Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-85... pomocy :D

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Z tą celnością a właściwie jej brakiem to IMO taka ściema. Do tamronów trzeba się przyzwyczaic. One mają swoją wizję ostrzenia, u mnie to było bzzz i pik i była lipa. Pomimo potwierdzenia trzeba było jeszcze poczekac, albo drugi raz spust migawki by poprawił i ostrośc powalała za każdym razem, fakt, że było to bardzo irytujące a o dynamicznych scenach nie wspominając, ale nie każdy potrzebuje szkła do reporterki sportowej. Zresztą tak było na Pentaxie, w Canonie może byc zupełnie inaczej. IMO warto.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fabrykant Zobacz posta
    ........... Canon ma IS, ale stabilizacja działa w ciemniejszych okolicznościach tylko pod warunkiem że obiekty fotografowane będą nieruchome (np. krajobraz, architektura)...............
    Jeśli miałeś tak w Twoim przypadku, to musiałeś mieć chyba "walnięty" IS w obiektywie Opinię swoją opieram na działaniu stabilizacji w moim obiektywie w podanych przez Ciebie warunkach - u mnie przy ciemniejszych okolicznościach i obiektach ruchomych IS działa
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 11-05-2009 o 07:04
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Jeśli miałeś tak w Twoim przypadku, to musiałeś mieć chyba "walnięty" IS w obiektywie Opinię swoją opieram na działaniu stabilizacji w moim obiektywie w podanych przez Ciebie warunkach - u mnie przy ciemniejszych okolicznościach i obiektach ruchomych IS działa
    Rozumiem że fotografowałeś bez użycia lampy błyskowej (która zamrozi ruch z każdym, najciemniejszym obiektywem nawet bez IS). Co/kogo fotografowałeś, bo z mojego skromnego doświadczenia z obiektywem 17-85 IS (pożyczonym) nie udało mi się uzyskać zbyt dużo nieporuszonych zdjęć ruchliwego czterolatka w świetle zastanym przy czasach 1/8- 1/10 sekundy? Tamron, który ustawiał w tych samych warunkach 1/30- 1/40 sekundy sprawdził się lepiej. Te próby przeprowadzałem dość dawno temu, ale do moich zastosowań znacznie lepiej sprawdza się jasny obiektyw + ewentualny monopod jako proteza zamiast IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

fabrykant fotografowałem za równo z lampą jak i bez niej a rezultaty, jak na 17-85 były zadowalające. Ostatnio u kolegi na weselu i było OK. Masz jednak rację, że wolałbym jednak jaśniejsze szkło + statyw, ale z tym co mam, to jakoś daję radę :-)

Bywalec Awatar toshimitsu
    Miasto
    Dublin/Lodz

Domyślnie

Ten Canon 17-85 IS zaczynal od ceny 2k i zlecial do cos ponad 1k nie bez powodu. Jakosc na szerokim kacie jest czasami zastraszajaca im blizej krawedzi sie zblizymy.

Mam znajomego ktory mial sigme 18-200 potem kupil 40d z kitem 17-85. Nadal foci 40d ale z tamronem 17-50. Nie jest to L'ka ale chyba najlepszy wybor w tym przedziale cenowym. Cala masa ludzi (nawet na tym forum) ma ten obiektyw nie bez powodu

Ja kupowalem swoj prawie 3 lata temu ( jeszcze made in china) i dopiero drugi egzemplarz byl bez FF/BF. A i jeszcze IS vs swiatlo. Swiatla nigdy za wiele a IS ci ludzi nie zatrzyma.

Zauwazylem ,ze ta nowsza wersja jest troche cichsza. ^^

Naprawde polecam.
    Positively dirty minded

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toshimitsu Zobacz posta
    Ten Canon 17-85 IS zaczynal od ceny 2k i zlecial do cos ponad 1k nie bez powodu.........
    Z początku zaczynał grubo ponad 2 k. A zleciał z ceny z tego prostego powodu, że po prostu za taki cash jak na początku, to go kupowało niewiele osób. Teraz jak jest w przyzwoitej cenie, to zrobił się ruch w nowych jak i używanych. Zresztą swoistego rodzaju sondą nt popularności danych obiektywów jest m.in. i to forum. Im więcej się pisze o danym szkle, tym więcej osób ma je w użyciu (lub rozważa jego zakup) i w związku z tym rodzą się polemiki właśnie takie, jak ta w tytule wątku. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 11-05-2009 o 16:48

Coś już napisał
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Oczywiście, że IS działa na ruchomy obiekt - nie zna się ten kto to neguje- ale nie zamrozi ruchu, to oczywiste.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

miałem ten sam problem jakiś czas temu. Wybrałem Tamrona i nie żałuje. Obiektyw mnie na prawdę pozytywnie zaskoczył zwłaszcza że przesiadałem sie z kitowego. Fociłem jeszcze C17-85 oraz S17-70 Podobna cena ale Tamron zwycięża z tymi obiektywami. Niżej link do mojej galerii na CB tam troche zdjęć wykonanych Tamonem

http://canon-board.info/showthread.php?t=47238
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Uzależniony Awatar ElSor
    Miasto
    Ozimek (OPO)

Domyślnie

Nie chce sie powtarzac ale moja wypowiedz z innego watku pasuje rowniez i do tego > KLIK <

Z tych 2ch tylko Tamron
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ElSor Zobacz posta
    Nie chce sie powtarzac ale moja wypowiedz z innego watku pasuje rowniez i do tego > KLIK <

Z tych 2ch tylko Tamron
    Problem jest tylko w tym, że jest bardzo duży rozrzut jakościowy w tym szkle (filmiki z mojego postu nr 8 ). Krótko mówiąc w przypadku tego modelu Tamrona to z jakością jest totolotek.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 13-05-2009 o 16:59

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów