnie zakupu ...

Potrzebna jest mi jeszcze pomoc w zakresie obiektywu do tej 500D w zakresie ogniskowej od 20 - 80mm. Obiektyw na lata, jeśli trzeba drogi jeśli nie to wystarczy taki bym był zadowolony...
    To jest tak jak z obiektywem 70-200 f.4 i 70-200 f2.8 - wielu z was jest zadowolonych z wyników na 4 i nie widzi potrzeby wydania kolejnych tysięcy na 2.8.
    Dlatego jaki obiektyw w tym zakresie....dobry w przyszłości do 5D MII...ale niezbyt drogi w stosunku do jakości

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

a jeszcze jedno małe pytanko..jak to możliwe że AF w 50D ma być lepsze od AF z 500D skoro obsługuje je w obu aparatach ten sam procesor digic IV ?
    AF w 50D/40D nie dość, że ma wszystkie punkty krzyżowe to jeszcze środkowy ma zupełnie inną konstrukcję niż w 500D/450D. W związku z tym zapewnia lepszą pracę zarówno w kiepskim świetle jak i ze szkłami F2.8 i jaśniejszymi.
    Stryjek różnica w AF pomiędzy 40D, a 350D to przepaść (mam oba). Min. dlatego było tyle biadolenia na AF w 5DmkII, że dlaczego nie dali tego z 40D.

Potrzebna jest mi jeszcze pomoc w zakresie obiektywu do tej 500D w zakresie ogniskowej od 20 - 80mm. Obiektyw na lata, jeśli trzeba drogi jeśli nie to wystarczy taki bym był zadowolony...
    To jest tak jak z obiektywem 70-200 f.4 i 70-200 f2.8 - wielu z was jest zadowolonych z wyników na 4 i nie widzi potrzeby wydania kolejnych tysięcy na 2.8.
    Dlatego jaki obiektyw w tym zakresie....dobry w przyszłości do 5D MII...ale niezbyt drogi w stosunku do jakości
    Ale to nie ten wątek 8).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-05-2009 o 15:05
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

przepraszam ale jaka dodatnia jakosc maja boczne punkty krzyzowe ?

w sensie, prawie 99% robi sie zazwyczaj srodkowym
    czy krzyzowe boczne pomagaja srodkowemu w czyms szczegolnym ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    przepraszam ale jaka dodatnia jakosc maja boczne punkty krzyzowe ?
    Dla mnie taką, że w ciemnicy mogę ich użyć. Z tymi w 30D już nie ma tak różowo. W praktyce doszło do tego, że w 30D przestałem ich używać w ogóle .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    AF w 50D/40D nie dość, że ma wszystkie punkty krzyżowe to jeszcze środkowy ma zupełnie inną konstrukcję niż w 500D/450D. W związku z tym zapewnia lepszą pracę zarówno w kiepskim świetle jak i ze szkłami F2.8 i jaśniejszymi.
    Ale to nie ten wątek 8).
    W jakim sensie inna konstrukcje ? Ze lepiej pracuje z jasnymi (F2.8) szklami ? Akurat to jest w 400/450/500D.

Początki nałogu

Domyślnie

Dla mnie taką, że w ciemnicy mogę ich użyć
    no tak ale mozna tez dalej uzywac srodkowego nie widze zeny brak tych bocznych krzyzowych jakos umniejszal jakosc aparatu zwlaszcza tanszych modeli

chyba ze jakos punkty skupione w srodku w tajemniczy sposob daja poprawe ale to chyba marketingowe gadanie

Początki nałogu

Domyślnie

@LISU:
    Wszystkim da się zrobić prawie wszystko. Nie zmienia to faktu, że wiele fotografii się robi wyższymi modelami łatwiej. Jest większe prawdopodobieństwo uzyskania technicznie dobrego foto na sprzęcie wyższej klasy.
    W takim przypadku, mogę ponowić pytanie: po co ci XXXD? To D60, 10D & spółka nie wystarczają? Można je kupić za grosze.
    Bardzo ciekawe jest wyciąganie z rękawa linków...ciąg dalszy cyklu "a ja, a ja, to znam kolesia...". Piaskownica.
    @pan.kolega:
    Cóż, jeżeli próbujesz pisać jakie dyrdymały (popatrz na swoje 'punkty' i zastanów się nad ich sensem)?
    Poza tym, tak myślałem....jak się zechce, to i wizjer w Hasslu będzie równie dobry, co w XXXD. Wystarczy tylko się obruszyć i napisać swoją rację.
    "Ta sama wielkość i jasność, tylko nie ładność" hłe hłe hłe...
    @jotes25
    Z cięższym szkłem każdy zestaw ma środek ciężkości poza korpusem. Zestaw z "jedynką" też.
    @Bobek1971
    Jak to możliwe, że 1Ds Mark III ma lepszy AF od 1000D, przecież obydwa mają Digice III?

Heh, mam wrażenie że opadło mnie kółko adoracji 500D.
    Każdy musi sobie udowodnić, że jego maszinka jest najlepciejsza na osiedlu, że wyższe modele wprawdzie istnieją, ale tak naprawdę nie mają żadnej przewagi nad naszym plastikowo-metalowym bożkiem. Zupełnym przypadkiem okazuje się, że wszystkie cechy, jakie ma XXD, są cechami pozytywnymi. Brawo heheh.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Strona 26 z 49 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów