Może nowym firmware będzie dostępne.![]()
Może nowym firmware będzie dostępne.![]()
To sie pochwale, juz od godziny trzymam w ręce moja 500dpierwsze wrażenie znacznie przyjemniejsze niz po kontakcie z alfa 350 (jedyna cyfrowa lustrzanka którą miałem okazje pobawic sie przez 2 dni) Zobaczymy co jutro w dzień zaoferuje canon
pytanie:
czy ktoś wie czy zabieg z lekkim przekręceniem obiektywu (dla zablokowania przysłony w trybie filmowania) stanowi realne zagrożenie że prądy popłyną nie po tych stykach co trzeba, co mogłoby uszkodzić elektronikę body lub obiektywu?
C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1
Stanowi, tam masz obok siebie masy, różne zasilania i piny sygnałowe.
a ja bym stawiał na to że nie - bo napięcie jest cały czas na stykach - i wyjmując obiektyw te zwarcia by się robiły - a o takich przypadkach nikt chyba nie słyszał
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
nasuwa mi się zatem pytanie:
czy zmiana obiektywu przy włączonym aparacie to częsty proceder?
bo jeśli częsty, a nie ma informacji w necie o uszkodzeniach elektroniki body/obiektywu, to IMHO ryzyko stosowania triku z blokadą przysłony jest niewielkie
EDIT: w instrukcji 500D nie ma informacji o zakazie wymiany obiektywu przy włączonym aparacie
C550D, T12-24, C50 1.4 USM, C18-200IS, METZ 58-AF1
Btw. jak ktoś chciałby sobie poczytać tą jakże ciekawą dyskusję..
http://canon-board.info/showthread.php?t=37728
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
co wiecej czytałem ze ten sposób jest wykorzystywany teraz na potęgę i nikt nie miał przykrych doświadczeń. ja jeszcze nie próbowałem, łudze się że rzucą firmware też do 500d tak jak dali do mkII udostępniając manualne operacje![]()