Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ależ unikaj, unikaj. Kilka lat czyszczenia i kilkadziesiąt wyczyszczonych matryc to zapewne żadne doświadczenie dla szanownego kolegi. Pozostanę jednak przy swoim Eclipse lub Eclipse T, PecPady i kawałek gumki na plastikowej szpatułce.
    Dokładnie,tak.Mam za soba kilkadziesiąt czyszczeń w trzech aparatach .[własnych :smile: ].Dla mnie Eclipse to bezpieczny,skuteczny płyn.Buteleczka za 50 zł starcza na wiele lat.Na sucho czasem po prostu się nie da.Nie znaczy to ze nie ma na rynku innych środków.Ten mi sie sprawdził i o tym piszę.Ale sugerowałbym opierać opinie, o własne doświadczenia a nie teksty z reklam.Tak jest bardziej odpowiedzialnie,prawda?Pozdrawiam.

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

witam, wczoraj zauwazylem na matówce dosc spory włosek ktory probowalem usunac lekkim dmuchnieciem. wlosek sie przesunal ale nie calkiem a zatem uzylem gruchy, ktora byla stara i jak sie niestety okazalo brudna w srodku. teraz na matowce mam pylki ktorych nawet nie wydmuchala nowa gruszka. poniewaz mam DSLR juz kolo roku postanowilem dmuchnac i na matryce, gdyz drobne pylki tez tam osiadly.przez dmuchanie uciekly prawie wszystkie paprochy ale zostal jeden o dosc dziwnym rownym ksztalcie. przed dmuchaniem go dnie bylo. czy jest to tylko paproch czy energia kinetyczna drobin kurzu uszkodzila w tym miejscu w CMOSa? zadziwia mnie ta otoczka bo wszystkie "kurze" maja jednolity plackowaty ksztalt...eh wszystko przez 1 wlosa, jeszcze nieszczesna matowka czeka na wyjazd do serwisu
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez armageddon Zobacz posta
    witam, wczoraj zauwazylem na matówce dosc spory włosek ktory probowalem usunac lekkim dmuchnieciem. wlosek sie przesunal ale nie calkiem a zatem uzylem gruchy, ktora byla stara i jak sie niestety okazalo brudna w srodku. teraz na matowce mam pylki ktorych nawet nie wydmuchala nowa gruszka. poniewaz mam DSLR juz kolo roku postanowilem dmuchnac i na matryce, gdyz drobne pylki tez tam osiadly.przez dmuchanie uciekly prawie wszystkie paprochy ale zostal jeden o dosc dziwnym rownym ksztalcie. przed dmuchaniem go dnie bylo. czy jest to tylko paproch czy energia kinetyczna drobin kurzu uszkodzila w tym miejscu w CMOSa? zadziwia mnie ta otoczka bo wszystkie "kurze" maja jednolity plackowaty ksztalt...eh wszystko przez 1 wlosa, jeszcze nieszczesna matowka czeka na wyjazd do serwisu
    ...
    1. Na zdjeciu 160x140 pixeli to faktycznie duuuuuuużo widać.
    2. Grucha tak ogólnie nie jest najlepsza do czyszczenia matrycy
    3. Do paprochów na matówce to... najlepiej się przyzwyczaić.
    4. Bardzo wątpię w uszkodzenie matrycy powietrzem z gruchy. Z puszki tak bo tam kryształki lodu lecą z gruche raczej niemożliwe.
    5. To się naprawdę daje wyczyścić samemu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Sopot

Domyślnie

dalem miniaturke bo chodzilo tylko o wyglad paprocha, a tak zdjecie jednolitego nieba nie daloby duzo. nie wiem tez czy obraz na matrycy jest rzeczywisty tzn jezeli widze paprocha na zdjeciu w dolnym lewym rogu to czy patrzac od przodu body bedzie to prawy dolny rog matrycy
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ostatnio zakupiłem w ciemno (byłem na wyjeździe) Dust Aid Classic, do czyszczenia na sucho. Pakiet dwustronnie przylepnych gąbeczek na stempelku (od strony stempelka zdecydowanie bardziej przylepne) w blaszanym pudełeczku. Rozwiązanie ciekawe, bo do użycia w polowych warunkach lub też dla użytkowników mających obawy przed myciem/wycieraniem.
    Zafrapowała mnie koncepcja lepkiego stemplowania po filtrze, ale nie miałem specjalnie wyboru. Muszę przyznać, że to działa. Sprawdziłem później w domciu metodą autolevels.
    Jest czysto. Uff...
    C-F-K - forever

Miasto
    Sopot

Domyślnie

biedne sa matryce w DSLR dmuchnalem jeszcze gruszka w róg i na f:16 syfka nie widze. dalej juz nie psuje bo fotki i tak strzelam min f:11 a matryca praktycznie czysta. nie chce popasc w onanizm sprzetowy bo jak nie mania BF/FF to teraz bede paproszkom portrety strzelal

Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam. Do czyszczenia matrycy w 400D (czyszczałka ultrdźwiękowa słabo działa) używam wacików do uszu po uprzednim delikatnym przeciągnięciu nad płomieniem gazowym. Czyszczę na sucho jeśli są tylko pyłki, u mnie skutek znakomity, matryca wbrew pozorom nie jest tak delikatna (nie dotknąć szpatułki ręką, by niezatłuścić). Nie zapominać o naładowaniu akumulatora do czyszczenia. A teraz szok - użyłem do czyszczenia zwykłego płynu do mycia szyb na bazie alkoholu, efekt był bardzo dobry zero zanieczyszczeń i smug. Czyszczę zawsze w jedną stronę.
    Canon 400D, 17-85IS, Tamron 55-200, Kilka M42, Sunpak PZ42X, Sigma SD14, Sigma 30/1,4, Sigma 18-200 OS

Domyślnie

Odgrzeję trochę temat. Kupiłem w zeszłym roku płyn Eclipse do mojej 30d. Niedawno nabyłem 40D i chcę w niej wyczyścić matrycę, lecz nie wiem, czy mogę w jej przypadku użyć płynu Eclipse. Na stronie importera znajduje się taka oto tabelka :

http://www.minilabservice.pl/shoper/...sor%20Swab.pdf

Wynika z niej, że do 40D potrzeba płynu E2. Czy jest sens kupowania nowej buteleczki z E2, czy mogę wyczyścić Eclipse ?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

że niby inny aparat potrzebuje innego płynu? daj spokój, użyj tego samego
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał

Domyślnie

Witam. Pozwolę sobie się podpiąc Czyścił ktoś może matryce tu: http://www.fotoserwis.lublin.pl/serwis/
    Jeżeli ktoś korzystał z tego fotoserwisu to proszę o jakieś podpowiedzi czy warto. Z góry dziękuje.

Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów