Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Wątek: W jaki sposób sprawdzić ilość wykonanych zdjęć w dSLR?

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Z 40d to chyba coś nie trybi.. same zera wyskakują Wieczorem sprawdzę z 30d.
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To nie działa, wystarczy że sprawdziłem sobie dwa pliki:

IMG_2473.CR2 - "licznik" 64520
    IMG_2475.CR2 - "licznik" 49269

Wydaje mi się, że po prostu aparat nie zapisuje takiej informacji w pliku. Inaczej program do odczytywania licznika pojawiłby się dawno temu.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

chcesz miec licznik od zera sformatuj karte

qqy
    Guest

Domyślnie

bardzo często pojawia się pytanie "jak sprawdzić przebieg migawki", wreszcie nie wiem czy już wiecie czy nie ale można to zrobić samemu.

http://astrojargon.net/40DShutterCount.aspx

ten soft sprawdza na pewno 30D, 40D i 50D !! i co najważniejsze działa, jeśli postąpicie zgodnie z opisem.

1) Download the file http://astrojargon.net/files/misc/40dshuttercount.zip
    2) In Windows Explorer, unzip the file
    3) Copy the .exe file into the folder where the Canon EOS Utility is installed (typically, C:\Program Files\Canon\EOS Utility)
    4) Run (double-click) the .exe
    5) Follow the instructions on-screen. When you press the "Get Count" button, the shutter count *should* appear next to the button.

Trzeba mieć zainstalowany soft canona - EoSUtility, oraz NET.Frameworks przynajmniej 2.0 (ja mam 3, bo na 1 nie zadziałoło )

POWODZENIA !!

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qqy Zobacz posta
    bardzo często pojawia się pytanie "jak sprawdzić przebieg migawki", wreszcie nie wiem czy już wiecie czy nie ale można to zrobić samemu.
    Wiemy - http://canon-board.info/showthread.php?t=37821 - dodatkowo ten wątek w forum w którym postujesz został przyklejony...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

qqy
    Guest

Domyślnie

aha ... no i podepnijcie do komputera aparat i włączcie
    program bada body a nie pliki z fotami ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no to OK !
    jakby ktoś miał problemy to zwróćcie uwagę na wersję NET.Frameworks ... to tyle
    Ostatnio edytowane przez qqy ; 05-05-2009 o 13:23 Powód: Automerged Doublepost

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

ten soft sprawdza na pewno 30D, 40D i 50D !! i co najważniejsze działa, jeśli postąpicie zgodnie z opisem.
    Z 30D nie działa co zresztą jest napisane w opisie programu :rolleyes:8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jakby ktoś miał problemy to zwróćcie uwagę na wersję NET.Frameworks ... to tyle
    Jak już podajesz techniczną poradę to niech będzie ona precyzyjna - zwracać uwagę trzeba na '.NET Framework' (dotnet) a nie 'NET.Frameworks' .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Znalazłem coś co zainteresuje posiadaczy Canona 20D oraz 30D

http://digital-photography-school.co...read.php?t=196

Sprawdziłem programik i działa. Ku mojemu przerażeniu ukazała mi się liczba ..... lepiej, żebyście tego nie wiedzieli
    Zastanawia mnie, czy to kolejny przekombinowany sposob , czy moze w tych RAW sa naprawde zapisane ilosci klapniec migawki. Sprawdzalem kilka razy swoje raw i 2x mialem od pewnych momentow wyzerowane. Jednak ogolnie liczac numeracje raw i roznice w HEXach to dokladnie sie zgadza - przyrost zawsze byl ok. Jednak te wyzerowania mialy miejsce u mnie dwa razy, niestety nie pamietam czy powodem bylo wyciagniecie baterii czy zmiana ustawien na fabryczne.

Druga sprawa nie jestem pierwszym userem mojego 20D i kurcze nie moge tego zweryfikowac. Dodam, ze moj pierwszy RAW od kupna pokazal mi prawie 50k klapniec.......... Dlatego bardzo mnie interesuje ten sposob. :/

Domyślnie

Ponoć Opandy Exif nie sposób oszukac

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów