Pokaż wyniki od 1 do 10 z 223

Wątek: Jaki obiektyw w góry?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za pomysły. Może faktycznie 70-200 f/4 to niezłe rozwiązanie. Jestem teraz na etapie czytania opinii o tym szkle i przeglądania fotek, no i faktycznie robi pozytywne wrażenie. Cena też nie odstrasza. Ok 2,5k za nowy lub ok 2k za używany. Zastanowię się nad takim tymczasowym zestawem (razem z kitem). A do ogniskowej 18-55 pewnie da się przyzwyczaić i nauczyć robić dobre zdjęcia krajobrazów. Później trzeba by tylko kita wymienić na coś lepszego i bym miał całkiem fajny zestaw.
    W 70-200 podoba mi się to, że dużo osób pisze, że jest szczelny. Podczas wspinaczki wszędzie pełno magnezji, więc duża szansa, że do innego wysuwanego jakieś pyłki by szybko naleciały.

Czy mogę poprosić kogoś o wrzucenie fotek ze wspinu robionego tym obiektywem (albo innym i napiszcie jakim).
    Najeli pisałaś, że masz zdjęcia ze sztucznej ścianki. Mogła byś się pochwalić zarówno tymi z 70-200 jak i 50 f/1.8 ?

Jeszcze raz dzięki za pomoc i czekam na kolejne opinie :-)
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek3282 Zobacz posta
    Najeli pisałaś, że masz zdjęcia ze sztucznej ścianki. Mogła byś się pochwalić zarówno tymi z 70-200 jak i 50 f/1.8 ?
    Chwalić się nie będę, bo to nie ten poziom fotografii, ale przykładowe zdjęcia udostępnię
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek3282 Zobacz posta
    ... Może faktycznie 70-200 f/4 to niezłe rozwiązanie...
    Spokojnie możesz powiedzieć, że jest to bardzo dobry pomysł. Skoro 55mm to zbyt krótki zakres, to przyzwoitym przedłużeniem będzie ten obiektyw. Poza tym mieści się w Twoim budżecie. Być może wisząc na ściance ciekawszym rozwiązaniem byłby 70-200 4.0 IS, ale to trochę inna cena. Zawsze ten bez IS można za jakiś czas sprzedać. L'ki ponoć zawsze się sprzedają
    Co do szerszego kąta. Osobiście polecam 10-22, ale to wydatek większy od 70-200 4.0. Inna sprawa, że na cropa wart swojej ceny. Mnie się udało kupić ponad rok temu kiedy był dużo tańszy.

Po ubiegłorocznym urlopie nad morzem, mogę potwierdzić, że 90% zdjęć zrobiłem dwoma obiektywami: 10-22 i 70-200. W tym roku mam zamiar zabrać 10-22, 28-105 i 100-400. Praktycznie pokryję sobie zakres 10-400mm.

A może zakup używanych: 10-22 i 28-135IS?
    Regulamin pkt 8.

Uprawnienia umieszczania postów