Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 261

Wątek: Czyszczenie matrycy

Domyślnie

mam mały problem co mówicie wyczyszczą mi to na żytniej??

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    bo wydaje mi sie ze rysa jest ...

oby mi sie wydawało tylko
    Ostatnio edytowane przez box ; 16-10-2010 o 17:51 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar boski
    Miasto
    wawka

Domyślnie

to wlos
    Loading sig, please wait...
    |||||||||||||----35%----------------

Canon EOS system

Domyślnie

dodam tylko ze widac to cos gołym okiem ...

obby wlos co sadzicie?/ bo z lekka jestem teraz zesrany

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Typowy wygląd zasyfionej matrycy. Miałem tak nie raz. Zawsze czyściłem sam , a efekty były różne , raz lepiej raz gorzej. Używałem najczęściej wacików , ale i innych własnych patentów. Ostatnio zakupiłem specjalne szpatułki do czyszczenia http://www.systembank.pl/produkt,736,1690.html. Płyn miałem kupiony wcześniej. Czyszczenie szpatułką spowodowało, że po raz pierwszy po czyszczeniu , na matrycy nie dostrzegam nic , ani jednego syfa.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Jednak to zarystowany Filtr Matrycy... i teraz nie wiem co mam zrobić ... co sadzicie bedzie to miało wpływ na zdjecia?? idzie go wymienić??

Miasto
    Radom

Domyślnie

Ja bym się nie przejmował. Rysę będzie widać tylko na specyficznych zdjęciach tzn. jednolite tło i wysoka przysłona , ale i tak w razie czego można to wystemplować.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

zdj po czyszczeniu, teraz sie zastanawiam co zrobić czy coś wogole idzie zrobić ... no wsumie az poteznej nie ma wiekszośc i tak robie do góra f5.6 ale sam fakt..:/ kurde jedno co dobre to to ze 38 tys klatek przy 1d mk II
    co sadzicie co tu zrobić??
    Ostatnio edytowane przez box ; 22-10-2010 o 19:08 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Radom

Domyślnie

Lepiej rysy nie mieć niż mieć.
    W/g mnie wszystko zależy od kosztów jej likwidacji .
    Jeśli koszt będzie przystępny , wymienić filtr. Jeśli koszt takiej operacji będzie zbyt wysoki , olać , zapomnieć , a jak na jakimś zdjęciu będzie widoczna , wystemplować.
    Swoją drogą ciekawe skąd ona tam się wzięła ?
    Jacek Paduszyński

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacapa Zobacz posta
    Typowy wygląd zasyfionej matrycy. Miałem tak nie raz. Zawsze czyściłem sam , a efekty były różne , raz lepiej raz gorzej. Używałem najczęściej wacików , ale i innych własnych patentów. Ostatnio zakupiłem specjalne szpatułki do czyszczenia http://www.systembank.pl/produkt,736,1690.html. Płyn miałem kupiony wcześniej. Czyszczenie szpatułką spowodowało, że po raz pierwszy po czyszczeniu , na matrycy nie dostrzegam nic , ani jednego syfa.
    Płyn również firmy Rotin?
    Zapomniałem dodać:
    Musiałem chyba sam czyścic tą matryce i porysować. Rysy nie powstają samoczynnie. Swoją drogą chyba trzeba naprawdę się postarać żeby zrobić ryse? Ja 40D czyściłem cały czas zwykłym lenspenem. Chuchałem na matrycę i od lewej do prawej. Niestety troszkę syfków zostawało zawsze w rogu, były jednak na tyle małe że widać je dopiero przy f14. Chyba kupię sobie ten zestaw firmy Rotin.
    Cytat Zamieszczone przez astroadamo Zobacz posta
    Zapomniałem dodać:
    Musiałem chyba sam czyścic tą matryce i porysować. Rysy nie powstają samoczynnie. Swoją drogą chyba trzeba naprawdę się postarać żeby zrobić ryse? Ja 40D czyściłem cały czas zwykłym lenspenem. Chuchałem na matrycę i od lewej do prawej. Niestety troszkę syfków zostawało zawsze w rogu, były jednak na tyle małe że widać je dopiero przy f14. Chyba kupię sobie ten zestaw firmy Rotin.
    Musiałeś a nie musiałem. Przepraszam za literówki.
    Ostatnio edytowane przez astroadamo ; 22-10-2010 o 19:59 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez astroadamo Zobacz posta
    Tak, ostatnio używałem płynu Rotin . Mam też Hama i też jest ok. W/g mnie cały pic jest w tych szpatułkach. Mają szerokość matrycy i ładnie wszystko zbierają.
    Jacek Paduszyński

Strona 15 z 27 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów